Της Ανθής Βούλγαρη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Είναι δύο πρόσωπα που έκαναν τους Ελληνες υπερήφανους και αποτελούν πλέον για όλο τον κόσμο σύμβολα ανθρωπισμού. Πρόκειται για την ηλικιωμένη Μηλίτσα Καμβύση και τον ψαρά Στράτο Βαλαμιό, οι οποίοι με τη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι στους πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στη Μυτιλήνη εξελίχθηκαν σε παραδείγματα προς μίμηση, για τη βοήθεια που προσέφεραν και προσφέρουν, κερδίζοντας μαζί με τη διάσημη ηθοποιό Σούζαν Σάραντον μία υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. «Εχω στεναχωρηθεί πολύ που δεν είναι και οι φίλες μου υποψήφιες για το Νόμπελ», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η 85χρονη Μηλίτσα Καμβύση, η οποία μαζί με την Ευστρατία και τη Μαρίτσα Μαυραπίδη είχαν απαθανατιστεί πριν από μερικούς μήνες να ηρεμούν ένα νεογέννητο προσφυγόπουλο από τη Συρία, ταχταρίζοντάς το στην αγκαλιά τους και ταΐζοντάς το με μπιμπερό. Εχοντας την εμπειρία από τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους, κατάφεραν το κάνουν να αισθανθεί ασφάλεια στα χέρια τους. Εκείνη η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου. 

Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρθηκαν στις τρεις γιαγιάδες με εκτενή ρεπορτάζ και τώρα η μία από τις τρεις, αυτή που κρατούσε στην αγκαλιά της το μωράκι, είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. «Χάρηκα όταν το έμαθα. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου μού είπαν ότι είναι περήφανα για μένα, αλλά έχω ένα παράπονο, ήθελα να είναι και οι φίλες μου υποψήφιες. Ημασταν όλες μαζί. Δεν είναι δίκαιο να είμαι μόνη σε αυτό», λέει, παραδίδοντας για ακόμη μία φορά μαθήματα ήθους, και φωνάζει να μιλήσει στο τηλέφωνο και την κυρία Μαρίτσα, που έτυχε να βρίσκεται εκείνη την ώρα μαζί της. «Χάρηκα για τη Μηλίτσα, αλλά στεναχωρήθηκα που δεν είμαστε και εμείς υποψήφιες», λέει εκείνη με τη σειρά της και εξηγεί: «Εμείς είμαστε φίλες και χαιρόμαστε η μία για την άλλη, αλλά θα θέλαμε να μοιραστούμε αυτή τη χαρά. Δεν πειράζει, όμως, το Νόμπελ θα πάει σε όλους τους νησιώτες, αν τελικά το πάρει η Μηλίτσα».

Τώρα που χειμώνιασε οι τρεις φίλες έχουν αραιώσει τις βόλτες τους στο παγκάκι όπου τις απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, ωστόσο, όταν έχει καλό καιρό, πηγαίνουν εκεί για να δουν αν χρειάζεται κανείς τη βοήθειά τους.

«ΜΑΚΑΡΙ»

Για το Νόμπελ Ειρήνης, όμως προτάθηκε και ο Στράτος Βαλαμιός, ο 40χρονος ψαράς από τη Σκάλα Συκαμνιάς, μέσω του οποίου είναι σαν να προτάθηκαν όλοι οι ψαράδες της Λέσβου, που όλο αυτό το διάστημα διασώζουν πρόσφυγες από τη θάλασσα ή έχουν το τραγικό καθήκον να περισυλλέγουν πτώματα. Ο ίδιος μας περιέγραψε σκηνές που έχει ζήσει. «Μακάρι να μην ήμουν υποψήφιος, γιατί έτσι δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση. Θέλω να πω πως θα προτιμούσα να μην πνίγονται άνθρωποι κάθε μέρα στη θάλασσα. Εμείς εδώ στα νησιά σώζουμε κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια. Βέβαια, τους τελευταίους μήνες το κακό έχει παραγίνει», λέει και περιγράφει:

«Οι διακινητές τούς πετάνε στη θάλασσα και όποιος σωθεί σώθηκε. Πολλές φορές αναποδογυρίζουν οι βάρκες τους και προσπαθούν να επιπλεύσουν. Εχουμε βγάλει πολλούς στη στεριά. Γυναίκες, παιδιά, άντρες. Το χειρότερο είναι τα πτώματα. Ξέρεις πόσα παιδάκια έχουμε βγάλει πνιγμένα;». Πατέρας και ίδιος ενός μικρού κοριτσιού, δεν αντέχει στη θέα των μωρών που ταλαιπωρούνται κλαίγοντας στην αγκαλιά των μανάδων τους ή ακόμη χειρότερα στη θέα των πνιγμένων αγγελουδιών: «Τι φταίνε αυτά τα πλάσματα; Αν δεν το δεις από κοντά, δεν μπορείς να καταλάβεις. Μακάρι όσοι κυβερνούν αυτόν τον κόσμο να κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό που γίνεται».

Υπέγραψαν στο Avaaz και οι Τσίπρας – Κυριάκος

Η επίσημη υποψηφιότητα που κατατέθηκε στη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και τους εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, είχε την υπογραφή 620.000 πολιτών, μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια. Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έβαλαν την υπογραφή τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Avaaz. Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που άρχισε από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματος Avaaz από την Κρήτη, ενώ τις υποψηφιότητες πρότειναν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Γεώργιος Πετράκος, ο κοσμήτορας του Παντείου και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, και τέλος ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και άλλους φορείς θα διοργανώσει καμπάνιες ενημέρωσης για το έργο των νησιωτών μας σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες της υφηλίου, με αρχή το Βερολίνο και το Λονδίνο. Ανάμεσα στους προτεινόμενους για το Νόμπελ Ειρήνης του 2016 είναι, επίσης, ο Εντουαρντ Σνόουντεν, οι διαπραγματευτές στην Κολομβία, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ερνεστ Μονίζ, και ο Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν. Η επιτροπή θα κάνει την πρώτη συνάντησή της στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.