Γιορτάστηκαν σήμερα τα 70 χρόνια του Όπλου των Διαβιβάσεων
<p>Εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι παρουσία του Δ.Βίτσα και του Αντιστράτηγου Β.Τελλίδη</p>
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο ιστορικό στρατόπεδο «Καραϊσκάκης Α’» στο Χαϊδάρι οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 70 ετών από της δημιουργίας του Όπλου των Διαβιβάσεων του Στρατού Ξηράς, ως ενός του πέμπτου τότε κατά σειρά αρχαιότητος, Όπλου αυτού, ως αποτέλεσμα των τεραστίων τεχνολογικών εξελίξεων που είχαν προκύψει από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Οι εξελίξεις αυτές κατέστησαν επιβεβλημένη μία τέτοια αλλαγή και έτσι, το 1946, στο πλαίσιο της πραγματοποιούμενης τότε αναδιοργανώσεως του Ελληνικού Στρατού, προέκυψε η δημιουργία του νέου Όπλου, προερχόμενο από το Όπλο του Πυροβολικού.
Στις σημερινές εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι παρέστησαν ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Ταφύλλης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και άλλοι επίσημοι.
Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστη και ο αρχαιότερος εν ζωή αξιωματικός των Διαβιβάσεων, ο Ταξίαρχος ε.α. Μοιρισκλάβος, «ο οποίος αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του Όπλου των Διαβιβάσεων», όπως τόνισε ο ΑΝΥΕΘΑ και τιμήθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Αρχηγό ΓΕΣ.
Μιλώντας κατά την τελετή ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία του Όπλου των Διαβιβάσεων, που έχει ως εξής: «Οι Διαβιβάσεις έλκουν την καταγωγή τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο Μαραθωνομάχος που έφθασε στην Αθήνα και φώναξε «νενικήκαμεν» ήταν ένας διαβιβαστής, ο οποίος πήρε μέρος στη μάχη και ήρθε να αναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός.
Η ζωή λέξη «διαβιβαστής» έχει συνδεθεί στις συνειδήσεις της ελληνικής κοινωνίας με το πολεμιστή, με τον στρατιώτη του Όπλου των Διαβιβάσεων. Βρίσκει κανείς στο λήμμα διαβιβαστής, δύο λογικές. Στα λεξικά περιγράφεται μεταξύ άλλων και ως «στρατιώτης που διαβιβάζει διαταγές ή πληροφορίες σε μαχόμενη στρατιωτική μονάδα» ή ως « στρατιώτης / υπαξιωματικός που έχει εκπαιδευτεί ή που υπηρετεί στις διαβιβάσεις». Κάποια στιγμή έγινε αυτή, δεν θα την έλεγα διάκριση, αλλά αναβάθμιση της όλης διαδικασίας.
Η συμβολή του Όπλου των Διαβιβάσεων στην αποστολή του Στρατού Ξηράς είναι γνωστή και απτή σε όλους σας σε καθημερινή βάση και στο σύγχρονο πεδίο της μάχης δεν υφίσταται μόνο η ισχύς πυρός αλλά και η ισχύς «εκπομπής».
Οι Διαβιβάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν τα νεύρα του στρατεύματος, τα οποία επιδρούν καταλυτικά στην επιτυχή διεύθυνση και διεξαγωγή των επιχειρήσεων.
Είναι το Όπλο αυτό που οφείλει να τρέχει αν όχι μπροστά από με τις τεχνολογικής εξελίξεις τουλάχιστον παράλληλα με αυτές. Τα στελέχη του έρχονται σε επαφή με τα σύγχρονα συστήματα Επικοινωνίας – Ηλεκτρονικού Πολέμου και Επιτήρησης, τα οποία είτε έχει προμηθευτεί ο Στρατός είτε σε πολλές περιπτώσεις, έχουν αναπτυχθεί από τους ίδιους τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς μας με σημαντική εξοικονόμηση πόρων, λόγω του ζήλου και του επαγγελματισμού που διακατέχει το προσωπικό μας. Να ξέρετε το εξής: ως Στρατός ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε έτοιμοι και πάντοτε αναβαθμίζουμε την ετοιμότητά μας αλλά το κύριο στοιχείο που μας δίνει αυτή την ετοιμότητα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ο τρόπος που υπηρετούν και κάνουν και το πατριωτικό και το κοινωνικό τους καθήκον.
Οι Διαβιβάσεις υπήρξαν πάντοτε ένα Όπλο με έντονη και καθοριστική συμμετοχή στην ενάσκηση της Διοίκησης και τη συνεργασία μεταξύ των Όπλων-Σωμάτων και Υπηρεσιών του Στρατού Ξηράς.
Όλοι έχουν λόγο για το πώς πρέπει να οργώνονται οι επικοινωνίες, για παράδειγμα τα Τεθωρακισμένα, έβαλαν την ανάγκη πως κάθε άρμα θα πρέπει να έχει το δικό του αυτόνομο σύστημα επικοινωνίας, η Αεροπορία έθεσε το θέμα πως τα συστήματα αυτά να είναι πιο ελαφριά και οι ίδιοι οι Διαβιβαστές έβαλαν την ανάγκη της παραπλανητικής προς τον εχθρό πληροφορίας και πολύ περισσότερο τη πρόληψη της υποκλοπής της πληροφορίας.
Τα στελέχη των Διαβιβάσεων έχουν εμπεδώσει στη δράση και στη σκέψη τους αυτή την κουλτούρα συνεργασίας, της συλλογής και ανταλλαγής των γνώσεων, γιατί είναι εκ βασικών προϋποθέσεων της ανάπτυξη τους ως Όπλο, ενώ παράλληλα, οφείλουν να παρακολουθούν την τεχνολογική εξέλιξη.
Σε μια χρονική στιγμή όπου κάνουμε προσπάθεια η διακλαδικότητα να είναι κεντρικό στοιχείο του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά πράγματα μαθαίνουμε από τον τρόπο που λειτουργούν οι ίδιες Διαβιβάσεις σε σχέση με τον Στρατό Ξηράς αλλά και με τα άλλα σώματα.
Όλα αυτά εύλογα γεννούν στους Διαβιβαστές την αίσθηση ότι υπηρετούν σε ένα σύγχρονο όπλο, τόσο σύγχρονο που συχνά αναγκάζει ακόμα και τις δομές του Κλάδου του να αναθεωρούν πάγιες αντιλήψεις περί κάθετης ιεραρχικής υπαγωγής.
Ο πρώτος Λόχος Τηλεγραφητών το 1887 δεν υπαγόταν διοικητικά στον Διοικητή της Μοίρα Μηχανικού, αλλά απευθείας στο Όπλο του Μηχανικού και στη συνέχεια, το 1913 το 1ο Σύνταγμα Τηλεγραφητών υπαγόταν απευθείας στο τότε Υπουργείο Στρατιωτικών.
Ο κάθε στρατιωτικός διαβάζοντας αυτά τα γεγονότα που αφορούν, μέρος της ιστορία του Όπλου των Διαβιβάσεων, αντιλαμβάνεται πως από τέτοιου είδους ιστορικές αναφορές, έμμεσα περιγράφεται και η ίδια η σπουδαιότητα του Όπλου.
Λ.Σ.Μ.