Του Γιώργου Τόλη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εναν χρόνο στην εξουσία γιόρτασε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μια πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τάε Κβον Ντο, εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση και την κοινωνία. Στο διάστημα αυτό, η μετάβαση των στελεχών του κόμματος, από τις αντιμνημονιακές φωνές κατά της τρόικας και των Ευρωπαίων ηγετών (σ.σ.: Ακόμα ηχεί νοσταλγικά στα αυτιά πολλών «συντρόφων» το «Go back, κυρία Μέρκελ», που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μυτιλήνη) στην αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, ήταν αστραπιαία. Παρά τα εσωκομματικά εμπόδια που συνάντησε, για την οριστική υπέρβαση των οποίων επιστράτευσε ακόμα και εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε από τον Ιανουάριο του 2015 να γίνει ένα πλήρως μνημονιακό κόμμα, με τους υπουργούς και τους βουλευτές του να καλούνται, έναν χρόνο μετά, να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν δει οι εκπρόσωποι του ελληνικού οικονομικού τομέα στην ταραχώδη εξαετία της ύφεσης. Μία από τις πρώτες αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογή της, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής για το υποτιθέμενο τέλος της μνημονιακής περιόδου, ήταν η λήξη της συνεργασίας με την Task Force της Κομισιόν. Δηλαδή την ομάδα τεχνοκρατών που θεσπίστηκε επί προεδρίας Ζοσέ Μπαρόζο, το 2011, με επικεφαλής τον Γερμανό τεχνοκράτη Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος όλα τα χρόνια της αντιπολίτευσης αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον σφόδρα αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στα μάτια της κοινής γνώμης η ομάδα του ήταν συνυφασμένη με την τρόικα.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Χαρακτηριστική των συναισθημάτων αυτών ήταν η ερώτηση που είχε καταθέσει τον Αύγουστο του 2011 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης άμα τη συστάσει της Task Force, σημειώνοντας πως «οι αρμοδιότητες που αποδίδονται στον Χορστ Ράιχενμπαχ και την ομάδα του ταιριάζουν περισσότερο σε ρόλους τοποτηρητών και ιδιόμορφης, άτυπης υπερκυβέρνησης της χώρας». Τον Σεπτέμβριο του 2012, μάλιστα, το σημερινό οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης και ο απομακρυνθείς σήμερα Γιάννης Μηλιός, είχε συνάντηση με τον Χ. Ράιχενμπαχ, στον οποίο είχε εξηγήσει πως «η κρίση λαμβάνει επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς πλήττει ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού» - παρατήρηση προφητική και εξόχως ειρωνική, όταν τέσσερα χρόνια αργότερα οι ίδιοι, ως στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης πλέον, καλούνται να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που ο Γερμανός οικονομολόγος έχει απομακρυνθεί από όσα συμβαίνουν στην ελληνική πραγματικότητα μαζί με την Task Force. Η ειρωνεία γίνεται ακόμα πιο έκδηλη όταν αναζητά κανείς τα ονόματα των τεχνοκρατών που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα, καθώς ανάμεσα σε αυτά δεσπόζει ένα που μέχρι πρότινος ήταν μέλος της Task Force - την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αφανίσει από την οικονομική ζωή της χώρας.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Νικολαΐδη, ο οποίος εργάστηκε από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 στην Κομισιόν, ως ένα από τα μέλη της Task Force, που συστάθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα. Με δυνατές σπουδές στα Μακροοικονομικά, έχοντας Bachelor από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Master από εκείνο της Οξφόρδης, για περισσότερο από ένα έτος συμμετείχε στην «ομάδα κρούσης» του Χ. Ράιχενμπαχ, συμβάλλοντας στον συντονισμό και την παρακολούθηση της οικονομικής αναμόρφωσης της Ελλάδας, με έμφαση στο συνταξιοδοτικό, τα δημοσιονομικά, την κοινωνική ασφάλιση και την αναπτυξιακή πολιτική. Ο νεαρός οικονομολόγος, με καταγωγή από την Κύπρο, έχασε τη δουλειά του το καλοκαίρι του 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «τελείωσε» την Task Force, και επέστρεψε στα ακαδημαϊκά πράγματα αναλαμβάνοντας θέση επισκέπτη καθηγητή στο Κολέγιο Linacre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εργαζόμενος για τέσσερις μήνες εκεί, έλαβε το τηλεφώνημα που θα τον επανέφερε στο πολιτικό σκηνικό, από τον Γιώργο Χουλιαράκη, τον «αφανή ήρωα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από την κοινή πορεία τους στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με τον Παναγιώτη Νικολαΐδη να έχει παρακολουθήσει μαθήματα του Γ. Χουλιαράκη την περίοδο 2010-2011. Με το ΦΕΚ της 21ης Δεκεμβρίου 2015 ο παλιός φοιτητής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διορίστηκε και επίσημα οικονομικός σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του τελευταίου, λαμβάνοντας πάλι μέρος στην ελληνική διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά όμως από τη θέση της Αθήνας και όχι των Βρυξελλών. Απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του κ. Χουλιαράκη, ο Π. Νικολαΐδης συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, συμβάλλοντας με τις εμπειρίες που είχε αποκομίσει από τη διαπραγμάτευση ως μέλος της Task Force.

ΤΑΝΓΚΟ

Εκτός από το πάθος του για τα οικονομικά, ο πρώην «τροϊκανός» Παναγιώτης Νικολαΐδης έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον χορό και ιδίως στο τανγκό. Με τον αργεντίνικο χορό ο Κύπριος οικονομολόγος ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία, ενώ η μετεγκατάστασή του στην Αθήνα δεν στάθηκε αρκετή για να τον κάνει να σταματήσει να ασχολείται με αυτόν. Οποτε του το επιτρέπει το φορτωμένο πρόγραμμά του, ο Π. Νικολαΐδης «ταξιδεύει» με τους ήχους του Carlos Gardel και του Astor Piazzolla, μακριά από τις απαιτήσεις των δανειστών και του τρίτου Μνημονίου, από τα μπλόκα και τους διαδηλωτές.