Τι προσκόμματα παρουσιάζει η Άγκυρα στο ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό
<p>Αγοραία φρασεολογία από τον Τούρκο εκπρόσωπο – Όλες οι λεπτομέρειες</p>
«Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτές της μαλ….ες (“bullshit”) που αποφάσισαν οι πολιτικοί» φέρεται ειπών ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τινάζοντας έτσι στον αέρα την όλη διαδικασία για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG-2, που θα επιχειρεί μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των έναντι αυτών τουρκικών ακτών.
Όπως πληροφορηθήκαμε οι στρατιωτικοί συντάκτες και επιβεβαίωσε ο ΥΕΘΑ η πρόταση αυτή εκστομίστηκε από τον Τούρκο εκπρόσωπο στη διάρκεια meeting υπό την προεδρία του Τσέχου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας και των Έλληνα, Τούρκου και Γερμανού εκπροσώπων σε αυτήν, που ήταν διερευνητική για το «ξεμπλοκάρισμα» της Επιτροπής από την άρνηση της Άγκυρας.
Και μπορεί μεν αυτή η πεζοδρομιακού επιπέδου λέξη να προκαλεί αναμφιβόλως «εσωτερικό θέμα» στην Τουρκία, αν δεν είναι βεβαίως «φτιαχτή», για την απείθεια ενός ανώτατου αξιωματικού έναντι του πολιτικού του προϊσταμένου και κατ’ επέκταση της κυβερνήσεώς του, στην πραγματικότητα όμως «μπλόκαρε» την όλη διαδικασία στη Στρατιωτική Επιτροπή (MC/NATO), επαναφέροντάς την εκ νέου στο επίπεδο της (πολιτικής) Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας σε επίπεδο πρέσβεων, προς επίλυση του ζητήματος.
Συμφώνως με πληροφορίες που επιβεβαίωσε πλήρως ο Π.Καμμένος οι Τούρκοι υπέβαλλαν προς τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR) Αμερικανό Πτέραρχος Φίλιπ Μπρέντλοβ έγγραφο με τα αιτήματά τους (π.χ. να μην συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό «αποστρατικοποιημένες περιοχές», χωρίς να κατονομάζουν καμία εξ αυτών, να επιχειρεί η συμμαχική δύναμη στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Δυτικώς των ελληνικών νησιών και μέχρι το ύψος του 25ου Μεσημβρινού κ.λπ), σπάζοντας έτσι τη λεγόμενη στο ΝΑΤΟ «σιωπηρά διαδικασία», με την οποία προωθούνται τάχιστα τα θέματα «σιωπηρώς» μέχρι κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τίθεται, εκτός αν προβάλει κάποιος αντιρρήσεις, οπότε και θεωρείται ότι «σπάζει» αυτήν τη «σιωπηρά διαδικασία.
Όμως όπως σημειώθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο: 1)Δεν πρωτοκολλήθηκε από τη Γραμματεία του SACEUR. 2)Δεν κοινοποιήθηκε από αυτήν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. 3)Στο τελικώς υποβληθέν από τον SACEUR κείμενο οδηγιών του για την επιχείρηση προς τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου της αποστολής, ΔΕΝ συμπεριελήφθη ούτε ένα σημείο των τουρκικών αιτιάσεων. Και τα τρία αυτά στοιχεία καθιστούν – κατά τον Έλληνα ΥΕΘΑ και τη διεθνή πρακτική – το έγγραφο αυτό ως μη υφιστάμενο.
Οι συγκεκριμένες θέσεις και τακτική της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο ΥΕΘΑ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος.
Επίσης από ελληνικής πλευράς ο Π.Καμμένος έχει αποστείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της αποφάσεως που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτήν διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί πλέον αποστολή και έργο της Συμμαχίας. Για το θέμα αυτό, στις 19:00, ο Έλληνας Υπουργός θα έχει επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Γ.Στόλτενμπεργκ, ενώ νωρίτερα, στις 15:00, μίλησε τηλεφωνικώς και με την Γερμανίδα ομόλογό του κυρία Ντερ Λίνεν.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως φαίνεται ότι η απόφαση των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ για εμπλοκή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο είναι υπέρ της Ελλάδας, «γιατί, τώρα οι Τούρκοι αρνούνται να την εφαρμόσουν, αν ήταν υπέρ τους θα την είχαν εφαρμόσει πρώτοι», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.
Λ.Σ.Μ.