Δύο Γάλλοι απεσταλμένοι του Σαπέν στο πλευρό του Τσακαλώτου
<p>Οι Francois Champarnaud και Thomas Chalumeau πρόσωπα-κλειδιά για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων</p>
Του Γιώργου Νόκου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στις 26 Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση βρισκόταν στη δίνη του Ασφαλιστικού και οι αγρότες ζέσταιναν τις μηχανές των τρακτέρ για να κλείσουν τις εθνικές οδούς, η αξιολόγηση προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας. Την ίδια ημέρα προσγειώθηκαν στην Αθήνα δύο Γάλλοι αξιωματούχοι, για να συναντηθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το ταξίδι αυτό, μάλιστα, διήρκεσε μόνο μία ημέρα και δεν κόστισε στην ελληνική κυβέρνηση παρά μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής, αφού οι δύο αξιωματούχοι δεν έλαβαν αποζημίωση – το αντίθετο από ό,τι συνέβαινε δηλαδή με τους «μαθητευόμενους μάγους» του Γιάνη Βαρουφάκη πέρυσι, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο.
Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική Προεδρία είναι γνωστές από την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης και της σθεναρής αντίστασης του Φρανσουά Ολάντ στις απαιτήσεις της Αγκελα Μέρκελ. Οπως αποδεικνύεται, οι Γάλλοι για ακόμα μία φορά θα δώσουν τη βοήθεια και την τεχνογνωσία τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον χρόνο για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο να μετράει αντίστροφα.
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ
Ο Francois Champarnaud και ο Thomas Chalumeau έφτασαν στην Αθήνα ύστερα από εντολή του Φρανσουά Ολάντ και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, για να βοηθήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε ένα συγκεκριμένο θέμα: στον σχεδιασμό και τη συγκρότηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η λειτουργία του υπαγορεύεται σαφώς από το τρίτο Μνημόνιο και, όπως αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης, μπορεί να είναι ένα θέμα που ακόμα δεν έχει έρθει στην επιφάνεια, αλλά αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.
Αυτό έχουν μεταφέρει, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί στον Ευ. Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια διμερών επαφών που είχαν, αλλά και στο περιθώριο του Eurogroup.
Οι προαναφερθέντες σύμβουλοι είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γαλλικής κρατικής εταιρείας συμμετοχών, η οποία διαχειρίζεται τις μετοχές του κράτους σε πάνω από 70 εταιρείες της χώρας. Ο μεν Champarnaud είναι ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας και έχει εργαστεί σε νευραλγικά πόστα κατά τη διάρκεια σημαντικών υποθέσεων που απασχόλησαν τη γαλλική κυβέρνηση, όπως η France Telecom. Ο δε Chalumeau, με εμπειρία από τον γαλλικό τραπεζικό κολοσσό BNP Paribas, είναι επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της εταιρείας. Πρόκειται για πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη διαδικασία αγοραπωλησίας μετοχών από εταιρείες που είναι θεμελιώδεις για την οικονομία μιας χώρας, όπως ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΘ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η γαλλική εταιρεία, που υφίσταται από το 2004, μπορεί να μην είναι ακριβώς ο ίδιος οργανισμός με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να λειτουργήσει η Ελλάδα, αλλά είναι παρεμφερής, αφού διαχειρίζεται τις μετοχές του γαλλικού Δημοσίου. Από την άλλη, στην Ελλάδα το Δημόσιο θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει την παρουσία του σε μια σειρά εταιρειών ή ακόμα και να τις πουλήσει. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει ένα σχέδιο δράσης για τις συμμετοχές που θα της απομείνουν, προκειμένου να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα βιώσιμο πλάνο στους θεσμούς, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις και ως ισοδύναμο από την άποψη των εσόδων.
Η παροχή τεχνικής βοήθειας από τους παραπάνω τεχνοκράτες προς το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται και αυτή τη φορά υπό την επίβλεψη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σταθερά ανοιχτή γραμμή μεταξύ Τσακαλώτου και Σαπέν. Οι καλές διμερείς σχέσεις εγκαινιάσθηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, οπότε ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: το Φορολογικό (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), τη Διοίκηση και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της). Μάλιστα, υπογράφηκαν και σχετικές συμφωνίες, με τον Μισέλ Σαπέν να αναλαμβάνει τότε την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Η καταγγελία Βρούτση για το Ασφαλιστικό
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Elysee προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του στην ελληνική κυβέρνηση. Στα μέσα αυτού του μήνα και ενώ η συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό είχε προχωρήσει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, κατήγγειλε ότι το σχέδιο του υπουργού Εργασίας εκπονήθηκε από Γάλλους τεχνοκράτες, βασιζόμενος σε ανακοίνωση των εργαζομένων του αρμόδιου υπουργείου.
Το Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκε χείρα βοηθείας από το Παρίσι και τον περασμένο Ιούλιο, με τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις. Οταν η Ελλάδα έπρεπε να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση, τεχνοκράτες από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ήταν εκείνοι που συνέδραμαν στη συγγραφή και την κατάρτιση της νέας ελληνικής πρότασης που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.
Οπως ανέφερε τότε σύμβουλος Γάλλου υπουργού στη «Le Monde»: «Οι Γάλλοι τεχνοκράτες συμβούλευαν τους Ελληνες στο τι να μη συμπεριλάβουν και τι να μη γράψουν, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους από τους θεσμούς». Η κυβέρνηση είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα, αλλά όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ξέρουν πολύ καλά ότι οι συνεργάτες του Μισέλ Σαπέν έδωσαν σωτήρια βοήθεια στους Ελληνες ομολόγους τους.