Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών ανά την Ελλάδα, την ώρα που οι «Γιατροί του Κόσμου» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση επιδημιών, και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως έως χθες, βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος πάνω από 32.000 άτομα, σχεδόν 12.000 στην Ειδομένη και 7.000 στα νησιά. 

Οι πρόσφυγες κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Το απόγευμα της Πέμπτης, εκατοντάδες πρόσφυγες κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, κρατώντας στα χέρια τους πλακάτ, ζητώντας την βοήθεια της Ανγκελα Μέρκελ.

«Μέρκελ βοήθησέ μας», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Βοηθήστε τα παιδιά μας», έγραφαν στα πλακάτ οι πρόσφυγες.

Μετά την κατάληψη της γραμμής, οι αρχές των Σκοπίων έκλεισαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Η κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη έληξε λίγες ώρες αργότερα και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που ανέμεναν και στις δύο πλευρές των συνόρων αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους.

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ προσφύγων, που ανέμεναν στην ουρά για να πάρουν φρούτα από φορτηγό που έφτασε έξω από τον καταυλισμό για να μοιράσει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.

Η ροή των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τώρα, από τις έξι το πρωί ως τις έξι το απόγευμα έχουν περάσει εκατόν τριάντα άτομα.

"Αχ Ελλάδα σ΄αγαπώ"

Συγκινητικό είναι το μήνυμα που έγραψαν πρόσφυγες και μετανάστες για την προσφορά των Ελλήνων πολιτών σε χαρτόνι που έχουν κολλήσει στην πόρτα ενός από τους σταθμούς επιβατών:

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την απέραντη καλοσύνη και αγάπη που μας προσφέρετε...μας καλωσορίσατε σαν να είμαστε παιδιά σας, μας ανοίξατε την αγκαλιά σας και την καρδιά σας!!!Είστε άγγελοι, παρά την κρίση που περνά η Ελλάδα, οι Έλληνες για άλλη μια φορά δείχνουν τη μεγαλοψυχία τους!!! Αχ! Ελλάδα σ' αγαπώ!!! Ευχαριστούμε Ελλάδα!!!»

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 270 από Χίο και 322 από Μυτιλήνη. Λίγη ώρα αργότερα έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό "blue star 2" που μεταφέρει 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.


Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στους οποίους βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς. Στην πύλη Ε2 από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά και την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επί 24ωρου βάσεως.

Συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων στον Πειραιά

Γιατρούς του Κόσμου που παρέχουν και αυτές ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που έχει υποστεί ιώσεις της εποχής και είναι ταλαιπωρημένα.

Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη (270 από Χίο και 322 από Μυτιλήνη). Επίσης αναμένεται να φτάσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Blue star 2» που μεταφέρει 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης βρέθηκε χθες κοντά στους πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά, στο πλαίσιο δράσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «We care», που αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, το οποίο υλοποιείται από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις στους πρόσφυγες, διανεμήθηκαν τρόφιμα και φάρμακα και έγινε εμβολιασμός σε βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών. Στη δράση συνέδραμαν ο δήμος Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στόχος η δημιουργία 15.000 θέσεων φιλοξενίας σε 7 μέρες

Στην δημιουργία συντονιστικού κέντρου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την συμμετοχή εκπροσώπων έξι υπουργείων, το οποίο θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ζητήματος, προχώρησε η κυβέρνηση.
Το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απαρτίζεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης. Σε αυτό, θα συμμετέχουν και άλλα υπουργεία, ανάλογα με τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Πολιτικός συντονιστής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Επιτελικό όργανο θα είναι το διευρυμένο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ).
Όπως επισήμανε στην πρώτη συνέντευξη της διυπουργικής επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρώπη και μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων χωρών δημιουργείται μια νέα κατάσταση, ότι εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τις λίγες δεκάδες που εξέρχονται. Την κατάσταση αυτή έρχεται να καλύψει η διυπουργική ομάδα».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποιεί την δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, αυτή της αναζήτησης προσωρινών κέντρων φιλοξενίας. Ήδη λειτουργούν τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο Κιλκίς, ενώ όπως επισήμανε ο Δημήτρης Βίτσας από σήμερα αξιοποιείται και η δομή φιλοξενίας που ετοίμασε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Συγχρόνως, γίνεται συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υποδείξει και άλλα κέντρα φιλοξενίας «και ήδη γίνονται προτάσεις». Στόχος είναι να διαμορφωθούν άλλες 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα του στρατού και τώρα γίνονται προτάσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τις οποίες εξετάζουμε και αν είναι ικανοποιητικές τις αποδεχόμαστε».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης, εξήγησε ότι δουλειά του συντονιστικού διυπουργικού οργάνου είναι να συνθέτει την συνολική εικόνα, να κάνει αξιολόγηση της κατάστασης και των προβλημάτων που προκύπτουν και μετά να σχεδιάζει, να παρακολουθεί την υλοποίηση και να αξιολογεί τα αποτελέσματα της υλοποίησης.
Ημερομηνία - ορόσημο, θα αποτελέσουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου. «Με βάση τις αποφάσεις αυτές θα αναπροσαρμοστεί όλη μας η τακτική», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων στον Πειραιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε το νέο συντονιστικό κέντρο «μια σοβαρή προσπάθεια επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, γιατί η κρίση ήταν ξαφνική, την περιμέναμε, αλλά ένα μήνα αργότερα». Όπως πρόσθεσε, «υπήρξε ένα ξάφνιασμα» για τις αποφάσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ πιθανό να κλείσει το πέρασμα στην Ειδομένη. Λάβαμε, όμως, μια διαβεβαίωση που μας έδινε 20 ημέρες. Όπως το βιώνω εγώ, μας κλάπηκαν 20 ημέρες και πριν από αυτό δύο μήνες. Τα σχέδια όμως υπήρχαν και γι’ αυτό το λόγο κατορθώνουμε σήμερα να χτίζουμε 10.000 - 15.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα».
Επίσης, ο Γιάννης Μουζάλας ζήτησε «χρόνο πριν γίνει αυτή η δριμεία κριτική που δεν βοηθάει παρά σπέρνει φόβο. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια μην περιμένετε ταχυδακτυλουργούς, υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί κουρασμένοι από τα μνημόνια και αποδεκατισμένοι από προσωπικό, που όμως δουλεύουν πάρα πολύ».
Απαντώντας σε κριτικές για την Ειδομένη, ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πολύ άσχημη κατάσταση». «Ξαναϋπήρξε, όμως, άσχημη κατάσταση στην Ειδομένη και όταν φτιάχτηκαν οι δομές η κατάσταση βελτιώθηκε. Θα το αντιμετωπίσουμε αυξάνοντας την υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες και προσπαθώντας να βοηθήσουμε στην παροχή τροφής και λέγοντας ότι υπάρχουν στα δύο χιλιόμετρα πιο πέρα χώροι για τη φιλοξενία τους. Δεν έχουμε σκοπό να διευθετήσουμε την κατάσταση με βίαιους τρόπους».
Τέλος, σε ερώτηση για τον εντοπισμό προσφύγων με πλαστά έγγραφα στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πλαστά χαρτιά που χορηγεί το ελληνικό κράτος, αλλά για πλαστά διαβατήρια. «Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να βάζουμε ειδικές σφραγίδες στα δικά μας χαρτιά, ώστε να πλησιάζουν τα υδατογραφημένα έγγραφα», τόνισε και εκτίμησε ότι «μάλλον στην Ελλάδα δίνονται τα πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν χαρτιά».