Του Γιώργου Λυκουρέντζου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Βουλής θέτει σε εφαρμογή ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται ετησίως από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για πανάκριβα ενοίκια σε μη ιδιόκτητα κτίρια γύρω από την Πλατεία Συντάγματος. Παρά τις πολλές περικοπές και τις συνεχείς μειώσεις που πέτυχε η Βουλή στα μισθώματα τα τελευταία χρόνια -και κυρίως από την περίοδο προεδρίας του Φίλιππου Πετσάλνικου και εντεύθεν-, το κόστος εξακολουθεί να παραμένει δυσθεώρητο.

Οπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2016, η εθνική αντιπροσωπία θα δαπανήσει για ενοίκια προκειμένου να στεγάσει υπηρεσίες της 3.477.000 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 323.000 ευρώ σε σχέση με τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2015. Το άθροισμα μάλιστα των ποσών που δαπανήθηκαν την τελευταία δεκαετία μόνο για μισθώσεις ακινήτων ξεπερνά κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Βουλή παρά το γεγονός ότι πέραν του κεντρικού κτιρίου έχει στην ιδιοκτησία της ακόμα πέντε ακίνητα, αναγκάζεται να ενοικιάζει επιπλέον κτίρια στο κέντρο των Αθηνών. Συγκεκριμένα, πληρώνει κάθε χρόνο ενοίκιο για: 

-Κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. στη Λεωφόρο Αμαλίας, με 7 ορόφους και τέσσερα υπόγεια γκαράζ. Εκεί στεγάζονται γραφεία και εγκαταστάσεις του Καναλιού της Βουλής και άλλες υπηρεσίες της εθνικής αντιπροσωπίας. Μεταξύ άλλων, εκεί είναι και τα γραφεία της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων.

-Το Μέγαρο Αρβανίτη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, όπου στεγάζονται ως επί το πλείστον οι οικονομικές υπηρεσίες.

-Ακίνητο στην οδό Βουλής για τη στέγαση γραφείων βουλευτών της περιφέρειας.

-Ακίνητο στην οδό Σέκερη 1Α, επίσης για γραφεία βουλευτών και πρώην προέδρων της Βουλής.

-Ακίνητο στην οδό Πινδάρου, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Ιδρύματος της Βουλής και σημαντικό μέρος της Πινακοθήκης της. 

Παράλληλα, εκκρεμεί -από την προ κρίσης περίοδο- συμφωνία με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ώστε να συναφθεί με τη Βουλή μακροχρόνια μίσθωση του κεντρικότατου πολυώροφου κτιρίου, στην Πλατεία Συντάγματος, που θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις φύγουν από εκεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος, να εγκατασταθούν υπηρεσίες της Βουλής και να δημιουργηθούν χώροι για εκθέσεις και διαλέξεις. Η πολυϊδιοκτησία μάλιστα σε κάποια από αυτά τα κτίρια, όπως για παράδειγμα σε αυτό στην οδό Σέκερη ή στο Μέγαρο Αρβανίτη, αναγκάζει τη Βουλή να συνάπτει διαφορετικά συμφωνητικά μίσθωσης μέσα στο ίδιο κτίριο, ανεβάζοντας έτσι αρκετά το κόστος της δαπάνης για τα μισθώματα.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα στην ιστοσελίδα της «Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας», μόνο για το κτίριο στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας η Βουλή πληρώνει τέσσερα διαφορετικά μισθώματα. Συγκεκριμένα, 18.292,46 ευρώ τον μήνα για τον 3ο όροφο, 38.441,92 ευρώ για τον 4ο, 18.755,65 ευρώ για τον 5ο και 20.767,55 ευρώ για τον 6ο και τον 7ο όροφο. Συνολικά, δηλαδή, μόνο για το κτίριο επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας η Βουλή πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ.   ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ. Αντιμέτωπος με τον εφιάλτη των ενοικίων, ο κ. Βούτσης ζήτησε με την ανάληψη των καθηκόντων του αναλυτικό κατάλογο με την περιουσία της Βουλής, προκειμένου να διαπιστώσει ποια ιδιόκτητα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός από μια δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ για ενοίκια. Το σοκ όμως για εκείνον ήταν τεράστιο όταν ενημερώθηκε ότι στη Βουλή δεν υπάρχει ούτε καν λίστα με την ακίνητη περιουσία της -πόσω μάλλον ειδική υπηρεσία που να τη διαχειρίζεται-, με αποτέλεσμα εδώ και κάποιους μήνες να ψάχνουν στα υποθηκοφυλακεία της χώρας και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να ανακαλύψουν ένα προς ένα τυχόν άγνωστα περιουσιακά στοιχεία του Κοινοβουλίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι αρκετές εκτάσεις για τις οποίες η Βουλή δαπάνησε χρήματα είναι πλέον σε «γκρίζο» ιδιοκτησιακό καθεστώς, λόγω του ότι επί χρόνια ουδείς ασχολείτο με το να διασφαλίσει την ιδιοκτησία αυτή.

Αποθεματικά και ΕΣΠΑ

«Υπάρχει δυνατότητα να διαμορφωθεί σχέδιο με βάση το οποίο σε 3-4 χρόνια η Βουλή δεν θα πληρώνει ενοίκιο», λέει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σε πρώτο στάδιο, ο σχεδιασμός προβλέπει αξιοποίηση και ανακαίνιση κτιρίων, όπως η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, το αίθριο στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν και ένα ιδιόκτητο ακίνητο στη Φιλελλήνων, ώστε, πέρα από τη στέγαση υπηρεσιών και γραφείων, η Βουλή να επιτελέσει καλύτερα τον μορφωτικό και πολιτιστικό της ρόλο. Παράλληλα, υπάρχει ερώτημα προς το υπουργείο Εργασίας να εξεταστεί πιθανή αγορά από τη Βουλή του κτιρίου του ξενοδοχείου «Εσπέρια» στη Σταδίου, ενώ με εντολή του κ. Βούτση θα διερευνηθεί η δυνατότητα διεκδίκησης και κατοχύρωσης του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής. «Οι οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν», λένε συνεργάτες του προέδρου του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι τα κονδύλια μπορούν να βρεθούν από τα αποθεματικά της Βουλής και από το ΕΣΠΑ.