Του Γιώργου Τόλη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν ένα σταθερό «ταμπού» στη ρητορική κάθε ελληνικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης, με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εξαγγελίες για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, να μην επιδιώκει να θίξει το ζήτημα. Το ιδιαίτερο αυτό status quo προκάλεσε ένα παράδοξο λίγες ημέρες πριν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τιμήθηκε από το ιδιωτικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης με τη θέση του επίτιμου διδάκτορος Πολιτικής Οικονομίας.

«Είναι κάπως παράξενο να απονέμεται σε έναν αριστερό αυτός ο τίτλος», παραδέχθηκε και ο ίδιος κατά την ομιλία του στο κατάμεστο αμφιθέατρο του τουρκικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης δεν συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα της γειτονικής χώρας, καθώς βρίσκεται στην 61η θέση της κατάταξης μεταξύ 189 δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της. Ομως λειτουργεί ως ένας από τους μοχλούς πίεσης της κυβέρνησης Νταβούτογλου, όντας άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εμπορικό κόσμο της Τουρκίας, χάρη στον πρόεδρό του, Εκρέμ Ντεμιρτάς, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης τα τελευταία 24 χρόνια.

Ο Ντεμιρτάς είναι επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της Εμπορικής και Βιομηχανικής Ζώνης στη Σμύρνη, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος Ανατολής και Θράκης, ο οποίος συγκεντρώνει τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρισμό από φυσικό αέριο, της εταιρείας «Εφέ» που παράγει το ομώνυμο τουρκικό ρακί, του Οργανισμού Διοργάνωσης Συνεδρίων της Σμύρνης και της εταιρείας πληροφορικής Bilimpark. Γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της συμφιλίωσης της Ελλάδας με την Τουρκία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τα τελευταία χρόνια πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας συχνές επαφές με Ελληνες αξιωματούχους και πραγματοποιώντας πολλές επισκέψεις στη χώρα μας. Το 2008, μάλιστα, η Αθήνα αναγνώρισε την προσπάθειά του, με το υπουργείο Εξωτερικών να του απονέμει ειδικό βραβείο για την προσφορά του στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

«ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ»

Στις αρχές του 2010, ο Εκρέμ Ντεμιρτάς συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, εκφράζοντάς του την επιθυμία της Τουρκίας να σταματήσει η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο. «Στη θέση του ήχου των πολεμικών αεροσκαφών προτιμάμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων και στη θέση των πολεμικών πλοίων θέλουμε να βλέπουμε μεταξύ των δύο ακτών πλοία που να μεταφέρουν φορτίο και επιβάτες», είχε πει στον Πατριάρχη ο Ντεμιρτάς, εκφράζοντας ουσιαστικά την πάγια στρατηγική της διακυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή του Αιγαίου σε μια μεγάλη «γκρίζα» ζώνη, ελλείψει αποτελεσματικής φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων.

Οι εξαιρετικές σχέσεις του Ντεμιρτάς με το Φανάρι διατηρούνται μέχρι σήμερα, καθώς τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου απένειμε στον Πατριάρχη τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης, με τον κ.κ. Βαρθολομαίο να χαρακτηρίζει «φίλο του Πατριαρχείου» τον Τούρκο πρόεδρο. Παρά τη θέση του για το Αιγαίο, που ταυτίζεται ουσιαστικά με τις απόψεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, ο Εκρέμ Ντεμιρτάς είναι γνωστός φιλέλληνας, καθώς εκφράζει συχνά την επιθυμία του να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση, ενισχύοντας την εμπορική συνεργασία της με την Τουρκία.

Μιλώντας στον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της βράβευσής του στη Σμύρνη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε εν είδει «παραπόνου» πως, ενώ στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 20 τουρκικές - απόρροια της αρνητικής στάσης της Αθήνας απέναντι στις ξένες επενδύσεις. Κατά τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, εξήρε την προσπάθειά του στο Προσφυγικό αλλά και τους Έλληνες, σημειώνοντας πως «θα μπορούσαν να είναι οι πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας».