Με απαράδεκτο, προσβλητικό και πολύ υπεροπτικό τρόπο έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό και κυρίως στο κοινό που χρόνια παρακολουθεί το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, ο 58χρονος Φλαμανδός Γιαν Φαμπρ.

"Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού απηύθυνε πρόσκληση στον Βέλγο καλλιτέχνη Jan Fabre, να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (πρώην Ελληνικό Φεστιβάλ, Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) για τα έτη 2016-2019. Ο Jan Fabre θα είναι υπεύθυνος για τις καλλιτεχνικές επιλογές, και επομένως για την επιλογή των καλλιτεχνών και την ανάπτυξη των θεματικών και των καλλιτεχνικών κατευθύνσεων. Ξεκινά τη μετονομασία του, αρθρώνοντας τις γενέτειρες του διάσημου φεστιβάλ" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία δηλώνεται ξεκάθαρα πως το Ελληνικό Φεστιβάλ... πέθανε για να γεννηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου!

Ο κ. Φαμπρ είναι ένας αιρετικός καλλιτέχνης του Βελγίου. Ο ίδιος στην πρώτη του παρουσίαση, την Τρίτη 29 Μαρτίου στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, δήλωσε πως δεν είναι διευθυντής αλλά επιμελητής (curator, η λέξη που χρησιμοποίησε στα αγγλικά) περιγράφοντας το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Εργο του επιμελητή, είπε, είναι να δημιουργεί «συνδέσμους», συμπράξεις  μεταξύ των καλλιτεχνών. «Δεν μπορώ, δεν έχω τα προσόντα να είμαι διευθυντής. Είμαι καλλιτέχνης...» πρόσθεσε.

Η συνέντευξη δόθηκε παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά _ ο οποίος πήρε το λόγο και εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής_ ενώ παρευρέθησαν και καλλιτεχνικοί διευθυντές κρατικών πολιτιστικών οργανισμών. Από την πλευρά του ο Φαμπρ παρουσίασε την ομάδα των συνεργατών του οι οποίοι θ΄ασχοληθούν με επιμέρους τομείς (Λογοτεχνία και Ιδέες, Νέοι Καλλιτέχνες Θεάτρου και Χορού, Εικαστικές Τέχνες, Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφος) αλλά και τους άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί κατά την διάρκεια της τετραετίας 2016-2019. Ωστόσο, συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώροι για το εφετινό Φεστιβάλ δεν ανακοινώθηκαν,  ούτε καν η έναρξη και η λήξη του. Ο Φαμπρ είπε ότι το πρόγραμμα είναι κατά 80% έτοιμο και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες. Αντιστοίχως, δεν ανακοινώθηκαν και τα οικονομικά δεδομένα: θέματα προϋπολογισμού και αμοιβών.

Μόνο Βέλγικες δικές του παραγωγές και παραγωγές των Κρατικών σκηνών φέτος

Για εφέτος, και με δεδομένο ότι ο ίδιος ενεπλάκη αργά στην υπόθεση του Φεστιβάλ, στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν οι κρατικοί οργανισμοί (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), μια που όπως ακούστηκε, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για να εξεταστούν άλλες προτάσεις. Στη βάση του ότι ο Φαμπρ είναι ενεργός ως εικαστικός, θεατρικός δημιουργός, παραστατικός καλλιτέχνης, χορογράφος και συγγραφέας, οι τομείς αυτοί θα αντανακλώνται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Ο πρώτος χρόνος είναι αφιερωμένος στο Βέλγιο, χώρα προέλευσης του ιδίου και, όπως μας πληροφορεί το σχετικό ενημερωτικό υλικό, «κατά την έναρξη του φεστιβάλ το κοινό θα εισαχθεί στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Γιαν Φαμπρ μέσω διαφόρων καλλιτεχνικών του έργων. Το πρελούδιο θα κλιμακωθεί σε διάρκεια λίγων ημερών κατά τις οποίες το κοινό θα πάρει μια πρώτη γεύση του πώς θα είναι το Φεστιβάλ τις επόμενες εβδομάδες...». Το ένα τρίτο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα είναι Ελληνες με την επιλογή να προκύπτει μέσω αναζήτησης κι έπειτα από αξιολόγηση αιτήσεων.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΖΑΝ ΦΑΜΠΡ