Την ανάγκη εμβολιασμού παιδιών προσφύγων και μεταναστών επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας
<p>Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξάνθου για το πρόβλημα</p>
Η πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και των μεταναστών με παράλληλη προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ο στόχος των υγειονομικών αρχών της χώρας, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η αλλαγή εποχής και η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, σηματοδοτεί και την εμφάνιση μεταδιδόμενων νοσημάτων από τσιμπήματα εντόμων, όπως τα κουνούπια, αλλά και από ενδεχόμενη αλλοίωση τροφίμων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών που διαμένουν στους καταυλισμούς. Συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι στιγμής είναι 53.000 εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά και από αυτά το 20% είναι κάτω των πέντε ετών. Διαμένουν σε 25 καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους καταυλισμούς του Πειραιά και την Ειδομένης.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπσκόζος μίλησε για καθολική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει σποραδικοί εμβολιασμοί. Το θέμα έχει συζητηθεί και με την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει η εισαγωγή εμβολίων και υπάρχει και συνεργασία με μεγάλες ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, ώστε να διαθέσουν εμβόλια στην Ελλάδα από τα αποθέματα που διατηρούν στο εξωτερικό.
Υπάρχουν οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για καθολική εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού σε δύο βασικές κατηγορίες εμβολίων, στο τριπλό εμβόλιο ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας και το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη και πολιομυελίτιδας.
Υπάρχει στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (ECDC), στην κατεύθυνση ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στις δομές που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο υπουργός, το ECDC, που έχει μία πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε αυτά τα θέματα, ενισχύει και συμφωνεί με τις βασικές εκτιμήσεις του υπουργείου, για τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η υγειονομική φροντίδα στο επόμενο διάστημα.
«Με τις συστάσεις, οι οποίες θα υπάρξουν, θα ολοκληρώσουμε και το δικό μας εθνικό σχέδιο δράσης για την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων», τόνισε ο κ. Ξανθός.