Οι αστοχίες του Γιάννη Ρουμπάτη στην ΕΥΠ
<p>Ο 68χρονος "βετεράνος" δημοσιογράφος κατάφερε να κάνει ελάχιστες αλλαγές στη νευραλγική υπηρεσία</p>
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο πρώτος στόχος του Γιάννη Ρουμπάτη μόλις ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΥΠ, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν να εξουδετερώσει τους πυρήνες παρακολούθησης των παραγόντων της νέας κυβέρνησης και το παρακρατικό σύστημα Σαμαρά, που επί 2,5 χρόνια, σε συνέργεια με στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδιδόταν σε ακραίες μορφές παράνομων συνακροάσεων, ακόμη και ιδιωτικών στιγμών χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών. Ο δεύτερος στόχος του ήταν να ταξιδέψει πολύ στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς αν και κατά πόσο ήταν ενεργοί οι δίαυλοι πληροφόρησης της υπηρεσίας.
Δεκαπέντε μήνες μετά, ο 68χρονος «βετεράνος» της δημοσιογραφίας ενδεχομένως να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, επειδή, κατά το Μαξίμου, η δημοσιοποίηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου στο WikiLeaks οδήγησε στην αποκάλυψη της πρόθεσης του ΔΝΤ για χρεοκοπία της χώρας. Πιθανόν, όμως, να συμβαίνει το αντίθετο. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά έχει πλέον απέναντί της το σύνολο των δανειστών, ενώ ο κ. Ρουμπάτης δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αν όντως η ΕΥΠ έβαλε «κοριούς» στη σουίτα της εκπροσώπου του Ταμείου στο «Χίλτον» ή αν παρακολουθούσε το κινητό της. Και τούτο διότι οι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών που ενεργούν στην Ελλάδα τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, πόσω μάλλον τώρα, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, είναι πολύ περισσότεροι από το σύνολο του προσωπικού που διοικεί. Περαιτέρω, τον περασμένο Νοέμβριο, στον απόηχο των καταγγελιών του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση για διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με έγκλειστους τρομοκράτες, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, κατηγορώντας τον ότι είχε αφήσει να διαρρεύσουν οι σχετικές υποκλαπείσες συνομιλίες. Παραλλήλως, δε, είχε προαναγγείλει τη δημιουργία δεύτερης υπηρεσίας πληροφοριών, υπαγόμενης στις Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία θα λειτουργούσε ανεξάρτητα από την ΕΥΠ, αξιοποιώντας τις τεράστιες τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες των συστημάτων των τριών Οπλων.
Κάπως έτσι «έμπλεξαν οι γραμμές» και σήμερα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα α) ποιος παρακολουθεί ποιον, β) σε ποιον δίνει αναφορά και γ) ποιος διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών των κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων. Για αυτό αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση πλήθους ερμηνειών, ότι για τη δραστηριοποίηση της ΕΥΠ «απαιτείται πάντα εισαγγελική παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών». Δεδομένου, λοιπόν, ότι στην ΕΥΠ υπάρχει επόπτης εισαγγελέας, ο οποίος συνεργάζεται αμιγώς με τον διοικητή, και ότι ως απειλή θα μπορούσε να εκληφθεί μια συνομιλία μεταξύ διεθνών αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας, η αναφορά του θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δήλωση θεσμικής κατοχύρωσης της συγκεκριμένης συνακρόασης. Ο πρώτος στόχος απεδείχθη ανεπίτευκτος. Στην ΕΥΠ έγιναν ελάχιστες αλλαγές. Ο δεύτερος στόχος ήταν προτιμότερο να μην είχε τεθεί καν, αφού, λόγω των τεράστιων περικοπών και της διασπάθισης των αποκαλούμενων «μυστικών κονδυλίων», ο κ. Ρουμπάτης διαπίστωσε ότι η ΕΥΠ δεν διαθέτει πια «πηγές» σε χώρες του ενδιαφέροντός της, «πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».
Ο Ανδρέας, η σχέση του με τον Κοσκωτά και οι συγκρούσεις του
Ακραιφνής «παπανδρεϊκός», ο Γ. Ρουμπάτης διετέλεσε σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1981 σε θέματα διεθνών σχέσεων, συνεργαζόμενος τότε με τον Κώστα Λαλιώτη. Το 1987 εξέδωσε το βιβλίο «Δούρειος Ιππος: Η αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα, 1947-1967», βασισμένο στη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Χόπκινς των ΗΠΑ, και, παράλληλα, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, έως τον Ιούνιο του 1988, συμμετέχοντας στο καθημερινό κλειστό γεύμα στο Μαξίμου με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον διοικητή της ΕΥΠ, Κώστα Τσίμα, που προερχόταν επίσης από τις «αμερικανικές δεξαμενές σκέψης», ως απόφοιτος του New York University. Μετά την αποχώρησή του δέχτηκε κριτική επειδή υπήρξε σημαντικό στέλεχος στα εκδοτικά εγχειρήματα του Γιώργου Κοσκωτά, αλλά με την επάνοδο του Α. Παπανδρέου στην εξουσία, το 1994, τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθως, φρόντισε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Κώστα Σημίτη, καθώς εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην οργανωτική δομή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποχώρησε, όμως, επειδή φέρεται να συγκρούστηκε με το περιβάλλον της Γιάννας Αγγελοπούλου. Επί κυβέρνησης Καραμανλή επανήλθε στα δημοσιογραφικά του καθήκοντα, ενώ η άνοδος του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004 τον βρήκε στο επιτελείο του ως σύμβουλο και λογογράφο του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ επιδρούσε καθοριστικά στη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, μαζί με τον γνωστό επικοινωνιολόγο Χ. Σεφερτζή. Διαβλέποντας στη συνέχεια ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ήταν αυτό που περίμενε, τον εγκατέλειψε και δεν ταυτίστηκε με την ομάδα των «κηπουρών», που με τους χειρισμούς τους «χρεώθηκαν» την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Πάντως, όπως λέγεται, κατά τον χρόνο διακυβέρνησής του ο Γ. Ρουμπάτης λειτούργησε ως άτυπος και άμισθος σύμβουλος σε υπουργούς όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.