Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι Τούρκοι με τις νέες και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σημερινές, πρωινές, έξι υπερπτήσεις μαχητικών τους αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, έχοντας «στοχοποιήσει» και σήμερα τις Οινούσσες.

Για το θέμα αυτό ακριβώς των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, μιλώντας πριν λίγη ώρα στο Real FM τόνισε ότι έχουν καταγγελθεί αυτές τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ , σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ενημερωθούν και σε πολιτικό επίπεδο οι εταίροι και σύμμαχοι.

Πιο συγκεκριμένα. Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στις 08:33 στο FIR Αθηνών, μεταξύ της Λέσβου και της Χίου, και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

* την 08:33, πάνω από τις Οινούσσες, στα 5.500 πόδια,

* την 08:44, πάνω από τις Οινούσσες, στα 22.500 πόδια,

* την 08:54, πάνω από τις Οινούσσες, στα 25.500 πόδια,

* την 09:12, πάνω από την Παναγιά, στα 30.000 πόδια,

* την 09:24, πάνω από την Παναγιά, στα 30.000 πόδια,

* την 09:30, πάνω από την Παναγιά, στα 26.000 πόδια.

Για την αντιμετώπισή τους απογειώθηκε αμέσως ένα ζευγάρι ελληνικών F-16C της 330 Μοίρας που εκτελούσαν καθήκοντα αεροσκαφών ετοιμότητος (readiness) από την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου και προέβησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση αυτών, «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα σημειώθηκε και μία εμπλοκή.

Το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09:31 βορείως της Χίου.

Συμφώνως με στρατιωτική πηγή που ερωτήθη σχετικώς από την ιστοσελίδα μας, μία πιθανή εξήγηση που δίδεται από τους επιτελείς για αυτό το πρωτοφανές μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά τις τρεις τελευταίες ημέρες, αποτελεί τη σπασμωδική αντίδραση και δυσαρέσκειά τους για το ότι στο πλαίσιο της μεγάλης πολυεθνικής ασκήσεως «Ηνίοχος 2016», που ως γνωστόν πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ελληνικών, ισραηλινών και αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων και ολοκληρώνεται ουσιαστικώς αύριο και τυπικώς μεθαύριο, πραγματοποιήθηκαν αποστολές με τη συμμετοχή όλων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Λήμνου , όσο και στην αντίστοιχη της Μεγίστης (Καστελλορίζου), κάτι που όπως φαίνεται δεν τους άρεσε καθόλου.

Λ.Σ.Μ.