Της Ανθής Βούλγαρη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φωτογραφίες: Ηλίας Κουτουλογένης

Οι άνδρες του Λιμενικού εκπέμπουν SOS, ενώ καθημερινά κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν σε όλα τους τα καθήκοντα. Εχοντας σώσει από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, 148.682 πρόσφυγες από τα νερά του Αιγαίου, δικαίως θα μπορούσε να τους αποδοθεί ο τίτλος του ήρωα, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται όπου και όποτε παρίσταται ανάγκη. Τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες πέρασαν από τα ελληνικά νησιά, ενώ η εισροή συνεχίζεται αδιάκοπα. Στοιβαγμένοι σε πλαστικές φουσκωτές βάρκες, που τις περισσότερες φορές δεν αντέχουν να φτάσουν μέχρι τα ελληνικά παράλια, ξεκινούν από την Τουρκία, μη γνωρίζοντας αν θα προσεγγίσουν ζωντανοί ή νεκροί τις ακτές της Ελλάδας. συγκριτικα. Για του λόγου το αληθές, συγκριτικά με τον τεράστιο αριθμό όσων έχουν μπει μέχρι σήμερα στη χώρα μας, οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου μετρούν κάποιες εκατοντάδες, ωστόσο ο αριθμός αυτός -όσο κυνικό και αν ακούγεται- είναι σχετικά μικρός, αφού αδιαμφισβήτητα, αν δεν υπήρχε η άμεση επέμβαση του Ελληνικού Λιμενικού, θα είχαμε θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς.

Οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι λιμενικοί είναι άπειρες. Περιστατικά που μοιάζουν βγαλμένα από σενάριο ταινίας τρόμου, κι όμως, είναι η φριχτή πραγματικότητα. Πολύ πριν εμφανιστούν οι ΜΚΟ ως σωτήρες και σίγουρα πριν αποφασίσουν οι ηγέτες της Ευρώπης πως υπάρχει πρόβλημα, οι λιμενικοί έκαναν συλλήψεις διακινητών και έσωζαν ζωές. Τον τελευταίο χρόνο, οι άνδρες του Σώματος έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό κύμα, ενώ την ίδια ώρα είναι επιφορτισμένοι και με τα καθήκοντα που ούτως ή άλλως προβλέπονται στο πλαίσιο της δουλειάς τους. Βέβαια, και για αυτούς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αφού οι ατελείωτες βάρδιες τούς έχουν εξαντλήσει, ενώ, παρότι το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα, αυτοί μένουν πιστοί στο καθήκον τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ.

Τους τελευταίους μήνες, οι λιμενικοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διακινητές που οπλοφορούν, μετανάστες που θαλασσοπνίγονται, αλλά και κακοποιά στοιχεία ανάμεσα στο τεράστιο πλήθος των προσφύγων.

Εκτός από τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού, τεράστια είναι η συνδρομή και των ανδρών του Σώματος που επιτηρούν τη στεριά, αφού μετά τη διάσωση γίνεται ταυτοποίηση, έλεγχος και στη συνέχεια επιτήρηση για αποφυγή συμπλοκών. «Οι εικόνες που έχουμε δει οπωσδήποτε θα μείνουν βαθιά χαραγμένες μέσα μας», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο λιμενάρχης Χίου, Χρήστος Φραγκιάς, και περιγράφει: «Πλέον δεν έχουμε ωράριο. Υπάρχουν μέρες που είμαστε άυπνοι. Μόνο το 2015 πέρασαν από τη Χίο 120.000 μετανάστες. Ο αριθμός είναι τεράστιος αν τον σκεφτείτε. Καθημερινά δίνουμε μάχη. Πρέπει να διασώσουμε τους ανθρώπους αυτούς και να τους βάλουμε σε λεωφορείο, για να μεταφερθούν στο hot spot και να ελέγξουμε τα χαρτιά τους». Οπως μας είπε ο κ. Φραγκιάς, οι διασώστες έχουν έρθει αντιμέτωποι με διακινητές οι οποίοι τις περισσότερες φορές οπλοφορούσαν, ενώ έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους ανθρώπους που βούλιαζαν μέσα στις βάρκες: «Οι άντρες μας είναι ιδιαίτερα έμπειροι και μάλιστα έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες συλλήψεις διακινητών. Πολλές φορές παλεύουν με τα κύματα για να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν. Κάποιες φορές τους σώζουν όλους. Αλλες πάλι δεν προλαβαίνουν.

Δυστυχώς, έχουμε περισυλλέξει και αρκετά πτώματα, κυρίως μικρών παιδιών», περιγράφει και εκείνες τις στιγμές η φωνή του κομπιάζει. «Τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει κατάληψη στο λιμάνι περίπου 300 άτομα. Πρέπει να προσέχουμε να μη γίνουν συμπλοκές, ενώ κάποιοι προσπαθούν να το σκάσουν με τα πλοία της γραμμής, οπότε οι έλεγχοι γίνονται ακόμη πιο εντατικοί», προσθέτει. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΦΙΑΔΕΛΗΣ. Τραγικές εικόνες από το κύμα προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί του περιγράφει ο διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας Μυτιλήνης και συντονιστής της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ποσειδών», Αντώνης Σοφιαδέλης: «Μόνο το 2015 είχαμε στο νησί 500.000 πρόσφυγες. Εχουμε διασώσει περίπου 55.000 άτομα και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να βοηθάμε και αυτούς που ναυαγούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα», λέει και περιγράφει: «Εχουμε δει παιδάκια εγκλωβισμένα μέσα σε βάρκες, νεογέννητα, εγκύους, ανάπηρους. Βέβαια, η δουλειά μας δεν σταματάει στη διάσωση. Σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα Σώματα, κάνουμε τις συνεντεύξεις και τις ταυτοποιήσεις των προσφύγων. Εχουμε βρει ανάμεσά τους μετανάστες με ναρκωτικά, με μαχαίρια, με πλαστά χαρτιά. Τον τελευταίο καιρό εντοπίζουμε πλαστές άδειες ασύλου».

Νίκος Λαγκαδιανός

Πέρα από τις διασώσεις, 594 συλλήψεις διακινητών

Ο αριθμός των διασώσεων είναι πραγματικά ασύλληπτος, αν λάβει κανείς υπόψη πως οι ελλείψεις προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα είναι τεράστιες. Με αυταπάρνηση και περίσσιο ηρωισμό, οι άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να φέρουν εις πέρας όλες τις αποστολές τους και να χαρίσουν ζωή στους μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός (φωτ.), τονίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο έργο των λιμενικών, αλλά και την τεράστια συμβολή του Σώματος μέχρι σήμερα: «Οσον αφορά την έρευνα και τη διάσωση, για να καταλάβει κανείς το έργο που επιτελεί σήμερα το Λιμενικό Σώμα, θα σας πω ότι για το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2015 έως τις 4/4/2016 μόνο στο Ανατολικό Αιγαίο, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους λιμενικές Αρχές και τους κυβερνήτες των περιπολικών σκαφών, έχει συντονίσει και διαχειριστεί 3.832 περιστατικά, από τα οποία έχουν διασωθεί συνολικά 148.682 μετανάστες και πρόσφυγες. Θα ήθελα, δε, να επισημάνω ότι το έργο των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού έχει δυσκολέψει αφάνταστα, ιδιαίτερα λόγω των συνεχόμενων περιστατικών που καλούνται να διαχειριστούν, ενώ καταβάλλουν τις περισσότερες φορές πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ειδικότερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης περιστατικού τα πληρώματα των περιπολικών του Λιμενικού, καταφέραμε να μην έχουμε ούτε μία απώλεια ανθρώπινης ζωής και όσες απώλειες κατεγράφησαν προέρχονταν δυστυχώς από ναυάγια, τα οποία ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να προληφθούν. Για όλους εμάς στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτισμού, κοινωνικής συνοχής, αλλά και εσωτερικής και εθνικής ασφάλειας της χώρας και έτσι εξετάζεται. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι ταγμένα στο μεγάλο έργο να υπηρετούν όλες αυτές τις αξίες και αυτό πράττουν με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση. Το γεγονός ότι το Λιμενικό επιτελεί σήμερα έναν κυρίαρχα ανθρωπιστικό ρόλο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο διωκτικός του ρόλος έχει ατονήσει. Αντιθέτως, είναι πολύ συχνές πλέον -σχεδόν καθημερινές- οι συλλήψεις ακόμα και οπλισμένων διακινητών προσφύγων και μεταναστών μετά από εξαιρετικά επικίνδυνες καταδιώξεις. Ηδη από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης 594 διακινητές».

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

Και βιασμός στον Πειραιά

Μια μέρα στο λιμάνι του Πειραιά είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί. Οι καβγάδες μεταξύ των μεταναστών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα βίας και ναρκωτικών. «Τσακώνονται για το παραμικρό. Ο καβγάς μπορεί να ξεσπάσει επειδή κάποιος πήρε ένα μήλο παραπάνω και από εκεί να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα», λέει ο διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Λιμεναρχείου Πειραιά, Αριστείδης Γιαννιώτης (φωτ.), και αποκαλύπτει: «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, πριν από μερικές μέρες συλλάβαμε έναν Αφγανό ο οποίος κακοποιούσε τη γυναίκα του και βίασε το κοριτσάκι του. Είχαμε περιστατικό θωπείας σε παιδί,

περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ξεκαθαρίσματα μεταξύ των μεταναστών. Συνήθως προλαμβάνουμε τις φασαρίες. Για παράδειγμα, είχαμε ενημέρωση πως μια ομάδα Αφγανών είχε δώσει ραντεβού με ομάδα Πακιστανών για ξεκαθάρισμα. Μάλιστα, είχαν αγοράσει μαχαίρια από το super market. Φυσικά, το προλάβαμε», λέει ο κ. Γιαννιώτης και τονίζει: «Το λιμάνι δεν είναι ασφαλής χώρος για αυτούς. Κυρίως για τα παιδιά. Εχουμε καταντήσει να εκτελούμε και χρέη baby sitter, αφού προσέχουμε μην πέσει κανένα παιδί στη θάλασσα. Πρέπει να μεταφερθούν αλλού. Από την επόμενη εβδομάδα η κίνηση στο λιμάνι λόγω Πάσχα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αν μείνουν εδώ, θα υπάρξει πρόβλημα».