Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες φιλοξενίας περίπου 53.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα.

Το βασικό είναι η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την οποία εξαρτάται εάν θα σταματήσει η προσφυγική ροή προς τα νησιά του Αιγαίου. Προς το παρόν οι αφίξεις έχουν σχεδόν σταματήσει, ακόμη και με 80-100 άτομα που έφθαναν κατά μέσο όρο τις περασμένες εβδομάδες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο οι αρμόδιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες όταν η ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση βάζει σαν προτεραιότητα να εκκενωθούν οι μεγάλοι πρόχειροι καταυλισμοί και να δημιουργηθούν μικρότερες δομές με προϋποθέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας διασκορπισμένες στην περιφέρεια.

Το σύνολο των εγκλωβισμένων εντός της χώρας σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση ανέρχεται σε 53.800 πρόσφυγες εκ των οποίων 10.000 παραμένουν στην Ειδομένη και περί τους 3.800 στον Πειραιά. Για 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στην χώρα μίλησε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις που έκανε χθες κατά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής στον Κατσικά Ιωαννίων.

Η εκκένωση των δύο μεγάλων πρόχειρων καταυλισμών παραμένει η προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις. Μετά την Ειδομένη και τον Πειραιά σειρά έχει η αποσυμφόρηση του Ελληνικού όπου οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 4.000 δημιουργώντας δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινωνίες. Για τον μεν Πειραιά οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι θα βοηθήσει η δημιουργία 1000 ακόμη θέσεων φιλοξενίας αυτή την εβδομάδα στον Σκαραμαγκά. Το ένα όμως θα πετύχει να αδειάσει το λιμάνι μέχρι τις ημέρες του Πάσχα που θα είναι αυξημένη η κίνηση όπως επανειλημμένα έχει υποσχεθεί είναι αμφίβολο. Για την Ειδομένη οι αρχές ελπίζουν ότι η ολοκλήρωση του κέντρου υποδοχής στα Λαγκαδίκια της Θεσσαλονίκης από τον ΟΗΕ θα βοηθήσει την κατάσταση.

Τις προτεραιότητες περιέγραψε ο κ. Βίτσας:  «Εδώ και 46 μέρες έχουμε βρεθεί σε μια νέα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να παραμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη να φτιαχτούν με ταχύ ρυθμό κέντρα φιλοξενίας.  Στόχος μας, τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν και να φθάσουν σε ένα μέσο επίπεδο. Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας σε μικρότερες δομές”.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πλέον σημαντικό είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ώστε να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία. “Όμως, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση - η οποία σταθεροποίηση έχει να κάνει με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας και το κατά πόσο αυτή υλοποιείται - και δεν έχουμε νέες προσφυγικές ροές και αφού ξεκινήσει η μετεγκατάσταση τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο σχέδιό μας είναι να προχωρήσουμε σε πιο μικρά κέντρα, σε πιο διαχειρίσιμα και με πιο σταθερές δομές, όχι σε σκηνές αλλά σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Για αυτό προετοιμαζόμαστε, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν 2 και 3 μήνες, για αυτό έχουμε επικεντρωθεί στο να βελτιώσουμε την κατάσταση στα υπάρχοντα” ανέφερε ακόμη ο κ. Βίτσας.