Ινστιτούτο Καραμανλή: Το thing tank της ΝΔ αποκτά… ρόλο
<p>Η νέα στρατηγική και τα φρέσκα πρόσωπα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής»</p>
Του Δημήτρη Κουνιά – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τη μετεξέλιξη του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό think tank, που να παρεμβαίνει στην ατζέντα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, να αναδεικνύει και να αναλύει τις σημαντικές πτυχές των εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών γεγονότων και να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη Νέα Δημοκρατία, διαμορφώνοντας και εκπαιδεύοντας μια νέα γενιά στελεχών, προωθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενδεικτική των προθέσεών του ήταν η ξαφνική αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου (και η μείωσή τους από 21 σε 13), με πρόσωπα από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον χώρο των επιχειρήσεων, ακολουθώντας, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες κομματικές πηγές, «μια άλλη αντίληψη, που δεν αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο ως ομάδα σοφών, αλλά ως μια ομάδα που θα εργαστεί για την ανανέωση του κόμματος και την πολιτική επιμόρφωση των στελεχών του». Στην κατεύθυνση αυτή επιλέχθηκαν άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και τοποθετήθηκαν όχι τιμητικά, αλλά για να προσφέρουν συγκεκριμένο έργο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ελληνας ομογενής από τις ΗΠΑ Μιχάλης Καρλούτσος, γιος του «ισχυρού» πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου στην Αμερική, Αλέξανδρου Καρλούτσου, στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η εμπειρία του ως συμβούλου στρατηγικής και ανάπτυξης (σ.σ.: με την ιδιότητα αυτή συμμετέχει στην εταιρεία Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος) μέτρησε σημαντικά στην ένταξή του στην κεντρική ομάδα του «γαλάζιου» think tank. Οπως επίσης οι γνώσεις πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικής που απέκτησε από τη συνεργασία του με αρκετούς πολιτικούς των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής «Ελληνες για τον Ομπάμα», ενώ έχει διατελέσει μέλος του προσωπικού της Ελληνοαμερικανίδας γερουσιαστού Ολυμπίας Σνόου και έχει εργαστεί στις προεκλογικές εκστρατείες του Πολ Τσόνγκα, αλλά και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου για την προεδρία των ΗΠΑ.
ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
Εκπληξη, επίσης, ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Σαρωνίδας, Γιώργου Σοφρώνη, ο οποίος στο παρελθόν έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και του δικηγόρου-εργατολόγου Αλέξη Παπασταύρου. Ο τελευταίος έχει μακρά εμπειρία στον τομέα του Εργατικού Δικαίου και της κοινωνικής ασφάλισης, έχοντας διαχειριστεί υποθέσεις όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι μαζικές απολύσεις, οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και οι ιδιωτικοποιήσεις. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου συμμετέχει και ο καθηγητής Πληροφορικής και πρώην πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος υπήρξε πριν από λίγα χρόνια ο «Βενιαμίν» των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς εξελέγη σε ηλικία 42 ετών, ενώ έγινε γνωστός από τη θητεία του ως γενικού γραμματέα στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας επί κυβέρνησης Καραμανλή. Στα νέα πρόσωπα του κεντρικού επιτελείου του «γαλάζιου» think tank συγκαταλέγονται η πρώην υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ζέττα Μακρή και ο σύμβουλος επικοινωνίας, με μακρά πορεία στην ΟΝΝΕΔ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε παράδοση μαθημάτων πολιτικής επιμόρφωσης στελεχών του κόμματος.
Προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ είναι και ο στενός πολιτικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νάσος Μπαλέρμπας (σ.σ.: ήταν μέλος του εκτελεστικού της ΟΝΝΕΔ επί εποχής Πάνου Σιδέρη και Δημήτρη Μαραβέλια), όπως και η Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος και δημοτική υπάλληλος Βασιλική Νάκου, η οποία είχε υπογράψει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία της Ν.Δ. Παράλληλα, στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου συμμετέχουν ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σπύρος Λίτσας, και ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Ιωαννίδης, ενώ παραμένουν ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος και ο δικηγόρος και μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Στεφανάκης. Στο νέο Δ.Σ. δεν συμμετέχει ο Μενέλαος Δασκαλάκης, η παραμονή του οποίου στη Γενική Διεύθυνση του Ινστιτούτου παραμένει ερωτηματικό.
ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Από τις πρώτες προτεραιότητες του προέδρου της Ν.Δ., αλλά και της επικεφαλής του Ινστιτούτου, Ρόδης Κράτσα, η οποία παρέμεινε στη θέση της, είναι η οικονομική εξυγίανση του νεοδημοκρατικού think tank. Τα τελευταία χρόνια οι δυσκολίες χρηματοδότησης του κόμματος και τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη του στέρησαν από το ΙΔΚΚ τους απαραίτητους πόρους και προκάλεσαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Σε μια τέτοια περίοδο, η κ. Κράτσα κατάφερε να κρατήσει ζωντανό τον φορέα και, παράλληλα, να διευρύνει τις συνεργασίες του. «Το Ινστιτούτο δεν είχε τον προσανατολισμό και την εμπειρία ούτε των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ούτε των χορηγιών και συνεργασιών με την αγορά. Επρεπε, λοιπόν, να ανοίξουμε νέους τομείς, να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές συμμαχίες, αλλά και να χτίσουμε καινούργιες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσβλέπει στον ρόλο του ΙΔΚΚ ως σημαντικού εργαλείου για το κόμμα και για αυτό στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή και ενέταξε την οικονομική εξυγίανσή του στο πρόγραμμα εξυγίανσης του κόμματος», αναφέρει στα «Π» η κ. Κράτσα.
«Γνώσεις από την αγορά»
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ρόδη Κράτσα, περιγράφει τους στόχους του αναφορικά με τις συνεργασίες. «Συνεργαζόμαστε με φορείς της αγοράς για να πάρουμε χρήσιμες γνώσεις από την εμπειρία τους για την εξεύρεση πόρων. Παράλληλα, το ΙΔΚΚ συμμετέχει δημιουργικά στο δίκτυο πολιτικών Ιδρυμάτων όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων, όπου έχω εκλεγεί μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου», σημειώνει και προσθέτει: «Τα δεδομένα αυτά θα συνδυαστούν και με μια ανανεωμένη επικοινωνιακή στρατηγική, που ήδη προετοιμάζεται. Ηδη μπορώ να σας πω ότι ετοιμάζουμε εκδηλώσεις για τη νέα οικονομία και την ανάγκη αντιμετώπισης του τεχνολογικού και ψηφιακού χάσματος, για τον ισλαμικό κίνδυνο και τη θέση της Ευρώπης. Μελετάμε και το θέμα των διωγμών των χριστιανών στη Μ. Ανατολή μαζί με το Ιδρυμα “Konrad Adenauer” και τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε σχετική εκδήλωση. Ολοκληρώνουμε, επίσης, ένα γλωσσάριο για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της αγοράς και των αναγκών ανάπτυξής της». Η πρόεδρος του Ινστιτούτου αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιήσει και την ανενεργή από το 2012 Πολιτική Ακαδημία, με σκοπό τη διαμόρφωση πολιτικών και κομματικών στελεχών υψηλής εξειδίκευσης, μέσα από ειδικά σεμινάρια πολιτικής επιμόρφωσης.