"Καραγιαννίδης: "Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τέταρτο μνημόνιο"
<p>"Δεν θα τιναχτούν όλα στον αέρα για ένα καπρίτσιο του ΔΝΤ" προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Παραπολιτικά 90,1.</p>
"Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με 4ο μνημόνιο.Αν γίνει Γιούρογκρουπ την Τρίτη θα υπάρξουν εκατέρωθεν εξηγήσεις και δεν θα τιναχθούν όλα στον αέρα για ένα καπρίτσιο του ΔΝΤ" δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει σαφής απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, καταρχήν και από τον υπουργό Οικονομικών οπού είπε δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά μέτρα, και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που καλεί τους θεσμούς να τηρήσουν τις υπόγραφες του περσινού καλοκαιριού. Δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν νομοθέτηση ή νέο μνημόνιο, 4ο με extra 3,5 δις μέτρα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν οδηγεί σε συμφωνία, δεν μπορούμε δηλαδή να συνεννοούμαστε επί μακρόν και όταν φτάσουμε στο σημείο της απόφασης να προκύπτει ένα ζήτημα με ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια ως έκτακτα μέτρα.
Θεωρώ ότι την Τρίτη στο Eurogroup μετά το Πάσχα θα υπάρξουν εκεί εκατέρωθεν εξηγήσεις και νομίζω ότι θα καταλήξουμε. Γιατί όσον αφόρα τα 5,4 δις έχει επέλθει η συμφωνία και έχει σχεδόν κλείσει οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο Eurogroup της Τρίτης.
Με αφορμή τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες τόνισε ότι «η προσφυγή στις κάλπες στην παρούσα στιγμή δεν έχει να προσφέρει κάτι. Το δεύτερο είναι σε ένα υποθετικό ερώτημα αν δεν υπάρξει συμφωνία ή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γείρουν προς του ΔΝΤ είναι κάτι το οποίο είναι ερωτηματικό, δεν το γνωρίζω. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει μια πολιτική απόφαση γιατί πλέον αυτό δεν έχει να κάνει με οικονομικά μέτρα ή με νούμερα που δεν βγαίνουν. Είναι πολιτική απόφαση το να διαφωνήσουμε ή να συμφωνήσουμε και επειδή υπάρχουν αρκετά στελέχη της ΕΕ όπως ο Γιούνκερ ή ο Τουσκ, διαφορά δηλαδή υψηλόβαθμα στελέχη τα οποία συμφωνούν ότι δεν είναι της παρούσης να τιναχτεί μια ολόκληρη προσπάθεια για ένα «καπρίτσιο» του ΔΝΤ, νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία.
Όλοι κατανοούν και όλοι συμμερίζονται και στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια δραματικών και αιματηρών μέτρων ότι δεν μπορεί να επιβληθεί μια τιμωρία σε μια χώρα που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εδώ και 1,5 χρόνο στις υποσχέσεις και στις συμφωνίες που κάναμε έχουν τηρηθεί στο 100% τα πάντα, δεν έχουμε καθυστερήσει. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχει αρνητική εξέλιξη μια τέτοια ιστορία.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακάμψει είπε: «Βλέποντας και από τα μέσα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα έχει πολλά βήματα να κάνει ώστε να πάει σε έναν πιο προοδευτικό και πιο αριστερό δρόμο, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία νομίζω ιχνογραφούνται στο κείμενο που έχει δημοσιευτεί, των 11 θέσεων. Από την άλλη θεωρούμε ότι όντως υπάρχουν προβληματισμοί και στην λειτουργία της κυβέρνησης και υπάρχουν και τροχοπέδη στα πράγματα που είχαμε συμφωνήσει ότι έπρεπε να γίνουνε.
Δεν είναι το ζήτημα να ονοματίσουμε είτε υπουργεία είτε υπουργούς. Έχει να κάνει με μια γενικότερη αίσθηση ότι το πράγμα πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα, τις επιπτώσεις του μνημονιακών συμφωνιών πρέπει να τις αντισταθμίζουμε με το δικό μας κοινωνικό και πολιτικό πρόγραμμα και πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι τουλάχιστον γίνονται διαφορετικά πράγματα και μπορούν να γίνουν διαφορετικά πράγματα με μια κυβέρνηση της αριστεράς. Αυτό καθυστέρει. Μένει λοιπόν σε εμάς να κάνουμε και κριτική αλλά και να συμβάλουμε και εποικοδομητικά με αυτή την κριτική ώστε να διορθωθούν όσα θεωρούμε ότι είναι λάθος τεκταινόμενα.
Ερωτηθείς για την μεταφορά του Άγιου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα είπε πως «εγώ προσωπικά διαφωνώ και το θεωρώ ότι κακώς γίνεται. Έχουμε με περισσότερα πράγματα πάντως να συγκρουστούμε. Είναι απαράδεκτο να θεωρείται αρχηγός κράτους ένα φως! Είναι απαράδεκτο να γίνονται πράγματα στον 21ο αιώνα με αυτές τις διαδικασίες. Από την άλλη όμως είναι κάτι το οποίο δεν αλλάζει εύκολα. Δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούν να αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να έχουμε καθυστερήσει θεωρώ όμως ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα έχουμε δείξει, έχουμε συγκρουστεί. Δηλαδή το σύμφωνο συμβίωσης είναι κορυφή σε αυτή τη διαδικασία του πως εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μια κοινωνία. Και πέρασε μέσα από πολλές συγκρούσεις με την τάξη πραγμάτων που ίσχυαν στη χώρα. Δεν είναι εύκολο όμως.