του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Μπορεί η θητεία του προκατόχου του να έληξε άδοξα και επεισοδιακά, ωστόσο η εμφατική εκλογή του από την προχθεσινή διαδικασία στους κόλπους της νεοσύστατης Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. σηματοδοτεί το… happy end των εσωκομματικών διαδικασιών που ακολούθησαν τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη τη 10η Ιανουαρίου και οι οποίες, ως είθισται, σημαδεύτηκαν από εντάσεις και ουκ ολίγες παρασκηνιακές διεργασίες.

Ο λόγος βεβαίως για τον νέο γραμματέα της Π.Ε., Λευτέρη Αυγενάκη, που διαδέχθηκε στο συγκεκριμένο πόστο τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος εν μέσω του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε εις βάρος του στη Συγγρού, μετά το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μία εβδομάδα πριν από τη θεσμική εκπνοή της παρουσίας του στον γραμματειακό θώκο.

Φυσικά, η εκλογή Αυγενάκη στη θέση αυτή ήταν μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη, αφού ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος για την επιλογή του αυτή λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάδειξή του ως προέδρου της Ν.Δ., χρίζοντας τον Κρητικό αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.

Αμέσως ο τελευταίος έπιασε δουλειά, περιοδεύοντας ανά την περιφέρεια και μεταφέροντας τα μηνύματα της νέας ηγεσίας στις κατά τόπους οργανώσεις. Οπως λέει ο ίδιος, το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της πορείας ήταν η διαδικασία των κατά τόπους προσυνεδριακών διαλόγων και κυρίως το πρόγραμμα «Συμμετέχω στη Ν.Δ.», το οποίο έφερε σε επαφή με το κόμμα ανθρώπους της κοινωνίας που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία πολιτική αναφορά.

Οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ επιμένουν πως, εκτός των άλλων, κομβικός  παράγοντας για την επιλογή του Λ. Αυγενάκη από τον Κ. Μητσοτάκη υπήρξε η έντονη δράση που ο πρώτος ανέπτυξε από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, οπότε και αναδείχθηκε σε… Σέρλοκ Χολμς της Ν.Δ., βγάζοντας στην επιφάνεια κακώς κείμενα και «ανορθογραφίες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Ο 44χρονος γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου στήριξε εμπράκτως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη κούρσα της διαδοχής, ενώ ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο ήταν από εκείνους που βγήκαν εμφανώς μπροστά για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά του. Αλλωστε, με την οικογένεια Μητσοτάκη τον ενώνουν πολιτικοί δεσμοί αίματος εδώ και πολλά χρόνια. «Ως πολιτικούς μου πατέρες έχω τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Σαριδάκη (σ.σ. Κρητικός πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ.)», λέει ο ίδιος. Δεν είναι τυχαίο ότι χωρίς να διστάσει ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά και στην επιστροφή της στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012.

Το μικρόβιο της ενασχόλησης με τα κοινά το «κόλλησε» από πολύ μικρή ηλικία, καθώς στα 15 του χρόνια, ως μαθητής στις Μοίρες Ηρακλείου (με την οικογένειά του ζούσε στις γειτονικές Καμάρες), γράφτηκε στη ΜΑΚΙ και ακολούθως στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ. «Εκτός των άλλων, με ιντρίγκαρε και το γεγονός ότι βίωσα την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Στο χωριό μας, η Ν.Δ. είχε μόλις 32 ψήφους, που αναλογούσαν στις οικογένειες του πατέρα μου και των αδελφών του», σχολιάζει. Οπως ήταν φυσικό, το επόμενο βήμα ήλθε με την ένταξη στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Αθήνας, όπου ο Λευτέρης Αυγενάκης σπούδασε τοπογράφος. Μάλιστα, έφθασε μέχρι γραμματέας της «γαλάζιας» σπουδαστικής παράταξης, ενώ ως γνήσιο πολιτικό τέκνο του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το όνομά του έπαιξε γερά για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Τελικά, από τον μητσοτακικό πυρήνα προωθήθηκε τότε ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, ο οποίος έχασε από τον εκλεκτό της τότε ηγεσίας του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Οικονόμου.

«Στη σχολή του, η ΔΑΠ έπαιρνε πάνω από 70% σε μια εποχή που οι αριστεροί έλυναν κι έδεναν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», θυμούνται παλαιοί ΟΝΝΕΔίτες εκείνης της περιόδου. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ο Λ. Αυγενάκης εργάστηκε περιστασιακά τόσο σε τεχνικά γραφεία όσο και σε εστιατόρια ως σερβιτόρος, «την κλασική δουλειά των φοιτητών της επαρχίας», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος. Παράλληλα, ανέπτυξε πλούσια δράση και στην Παγκρήτια Ενωση της Αθήνας, στις τότε αρχαιρεσίες της οποίας αναδείχθηκε δεύτερος σε σταυρούς, γεγονός που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ήταν ανεπανάληπτο για στέλεχος της ηλικίας του. Το ίδιο διάστημα έγινε ιδρυτικό μέλος κρητικών οργανώσεων νέων με διεθνή ακτινοβολία, κάτι που, όπως αναφέρουν πρόσωπα του φιλικού του περιβάλλοντος, ήταν καταλύτης για τη μετέπειτα πορεία του.

Η τράπεζα και η πρωτιά του 2009

Aφού τελείωσε τις σπουδές του, δούλεψε στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και πολύ γρήγορα ανέλαβε πόστο υπεύθυνου υποκαταστήματος. «Ηταν καλός στα χρηματοπιστωτικά, αλλά πάντα σκεφτόταν την επιστροφή στην Κρήτη», λέει κολλητός παιδικός του φίλος, αιτιολογώντας την αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του Λ. Αυγενάκη και το νέο ξεκίνημά του στο Ηράκλειο, επενδύοντας στη δημιουργία τεχνικού γραφείου. «Κάπου εκεί ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, που πάντα ήταν στο μυαλό του», προσθέτει. Πράγματι, το 2000, κι ενώ κλιμάκωνε την παρέμβασή του στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης του, ο σημερινός γραμματέας της Ν.Δ. συμμετείχε για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο του Νομού Ηρακλείου, βγαίνοντας τρίτος επιλαχών.

Το 2007 εξελέγη δεύτερος και το 2009 κατέλαβε την πρώτη θέση σπάζοντας την παράδοση 52 χρόνων, που ήθελε το ονοματεπώνυμο «Μανώλης Κεφαλογιάννης» (σ.σ.: Ο θείος του σημερινού ευρωβουλευτή και ο ίδιος)» να καταλαμβάνει την πρωτιά. «Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν γνωστός κατασκευαστής στο Ηράκλειο, με κοινωνική αναφορά στην πόλη, αλλά ποτέ δεν είχε ασχοληθεί επισταμένα με τα κοινά», σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ. από τη Μεγαλόνησο. Φύλακας άγγελος του κ. Αυγενάκη είναι η σύζυγός του, Λέα Μπανιά, εκπαιδευτικός, με σπουδές στην Αμερική, με την οποία έχουν αποκτήσει τον μονάκριβο γιο τους. Οσο για τους πιο στενούς φίλους του στις τάξεις των συναδέλφων του της Ν.Δ., θα τον δει κανείς τακτικά σε κάποιο «γαλάζιο» στέκι ή στο εντευκτήριο της Βουλής να συνομιλεί με τον Κώστα Καραμανλή junior, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Βασίλη Κικίλια, τον Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.