Η... επιστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
<p>Τα μηνύματα που έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος</p>
Του ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ -Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ολικής επαναφοράς είδαμε στο περιθώριο των εργασιών του 10ου συνεδρίου της Ν.Δ. Ο λόγος για την επιστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα νεοδημοκρατικά δρώμενα, που ακολούθησε την παρατεταμένη περίοδο σιωπής, αλλά και αποχής του πρώην προέδρου του κόμματος συνολικά από την πολιτική καθημερινότητα. «Ηταν φυσικό επόμενο μετά την ήττα από τον Κυριάκο στις εσωκομματικές εκλογές να περάσει μια περίοδο προσωπικής ανασύνταξης», λένε χαρακτηριστικά διαχρονικοί πολιτικοί φίλοι του «Βαγγέλα».
Ωστόσο, ως φύσει πολιτικό ον, που παραδοσιακά «τρέφεται» από τις «γαλάζιες» εσωτερικές διεργασίες, δεν ήταν δυνατό να μείνει αδιάφορος μπροστά στην πρόκληση ενός συνεδρίου που θα σηματοδοτούσε την απαρχή μιας νέας εποχής για τη Ν.Δ. και θα δημιουργούσε νέους δομικούς σχηματισμούς στο κομματικό οργανόγραμμα. Είναι, εξάλλου, κοινό μυστικό μεταξύ των παροικούντων τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, πως λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος, η σκέψη να τοποθετηθεί έναντι των συνέδρων στροβίλιζε για τα καλά στο μυαλό του. Μάλιστα, οι στενοί συνεργάτες του είχαν μπει στη διαδικασία να… διαπραγματευθούν με τους διοργανωτές την ακριβή ημέρα και ώρα της ομιλίας του.
Τελικά, ο Β. Μεϊμαράκης, αφού συνομίλησε με στελέχη που εμπιστεύεται, αποφάσισε να κάνει πίσω, διατηρώντας την εμφανώς διακριτική στάση με την οποία πορεύτηκε από την 11η Ιανουαρίου και μετά. «Μία από τις βασικές αιτίες που αποφάσισε να μη μιλήσει ήταν το γεγονός ότι ο μόνος πρώην πρόεδρος που ενδιαφέρθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ήταν ο Αντ. Σαμαράς. Και, ως γνωστόν, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ταυτιστεί μαζί του», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο άλλοτε τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να στείλει τα αντίστοιχα μηνύματα εντός κι εκτός κόμματος, επέλεξε κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου, να καθίσει στα… ορεινά της αίθουσας (δίπλα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη).
Εντούτοις, αυτή τη φορά έδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο του απογοητευμένου παρ’ ολίγον αρχηγού, που απείχε ακόμη και από τις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις, αναζητώντας πολύτιμες στιγμές ηρεμίας στις εξοχικές του κατοικίες σε Αράχωβα και Ερμιόνη, αλλά και στο εξωτερικό. Ενδεικτικό της ευχάριστης διάθεσής του ήταν το γεγονός ότι συνομίλησε με όλα τα στελέχη που τον πλησίασαν, ακόμη και με τον παραιτηθέντα πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο, με τον οποίο είχαν μία από τις πλέον ιστορικές εσωτερικές συγκρούσεις στην ιστορία της Ν.Δ., με φόντο τις τελευταίες «γαλάζιες» κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Μάλιστα, όπως είχαν αποκαλύψει τα parapolitika.gr, αμφότεροι συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους και να δώσουν εξηγήσεις για τα ξεσπάσματα του πρόσφατου παρελθόντος. Στην κατεύθυνση αυτή, για να τον συνδράμει ψυχολογικά, λειτούργησε και η κολλεγιά του Α. Παπαμιμίκου (στις πρόσφατες διαδικασίες για την ανάδειξη των επικεφαλής των Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων, αλλά και των συνέδρων) με κομματικούς παράγοντες όπως οι Φίλιππος Ταυρής και Κώστας Ζωντανός, που είχαν στηρίξει δυναμικά τον κ. Μεϊμαράκη στην κούρσα για την προεδρία, ενώ ανήκουν παραδοσιακά στον κύκλο των καθημερινών συνομιλητών του.
Η εν λόγω άτυπη συμφιλίωση με τον A. Παπαμιμίκο (που, ως γνωστόν, προκάλεσε το μένος της «γαλάζιας» ηγεσίας με τη στάση του στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες, και δη στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ) σε δημόσια θέα, καθώς και ορισμένες φαρμακερές ατάκες του πρώην προέδρου για τον παροπλισμό συγκεκριμένων στελεχών από την παρούσα ηγετική ομάδα, τη μείωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, καθώς και τα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ οδήγησαν αρκετούς στο συμπέρασμα πως το αμέσως επόμενο διάστημα η πάλαι ποτέ ψυχή της «γαλάζιας» παράταξης θα δώσει εκ νέου ισχυρό στίγμα σε όλα τα επίπεδα. Λάδι στη φωτιά, άλλωστε, έριξε η απάντηση που έδωσε σε στέλεχος της Ν.Δ. που τον ρώτησε γιατί επέλεξε να καθίσει μακριά από το κεντρικό πάνελ που είχε στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. «Οι ενεργοί κάθονται πίσω», είπε χαρακτηριστικά, φράση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προαναγγελία επαναδραστηριοποίησής του και πιθανώς διαφοροποίησής του από την κεντρική γραμμή σε κάποια μέτωπα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του κόμματος, αλλά και το κοινοβουλευτικό κομμάτι.
Η διαφωνία στο θέμα των αδειών
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον πρώην πρόεδρο της Βουλής υπενθυμίζουν τη διακριτική, πλην όμως ξεκάθαρη διαφωνία του με τους χειρισμούς Μητσοτάκη τόσο στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών όσο και σε αυτό της κόντρας που ξέσπασε μεταξύ του «καραμανλικών» καταβολών αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και του συστήματος Σαμαρά, με φόντο τις καταγγελίες της εισαγγελέως Τσατάνη. «Δεν θα αμφισβητήσει ποτέ τον δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό της Ν.Δ., όμως είναι λογικό ένας πολιτικός σαν τον Βαγγέλη να μη μένει αμέτοχος σε τέτοιους καιρούς και να εκφράζει ανοικτά τις απόψεις του, έστω κι αν χρειαζόταν ένα διάστημα ψυχολογικής ανανέωσης», τονίζουν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του. Την ίδια ώρα, ενδεικτική των προθέσεων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μην ακολουθήσει σε αυτή τη φάση το μοντέλο των «γαλάζιων» πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που μετά τη θητεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου περιορίστηκαν στην άσκηση των τυπικών κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους, ήταν η έντονη δραστηριότητα που επέδειξε ο ίδιος και ο πυρήνας των στελεχών που βρίσκονταν κοντά του όλα αυτά τα χρόνια στις εκλογές για την Πολιτική Επιτροπή, όπου εξελέγησαν περί τα 15 μέλη της απολύτου επιρροής του.