Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης προκαλούν "τριγμούς" ανάμεσα στον Σάκη και την Έλενα Παπαδοπούλου
<p>Οικογενειακός εμφύλιος</p>
του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Τα Μνημόνια από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κοστίσει στην Ελλάδα αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν προκαλέσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, αποσχίσεις βουλευτών, δημιουργία νέων κομμάτων, αλλά και αλλαγή συσχετισμών μέσα στη Βουλή. Το μοναδικό που δεν έχει γίνει είναι να... μπουν ανάμεσα σε μια οικογένεια, κάτι που όμως φαίνεται τελικά να συμβαίνει στην περίπτωση της οικογένειας του Σάκη Παπαδόπουλου. Ο πατέρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνει ανοιχτά πλέον τις ενστάσεις του για τα μέτρα που προωθούνται ενόψει της αξιολόγησης. Η κόρη, η Ελενα, γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, στενή συνεργάτιδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προετοιμάζει από κοινού με τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας τα μέτρα στα οποία αντιδρά ο πατέρας της.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σάκης Παπαδόπουλος ήταν το πρόσωπο των ημερών. Οι δηλώσεις του για δημοψήφισμα και παραίτηση λόγω του ΦΠΑ βύθισαν για ακόμα μία φορά σε εσωστρέφεια το κυβερνών κόμμα και το έβαλαν σε μια διαδικασία όμοια με εκείνη του καλοκαιριού του 2015. Ο ίδιος ο βουλευτής με νέες δηλώσεις του προσπάθησε να ανασκευάσει όσα είχε ισχυριστεί, αλλά η ζημιά για την κυβέρνηση είχε ήδη γίνει.
Η συζήτηση για ρήγμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε για μία ακόμη φορά και μάλιστα από ένα πρόσωπο που δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις. Αντιθέτως, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Σ. Παπαδόπουλος ήταν γνωστός, εκτός από τη βουλευτική του ιδιότητα, ήταν η κόρη του. Ακόμα και στις αιχμές που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση για οικογενειοκρατία, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, αφού η νεαρή οικονομολόγος αποτελούσε προσωπική επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διέθετε πολύ καλό βιογραφικό και δεν είχε επηρεαστεί από τη βουλευτική ιδιότητα του πατέρα της. Η Ελενα Παπαδοπούλου είναι ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα στο κοντινό περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών από την πρώτη στιγμή που ο Ευ. Τσακαλώτος ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις, το 2015. Το όνομά της έφτασε να μνημονεύεται ακόμα και από γερμανικά ΜΜΕ. Από τη θέση που κατέχει στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής διαδραματίζει κομβικό ρόλο τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στον συντονισμό της ελληνικής ομάδας που τις χειρίζεται σε τεχνικό επίπεδο. Οπως ανέφεραν τα γερμανικά ΜΜΕ, η Ελενα Παπαδοπούλου, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, είναι μέρος μιας ομάδας η οποία λειτουργεί καλά.
Ο πατέρας της ήταν και παραμένει περήφανος για εκείνη, αλλά όσο πλησιάζουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το... σύννεφο ενός νέου πακέτου μέτρων πλανάται πάνω από την Ελλάδα, ως βουλευτής, ο Σάκης Παπαδόπουλος στέκεται απέναντι σε όσα προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, με αντάλλαγμα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
. «Αν υπάρξουν μέτρα που να είναι υπεράνω της συμφωνίας της 13ης Ιούλη (έχουμε φτάσει στα όριά μας, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι εξαντλούνται τα προσωπικά μου όρια με τον συμβιβασμό της συμφωνίας του καλοκαιριού), τότε ο έντιμος δρόμος που έχουμε όσοι διαφωνούμε με τη λήψη άλλων μέτρων είναι να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση και να παραιτηθούμε», ανέφερε ο βουλευτής Τρικάλων, στρέφοντας τα βέλη του ακόμα και στην κόρη του.
Η διορθωτική δήλωση που έκανε όμως περιελάμβανε ξεκάθαρα και την Ελενα Παπαδοπούλου, ως μέλος του οικονομικού επιτελείου. «Η κυβέρνηση, το οικονομικό μας επιτελείο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνουν αυτή τη στιγμή μια σκληρή μάχη, ώστε να αποκρουστούν ορισμένες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της νέας σύμβασης δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαθιστώντας την ηρεμία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην... οικογένειά του, έστω και προσωρινά. Κι αυτό γιατί ο «λογαριασμός» που θα κληθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση θα είναι τελικά μεγαλύτερος από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά.
Δύο σενάρια για το «μπέρδεμα»
Οι δηλώσεις και οι ενέργειες πατέρα και κόρης τούς έχουν εγκλωβίσει σε ένα ατέρμονο μπέρδεμα. Κάθε φορά που ο πατέρας θα εκφράζει την άποψή του στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, τα οποία μονοπωλούν την επικαιρότητα, θα ισχύουν δύο ενδεχόμενα: Είτε η άποψή του θα εκλαμβάνεται ως διαφωνία μέσα στην ίδια την οικογένεια, προκαλώντας συζητήσεις στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων και μεταφέροντας το βάρος μέσα στην οικογένεια, είτε το βάρος αυτό θα μεταφέρεται στο εσωτερικό της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου. «Για να τα λέει αυτά ο Σάκης, φανταστείτε τι γίνεται μέσα στη διαπραγματευτική ομάδα. Δεν τα βρίσκουν ούτε μεταξύ τους», έλεγε με νόημα άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα αυτού του μπερδέματος είναι να προκαλούνται συζητήσεις είτε εντός της οικογένειας είτε στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν πολλά για το μέλλον της πλειοψηφίας και θα φανεί αν το σενάριο για εκλογές τελικά θα επιβεβαιωθεί.