Ένα σπάνιο φαινόμενο λαμβάνει χώρα σήμερα καθώς ο Ερμής περνά μπροστά από την επιφάνεια του Ήλιου.

Η ευθυγράμμιση του μικρότερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος με τη Γη καθιστά ορατή τη διάβαση του πλανήτη μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει 13 ή 14 φορές σε κάθε αιώνα. Η πρώτη διάβαση του Ερμή που είχε γίνει αντιληπτή από ανθρώπινο μάτι, είχε γίνει από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

To φαινόμενο της συμμετρίας του Ερμή και της Γης είναι καλύτερα ορατό από τη Βορειοανατολική και τη Νότια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και την Αφρική.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση θα είναι ορατή και από την Ελλάδα σε ένα ορισμένο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032.

Στο βίντεο ο Ερμής φαίνεται σαν μία μικρή σκούρα κουκίδα και θα είναι ορατός μέχρι την ολοκλήρωση του φαινομένου, που ξεκίνησε στις 14:12 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει περίπου 7,5 ώρες.