Η Ουκρανία, με την ερμηνεία της Jamala  στο τραγούδι «1944», που σύμφωνα με την τραγουδίστρια αποτελεί μία εξιστόρηση τόσο των γεγονότων του 1944 όσο και της επαναπροσάρτησης στην Ρωσία το 2014, κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή διοργάνωση.
Ντυμένη στα μπλε, η Jamala βγήκε στο σκοτάδι και τραγούδησε φωτίζοντας τη σκηνή και συγκινώντας με τους στίχους και την ερμηνεία της ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε μουσική και στίχους της 32χρονης ερμηνεύτριας, το κομμάτι «1944» αναφέρεται στον ξεριζωμό από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών της από τα εδάφη τους στη Μαύρη Θάλασσα, εκείνη τη χρονιά. Η ίδια η Jamala έχει να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, λόγω των γεγονότων. Το τραγούδι έχει άλλη μια καινοτομία, καθώς είναι μισό στα αγγλικά και το άλλο μισό στη διάλεκτο της Κριμαίας. Η Jamala, που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, είχε δηλώσει πως μέσα από το τραγούδι της, πιστεύει πως θα συμβάλλει στο να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. «Το κεντρικό μήνυμα είναι να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε την ιστορία. Όταν γνωρίζουμε, προλαμβάνουμε», ανέφερε η ερμηνεύτρια.

Το επίμαχο τραγούδι
Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την τραγωδία που έζησε η προγιαγιά της, η οποία κοντά στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σε ηλικία περίπου 25 ετών, ήταν μία από τους 240.000 Τατάρους που απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία. Η Nazylkhan απελάθηκε μαζί με τα πέντε παιδιά της, ένα από τα οποία δεν καάφερε να επιζήσει κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Και μόνο η "συνύπαρξη" Ρωσίας - Ουκρανίας στις πρώτες θέσεις των προγνωστικών, ήταν αρκετή για να φέρει στην επιφάνεια την πολιτική κόντρα των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι εδώ και δύο χρόνια "παγωμένες".

Και οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού "βοήθησαν" προς αυτή την κατεύθυνση, αφού αναφέρουν:

"When strangers are coming, they come to your house, they kill you all and say, 'we're not guilty, not guilty Where is your mind?
Humanity cries, you think you are gods, but everyone dies, don’t swallow my soul, our souls"

"Όταν έρχονται ξένοι, έρχονται στο σπίτι σου, σας σκοτώνουν όλους και λένε δεν είμαστε ένοχοι, δεν είμαστε ένοχοι
Που είναι το μυαλό σου; Η ανθρωπότητα κλαίει, νομίζετε πως είστε Θεοί, αλλά όλοι πεθαίνουν, μην καταπίνεις την ψυχή μου, τις ψυχές μας"

Η Jamala δήλωσε ακόμη πως ήθελε να κάνει ένα τραγούδι "για την προγιαγιά μου, Nazalkhan και τους χιλιάδες Τατάρους της Κριμαίας που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επιστρέψουν ξανά στην Κριμαία".

Τη νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision χαιρέτισε ο Ποροσένκο

Τη νίκη της χώρας του στο διαγωνισμό της Eurovision, με ένα τραγούδι που αναφερόταν στη μαζική απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν το 1944, χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
«Ναι!!! Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Τζαμάλα», έγραψε ο Ποροσένκο σε μήνυμά του στο Twitter.
Τα συγχαρητήριά του στην Τζαμάλα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν μέσω Twitter και ευχήθηκε «δόξα στην Ουκρανία».
Η 32χρονη τραγουδίστρια που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας κέρδισε χθες στην Eurovision με το τραγούδι που ερμήνευσε με τίτλο "1944", το οποίο αναφέρεται στην μαζική απέλαση από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των Τατάρων της Κριμαίας εκείνη τη χρονιά.
«Όταν φτάνουν ξένοι/ Μπαίνουν στα σπίτια σας/ Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι», λέει η πρώτη στροφή του τραγουδιού.
Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι μνήμες από τον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν αναβίωσαν με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014: Τάταροι μαχητές τέθηκαν υπό κράτηση ή είδαν να γίνονται έρευνες στα σπίτια τους.
Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των «πολιτικών» υπαινιγμών του τραγουδιού αυτού, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα». Ωστόσο οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν «ιστορικό» χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.
 
 
Η ροκ συμμετοχή της Κύπρου
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Eurovision με το τραγούδι  «Alter ego», που ερμηνεύουν οι Minus One, έχοντας μια αξιοπρεπέστατη παρουσία και καταλαμβάνοντας την 21η θέση στη βαθμολογία. 
Το ροκ συγκρότημα, που αποτελούν οι Francois Micheletto (τραγούδι), Χάρης Πάρη (κιθάρα), Κωνσταντίνος Αμερικάνος (τραγούδι), Αντώνης Λοϊζίδης (μπάσο) και Χριστόφορος Ιωαννίδης (Chris J) στα ντραμς, συνεργάστηκε με τον Σουηδό μουσικοσυνθέτη Thomas G:son (Τόμας Γκούσταφσον), ο οποίος υπέγραψε το τραγούδι «Euphoria», που κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του 2012.

Μια νέα πνοή στον θεσμό

Η Αυστραλία την οποία εκπροσώπησε στη δεύτερη συμμετοχή της στην Eurovision η 27χρονη, γεννηθείσα στη Νότια Κορέα, Ντάμι Ιμ, με το τραγούδι «Sound of Silence» σε μουσική και στίχους των DNA (David Musumeci & Anthony Egizii), πλασαρίστηκε στη δεύτερη θέση και έδωσε μια νέα πνοή στον μουσικό θεσμό. Κάθε χρόνο, από το κανάλι SBS, υπάρχει ζωντανή μετάδοση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού ενώ οι Αυστραλοί eurofans είναι τόσο φανατικοί που ψηφίζουν αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους δεν υπολογίζεται στο τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης,  μέχρι και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, Ρωσία, κατέλαβε την τρίτη θέση με τον 33χρονο Σεργκέι Λαζάρεφ να ερμηνεύει το τραγούδι «You are the only one», χρησιμοποιώντας την επιτυχημένη συνταγή του περσινού νικητή Μανς Ζεμερλόου.

Ελληνική παρουσία
Οι Argo μπορεί να μην κατάφεραν να κερδίσουν για τη χώρα μας μια θέση στον τελικό της διοργάνωσης, σημειώνοντας την πρώτη απουσία από το 2004 που ξεκίνησε η διαδικασία των ημιτελικών, όμως το τραγούδι της Ρωσίας είχε ελληνική «σφραγίδα», αφού τη μουσική υπέγραψε ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ενώ τη σκηνική παρουσία του Λαζάρεφ επιμελήθηκε ο Φωκάς Ευαγγελινός, που, για άλλη μία φορά, απέδειξε πως γνωρίζει πολύ καλά πώς να στήνει μία συμμετοχή με στόχο τη διάκριση στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Η τελική κατάταξη
1) Ουκρανία
2) Αυστραλία
3) Ρωσία
4) Βουλγαρία
5) Σουηδία
6) Γαλλία
7) Αρμενία
8) Πολωνία
9) Λιθουανία
10) Βέλγιο
11) Ολλανδία
12) Μάλτα
13) Αυστρία
14) Ισραήλ
15) Λετονία
16) Ιταλία
17) Αζερμπαϊτζάν
18) Σερβία
19) Ουγγαρία
20) Γεωργία
21) Κύπρος
22) Ισπανία
23) Κροατία
24) Βρετανία
25) Τσεχία
26) Γερμανία