Στο ΣτΕ προσέφυγαν γιατροί κατά των αποσπάσεών τους:Ζητούν ακύρωση υπουργικής απόφασης
<p>Τι υποστηρίζουν στην προσφυγή τους</p>
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 23 Μαρτίου 2016 υπουργική απόφαση που επιτρέπει, την απόσπαση γιατρών και οδοντιάτρων, χωρίς τη συναίνεσή τους, από οποιαδήποτε φορέα υγείας της χώρας, όπως είναι νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, κ.λπ., σε οποιονδήποτε άλλο φορέα υπηρεσιών υγείας.
Η επίμαχη απόφαση του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προβλέπει ότι δυο διοικητές φορέων υγείας (νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κ.λπ.) μπορούν με κοινή απόφασή τους να μεταθέσουν για 6 μήνες σε κάθε σημείο της Ελληνικής επικράτειας γιατρούς και οδοντιάτρους, χωρίς προηγουμένως να τους ρωτήσουν εάν συναινούν ή όχι. Επίσης, σε περίπτωση διαφωνίας των δύο διοικητικών των μονάδων υγείας για την απόσπαση γιατρού από τον ένα φορέα υγείας στον άλλο, τότε τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Υγείας.
Επίσης, η αρχική απόσπαση μπορεί να παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, εφ’ όσον συναίνεση ο γιατρός, ενώ από τις αποσπάσεις εξαιρούνται οι μητέρες γιατροί που έχουν παιδιά κάτω των 6 ετών, οι οποίες αποσπώνται μόνο κατόπιν δική τους αίτησης.
Η εν λόγω Ομοσπονδία μέσω του δικηγόρου της Δημήτρη Βασιλείου, υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση καταστρατηγεί τις συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 103 για τις μεταθέσεις, όπως και την αρχή του ορθολογικού προγραμματισμού και στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας που κατοχυρώνει το άρθρο 21 του Συντάγματος.