Η εξωστρέφεια παραμένει η βασική πολιτική του Μουσείου της Ακρόπολης από τα εγκαίνια του μέχρι σήμερα που συμπλήρωσε επτά χρόνια λειτουργίας. Συνολικά έχει δεχτεί 9,5 εκ. επισκέπτες και έως το φθινόπωρο φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα 10εκ.
 
«Υπάρχει σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και μπορούμε να διατηρήσουμε τα μεγέθη από τον πρώτο χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, δίνοντας σήμερα στην δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό του Μουσείου.

«Η σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, η αύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και η καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων χαρακτήρισαν τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου» είπε ο κ. Παντερμαλής, σύμφωνα με τον οποίο, «το προσωπικό φύλαξης και υποδοχής του Μουσείου, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον απαιτητικό αριθμό των, κατά μέσο όρο, 4.000 επισκεπτών ημερησίως».
 
Ειδικότερα, την τελευταία χρονιά (από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016) το Μουσείο δέχθηκε συνολικά 1.425.100 επισκέπτες. Από αυτούς, η πλειοψηφία είναι Έλληνες , και ακολουθούν επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστραλία , την Ισπανία, τον Καναδά και την Κίνα.
 
Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επιτυχημένη περιοδική έκθεση για το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη , που άνοιξε όπως είπε, νέο κεφάλαιο στις δραστηριότητες του Μουσείου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ενός μεγάλου προγράμματος προβολής λιγότερο γνωστών αλλά πολύ σημαντικών έργων από μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με στόχο να εμπλουτίσει και να διεγείρει το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τον τόπο προέλευσης και τα μνημεία του.
 
Για το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής, υιοθετήθηκε ένας νέος τύπος έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις ίδιες τις αρχαιότητες, κατασκευές που θυμίζουν τα συγκεκριμένα κτήρια, από τα οποία προέρχονται αυτές αλλά και πλούσια βίντεο με εικόνες του αρχαιολογικού χώρου προέλευσης και του φυσικού τοπίου.
 
 
Σ' αυτό το πνεύμα κινείται και η δεύτερη περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωδώνη. το μαντείο των ήχων», η οποία θα ανοίξει για το κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. «Η έκθεση αυτή δεν έχει ούτε ένα μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά και σπουδαία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντερμαλής εξηγώντας ότι επέλεξαν να αναδείξουν τα εκθέματα όχι με περιγραφικό υπομνηματισμό αλλά με οπτικό, μέσω ενημερωτικών βιντεοπροβολών: «Είναι τεράστιο το κέρδος που μας προσφέρουν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα» επανέλαβε ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση που επιχειρεί να επικοινωνήσει ευρύτερα το ρόλο του παλαιότερου ελληνικού μαντείου, τον τρόπο λειτουργίας, τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.
 
Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Εστιάζει στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ενότητα της έκθεσης με τα μολύβδινα ελάσματα πάνω στα οποία είχαν χαραχτεί ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού και είναι χιλιάδες : για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία...

Επίσης, από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.Ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου τονίζεται μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο και στον εκθεσιακό χώρο προβάλλεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.Πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.
 
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης «Δωδώνη. το μαντείο των ήχων» θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα στο εστιατόριο του Μουσείου.