Μια πολύπλοκη εικόνα όσον αφορά την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Ετσι σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι βάσεις θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία με εξαίρεση το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το Εθνος:

Στο 1ο Πεδίο οι βάσεις θα κινηθούν περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα με τάσεις ανόδου στις Νομικές και Ψυχολογίας. 

Στο 2ο Πεδίο οι περιζήτητες σχολές (πολυτεχνικές) θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία και πολύ περισσότερο θα πέσουν τα μόρια στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. 

Στο 3ο Πεδίο οι Ιατρικές θα ακολουθήσουν και πάλι ανοδική πορεία, κάτι που θα συμβεί και στις παραϊατρικές των ΤΕΙ. 

Στο 4ο Πεδίο αναμένεται καθίζηση των βάσεων και η εισαγωγή σε ορισμένα Παιδαγωγικά τμήματα θα γίνει με 10.000 μόρια.

Στο 5ο πεδίο θα έχουμε μικρή πτώση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα και μεγαλύτερη στα μεσσαία 

ΟΙ επιδόσεις στις εξετάσεις με το παλαιό σύστημα 

Μόλis 3.002 υποψήφιοι επέλεξαν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα,  δηλαδή να εξεταστούν σε 6 ή 7 μαθήματα αντί για 4 ή 5 που προέβλεπε το νέο.  
Οι επιδόσειs που καταγράφονται δείχνουν ότι στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα αυξήθηκε το ποσοστό των υποψηφίων σε 10 από τα 22 μαθήματα σε σχέση με πέρυσι,  ενώ σε 12 μειώθηκε.
 Αν δούμε την εικόνα ανά κατεύθυνση,  φαίνεται ότι στα τέσσερα μαθήματα τηs Θεωρητικής Κατεύθυνσης  τα ποσοστά των αριστούχων είναι χαμηλότερα σε σχέση με το 2015.  Στη Θετική Κατεύθυνση καταγράφεται υψηλότερο ποσοστό αριστούχων σε τρία από τα τέσσερα (Βιολογία,  Μαθηματικά,  Φυσική),  ενώ στην Τεχνολογική 2,  όπου ήταν και οι περισσότεροι υποψήφιοι, οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες σε τρία από τα τέσσερα μαθήματα σε σχέση με πέρυσι.