Μυστήρια στη ΔΟΥ Ναυπλίου με τους ελέγχους για τις offshore
<p>Ελάχιστοι έλεγχοι από την Εφορία, που είναι αρμόδια για 187 υπεράκτιες εταιρείες</p>
Του Χάρη Παπαβασιλείου - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Περίεργες καταστάσεις, που γεννούν εύλογα ερωτήματα, καταγράφονται σε μια σημαντική ΔΟΥ της περιφέρειας, δεδομένου ότι είναι αρμόδια για τον έλεγχο μιας περιοχής όπου δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 187 offshore εταιρείες (με έδρα το Κρανίδι και το Πόρτο Χέλι). Πρόκειται για τη ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα κάτω από το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, μετά από καταγγελίες για διαφθορά, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς διαπιστώθηκε μειωμένη απόδοση του ελεγκτικού της μηχανισμού.
Mεταξύ άλλων, ύστερα από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι λεγόμενοι προληπτικοί έλεγχοι έφτασαν μόλις τους 11 (αριθμός αδικαιολόγητα μικρός), τα δε αναγκαστικά μέτρα, που έχουν καταλογιστεί κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι 50% μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Παράλληλα, ενώ η συγκεκριμένη ΔΟΥ είναι αρμόδια για τον έλεγχο μιας περιοχής όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός offshore εταιρειών, οι έλεγχοι που έχουν διενεργήσει οι αρμόδιοι ελεγκτές δεν ξεπερνούν τους τρεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Σημειώνεται πως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον Απρίλιο του 2016 είχαν αναδείξει το «πάγωμα» των συγκεκριμένων ελέγχων, επισημαίνοντας σε δημοσίευμά τους πως «με διαδοχικές δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ, την περίοδο 2012-2013, το υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσε σκανδαλωδώς από το έμπειρο δυναμικό του ΣΔΟΕ την έρευνα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και είχε αρχίσει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ξεκινώντας ουσιαστικά τη διάλυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού διά του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων του».
Την ίδια περίοδο, με αντίστοιχες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, αφαιρέθηκε η έρευνα από το ΣΔΟΕ για τις offshore εταιρείες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων οι 187 που είχαν εντοπιστεί στο Κρανίδι Αργολίδας. Από αυτές, όπως είχε προκύψει από την έρευνα, «οι 103 παρέμεναν ενεργές και οι υπόλοιπες είχαν αδρανοποιηθεί».
ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Η εντυπωσιακή αυτή υστέρηση προκάλεσε το ενδιαφέρον του αρμόδιου επιθεωρητή Πελοποννήσου, Ρήγα Μπάρκουλα, ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ναύπλιο ζήτησε εξηγήσεις για τη μειωμένη απόδοση του ελεγκτικού μηχανισμού και σε έντονο ύφος διατύπωσε αυστηρές συστάσεις στους υπαλλήλους της ΔΟΥ, προκειμένου να επικεντρωθούν στο ελεγκτικό έργο τους.
Στην έκθεση εποπτείας του, μάλιστα, ο προϊστάμενος της Φορολογικής Περιφέρειας Πατρών επεσήμανε ότι «η ΔΟΥ Ναυπλίου λόγω των κενών θέσεων στελεχών διευθυντή και υποδιευθυντή υπολειτουργεί, με μόνη εξαίρεση το τμήμα ΦΠΑ και Εσόδων». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Τμήμα Ελέγχου, στο οποίο υπάρχουν ελεγκτές με μηδαμινά αποτελέσματα και αρνητικό κλίμα μεταξύ των υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ΔΟΥ υποδοχής, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της έναν από τους παραγωγικότερους νομούς της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με έγγραφό της η ΔΟΥ Ναυπλίου μάς γνώρισε ότι δεκάδες εξωχώριες εταιρείες (οffshore) ιδιοκτησίας ακινήτων είναι ανέλεγκτες, από τις οποίες έχουν εκδοθεί τρεις εντολές ελέγχου και μέχρι σήμερα δεν έχουν περαιωθεί».
Με την κάλυψη, όμως, του τοπικού συνδικαλιστή, ο οποίος, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα συνδικαλιστικά παρασκήνια, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν δόθηκαν εξηγήσεις, αλλά σημειώθηκε και έντονη αντίδραση, που έφτασε έως και σε έγγραφη καταγγελία σε βάρος του επιθεωρητή. Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου ο υπάλληλος της ΔΟΥ Ναυπλίου Πέτρος Οικονομόπουλος έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΟΥ Αργολίδας και Κορινθίας και στις Ε.Ε. και Γ.Σ. ΠΟΕ-ΔΟΥ καταγγέλλοντας απρόκλητες απειλές του περιφερειακού διευθυντή προς συναδέλφους «με σκαιό, προσβλητικό και ιταμό ύφος».
Την καταγγελία αυτή υιοθέτησε και η ΑΣΚΙ Εφοριακών (που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ο γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ, συνάδελφος Πέτρος Οικονομόπουλος και οι υπάλληλοι του Τμήματος Ελέγχου της ΔΟΥ Ναυπλίου υπέστησαν εντελώς αναίτια και απρόκλητα την ανάρμοστη, προκλητική και απειλητική συμπεριφορά του εκτελούντος χρέη περιφερειακού διευθυντή Πελοποννήσου, κ. Ρήγα Μπάρκουλα, κατά την επίσκεψή του στη ΔΟΥ».
Ωστόσο, η έγγραφη καταγγελία τους απερρίφθη τόσο από τον Σύλλογο Εφοριακών Αργολίδας και Κορινθίας, όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών «ως αβάσιμη, αστήριχτη και αχρείαστη».
Εισβολή της Ασφάλειας για στοιχεία
Η ΔΟΥ Ναυπλίου έχει μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας διενεργεί προκαταρκτική έρευνα, μετά από καταγγελίες για διαφθορά. Μάλιστα, στις 15 Απριλίου τέσσερις άνδρες της Ασφάλειας εισέβαλαν στα γραφεία της Εφορίας για συγκέντρωση στοιχείων. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2015, είχε φτάσει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιστολή που έκανε λόγο για «βιοτεχνία εξυπηρέτησης πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων» στη ΔΟΥ Ναυπλίου.
Μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως συγκεκριμένες υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ ανατίθενται σε συγκεκριμένους και μόνο υπαλλήλους, οι οποίοι όταν συνταξιοδοτούνται ή αναβαθμίζονται ήδη έχει δημιουργηθεί η διάδοχη κατάσταση για τη διαχείρισή τους, ενώ τα Δελτία Πληροφοριών που αφορούν τις ανωτέρω υποθέσεις φυσικά ανατίθενται στους ίδιους ελεγκτές και όλα βαίνουν καλώς.
Αποκορύφωμα της συνεργασίας διοίκησης, συγκεκριμένων ελεγκτών και ελεγχομένων, σύμφωνα με την καταγγελία, είναι η υπόθεση μεγάλης επιχείρησης real estate, η οποία ξεκίνησε με άνοιγμα λογαριασμών και Πληροφοριακό Δελτίο από το ΣΔΟΕ Τρίπολης και τελείωσε με έκθεση ελέγχου από τη σύζυγο του ελεγκτή στη ΔΟΥ Ναυπλίου. Το αποτέλεσμα; Ελαφρύτατος καταλογισμός σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και φυσικά ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Δημόσιο.