Του Παναγιώτη Τζένου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Εντονη κινητοποίηση αναπτύσσουν οι ελληνικές Αρχές μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας, η οποία συνοδευόταν και από σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο, ότι ο επί επτά χρόνια φυγόδικος (σ.σ.: παραμένει άφαντος από το 2009) και εκ των βασικών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens Χρήστος Καραβέλας εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στην κωμόπολη Φελντάφινγκ, μόλις 40 λεπτά έξω από το Μόναχο. Την ίδια ώρα, ακόμα μία φωτογραφία, που παρουσιάζουν κατ’ αποκλειστικότητα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Καραβέλα δίνει νέες διαστάσεις στο θρίλερ με τον εξαφανισμένο πρωταγωνιστή της πολύκροτης υπόθεσης Siemens. Πρόκειται για στιγμιότυπο που απαθανατίζει τον Χρ. Καραβέλα να ψωνίζει αμέριμνος με τη σύζυγό του μία ημέρα πριν εξαφανιστεί, το 2009. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία του Χρ. Καραβέλα στη Γερμανία, που δημοσίευσε με ερωτηματικό το site «Κουρδιστό Πορτοκάλι», βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά δεν έγινε δυνατή η ταυτοποίηση του προσώπου, που εμφανιζόταν φανερά αλλαγμένο. Ο εικονιζόμενος άνδρας ήταν αδυνατισμένος και τα μαλλιά του είχαν ασπρίσει. Τον πρόδωσε, όμως, η στάση του σώματός του, αλλά και ο πανικός του, όταν είδε δύο Ελληνίδες… Μάλιστα, άρχισε να τρέχει όταν άκουσε να μιλούν ελληνικά και τη φράση-κλειδί: «Αυτός είναι»…

Η αλήθεια είναι ότι ο άνδρας με το δερμάτινο μπουφάν που εικονίζεται στη φωτογραφία, αν είναι πράγματι ο Χρ. Καραβέλας, πρέπει να δοκίμασε απίστευτη έκπληξη όταν δημοσιογράφος έπεσε στην κυριολεξία επάνω του (όχι και τόσο τυχαία) παραμονές Χριστουγέννων, τη στιγμή που εκείνος πήγαινε, από ό,τι φαίνεται, στην τακτική του συνάντηση με τους φίλους του και πρώην στελέχη -συνταξιούχους πλέον- του γερμανικού κολοσσού Siemens. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς, οι οποίοι δεν εκλήθησαν ποτέ κατά τη διάρκεια της πολυετούς ανάκρισης στην Ελλάδα, αλλά ήταν μπλεγμένοι στο σκάνδαλο, είχαν από παλιά σχέσεις με τον φυγά, ο οποίος ήταν και ο ταμίας των πολιτικών «χορηγιών», όπως διαβεβαιώνουν όσοι ξέρουν πολύ καλά την υπόθεση. Σημειωτέον ότι υπήρχαν πρόσωπα που είχαν συγκρουστεί και με τον πανίσχυρο Μιχάλη Χριστοφοράκο όταν εκείνος έδιωξε τον Χρ. Καραβέλα από τη Siemens στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Λόγω των ισχυρών προστατών του, δε, ο Χρ. Καραβέλας παρέμεινε άτυπα σύμβουλος για ακόμα δύο χρόνια και υπό την προστασία κατηγορουμένων σήμερα και διακινητών «μαύρου» χρήματος.

Πάντως, δεν συγχώρεσε ποτέ εκείνον που τον έδιωξε… Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ. Προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι λογαριασμοί του Χρ. Καραβέλα στην Ελβετία έφτασαν στην Εξεταστική Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2010, μετά το κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής, κατά τη διάρκεια της σύνταξης του πορίσματος. Ισως έτσι να εξηγείται το γιατί ποτέ δεν φωτίσθηκε επαρκώς ο ρόλος του. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι πολλά εμβάσματα στέλνονταν σε άλλους λογαριασμούς, με τους κωδικούς «Αnixi», «koroni» κ.λπ. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, συνέδεσε πρόσφατα τα ονόματα με συγκεκριμένο κόμμα και παρέδωσε στο Κοινοβούλιο σχετικό παραστατικό με την υπογραφή του Χρήστου Καραβέλα… Το παραστατικό έδειξε ότι μπήκαν χρήματα στην τράπεζα Credit Suisse το 2002 και ο κωδικός ήταν «Ανοιξη».

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί πιστεύουν ότι, σε αντίθεση με τον Μ. Χριστοφοράκο, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να εντοπιστεί ο Χρήστος Καραβέλας, αφού οι σχέσεις του με το πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας ήταν πολύ στενές και εκείνος, πριν από τη φυγή του, απειλούσε ότι θα μιλήσει. Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, επιμένουν ότι είχε αποσπάσει τουλάχιστον 200.000 ευρώ από νέο πολιτικό, που το όνομά του είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens! Η φυγή του Καραβέλα, τον Μάιο του 2009, βόλεψε πολλούς. Ακόμα περισσότερο βόλεψε τους ίδιους ανθρώπους το σενάριο ότι ο φυγόδικος είχε διαφύγει για τη Νότιο Αμερική. Ετσι, οι Αρχές δεν έψαχναν και δεν εντοπίστηκαν ίχνη του.

Ενα… ευχάριστο ταξίδι

Σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία του Χρήστου Καραβέλα με τη σύζυγό του, η οποία χρονολογείται το 2009, αποδεικνύει ότι η αποχώρησή του από το προσκήνιο δεν έμοιαζε με φυγή, αλλά με… ευχάριστο ταξίδι! Η αλήθεια, άλλωστε, ήταν πολύ διαφορετική. Οπως έγραψε και το «Βήμα», ο Χρήστος Καραβέλας δεν έφυγε ποτέ από την Ευρώπη. Ο φυγόδικος ζούσε κάπου στο Πάτημα Βριλησσίων και έφυγε μετά την αποφυλάκιση της συζύγου του, Μάρθας, και των κοριτσιών του. Γέλια προκαλεί το επεισόδιο με τη συνάντησή του με τον δικηγόρο του στο καζίνο του Μόντε Κάρλο, για να καταλήξει, όπως φαίνεται, με τα άφαντα 20 εκατομμύρια ευρώ πιθανότατα στη Γερμανία.

Μπορεί να ακούγεται σαν… ανέκδοτο, αλλά ο Χρ. Καραβέλας φαίνεται ότι έχει ασχοληθεί και με πωλήσεις ακινήτων στην περιοχή όπου μένει και όπου παλιότερα βρισκόταν εκπαιδευτικό κέντρο της Siemens. Σήμερα στην ίδια περιοχή έχουν αγοράσει σπίτια και πολλά πρώην στελέχη της εταιρείας. Επιπλέον, εκεί διαμένει και στέλεχος που εργάζεται ακόμα για τη Siemens. Ο Χρ. Καραβέλας προδόθηκε πρόσφατα από αυτή την ενασχόλησή του, που ήταν η αγαπημένη του και από παλιά. Οπου πήγαινε, όπως μαθαίνουμε, αγόραζε ακίνητα: στο Πόρτο Χέλι, το Γαλαξίδι, την Πάρο (Παροικιά), την Αντίπαρο, τη Σαντορίνη. Ολα ήταν στο όνομα offshore εταιρειών, πάντα με έδρα φορολογικούς παραδείσους… Σήμερα, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται στα ίχνη του, αλλά και οι γερμανικές αναμένεται να κινητοποιηθούν.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να φέρει πιο κοντά μια συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με δίκαιους όρους για τη χώρα. Με μετρητά, όπως έχει πληρώσει η εταιρεία σε όλες τις χώρες όπου ξέσπασαν παρόμοια σκάνδαλα. Μόνο στην Ελλάδα υπεγράφη ένας συμβιβασμός που δεν τηρήθηκε ποτέ. Πρόσφατα κυβερνητικός παράγοντας συνάντησε στελέχη της Siemens στο Βερολίνο, συζήτησε το όλο ζήτημα και βρήκε… τοίχο. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και οι αποκαλύψεις είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων.