Οι εφηβικές εκτρώσεις στην Ελλάδα του 2016
<p>Τι απαντούν στα parapolitika.gr οι ειδικοί επιστήμονες</p>
Από την Κέλλυ Φαναριώτη
Η λέξη έκτρωση είναι σχεδόν απαγορευμένη για μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Αν δε προστεθεί και η λέξη «εφηβική» πιο πριν, τότε πρόκειται για ένα ζήτημα που παίρνει ντροπιαστικές διαστάσεις για την ανήλικη έγκυο και την οικογένειά της, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι –συμπεριλαμβανομένων και των γονέων- που αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως παλιότερα οι προσπάθειες κάποιων γιατρών να κυκλοφορήσουν βιβλία σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, έπεσαν στο κενό μετά από τις πολλές και ποικίλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του ψυχιάτρου κ. Κώστα Γκοτζαμάνη, ο οποίος το 2000 κι έπειτα από έναν διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στη συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο, όπως εξηγεί στα parapolitika.gr, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο βοήθειας στον εκάστοτε καθηγητή που θα αναλάμβανε να εντάξει στο σχολικό πρόγραμμα και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
«Το υπουργείο δεν διαφήμισε το βιβλίο όσο θα έπρεπε διότι υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις από την εκκλησία κι άλλους συντηρητικούς κύκλους. Έτσι, δυστυχώς, κατέληξε στη βιβλιοθήκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα γυναικολόγο, ειδικό παιδικής κι εφηβικής γυναικολογίας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο, η απουσία ενός τέτοιου μαθήματος από τα σχολεία παίζει τεράστιο ρόλο στη δημιουργία μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Εκείνο που κατά τον ίδιο έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των μαθητών από γνώστες του αντικειμένου κι όχι από κάποιον δάσκαλο ή καθηγητή που δεν έχει εξειδικευτεί πάνω στο θέμα.
«Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται για τέτοιου είδους ζητήματα με μια σοβαρότητα κι επιστημονικότατα γιατί αν μεταφέρει ο δάσκαλος στο παιδί μια λανθασμένη, μισή ή στρεβλή πληροφορία, τότε θα έχουμε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας», επισημαίνει.
Έγκυες ηλικίας…12 και 13 ετών!
Ο ίδιος δέχεται καθημερινά μηνύματα από έφηβες που τον ρωτούν τι επιπτώσεις θα έχει μια έκτρωση στην υγεία τους κι αν θα μπορούν στο μέλλον να γίνουν μητέρες μετά τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης κύησης. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι κοπέλες που τον επισκέπτονται προκειμένου να προχωρήσουν σε έκτρωση με πιο συχνές ηλικίες αυτές των 15 και 16 ετών. «Υπήρξαν και κάποια ακραία περιστατικά κύησης στα 12 και τα 13 αλλά οι περισσότερες κοπέλες που έρχονται εδώ είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Διαπιστώνουμε πως όσο περνούν τα χρόνια υπάρχει μια ροπή προς μια πιο απελευθερωμένη σεξουαλικότητα η οποία σε συνδυασμό με το τεράστιο κενό ενημέρωσης που υπάρχει στην Ελλάδα ,οδηγεί σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα», εξηγεί.
«Τα κορίτσια φοβούνται τους γονείς τους»
Κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων κοριτσιών που προχωρούν σε μια έκτρωση είναι, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, ο φόβος μήπως το μάθουν οι γονείς τους. Έτσι, επισκέπτονται τον γιατρό με φίλους ή με τη σχέση τους παρακαλώντας τον να προχωρήσουν στην επέμβαση χωρίς τη συναίνεση του γονέα. «Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο αλλά είμαστε κάθετοι διότι ο νόμος προβλέπει πως η διακοπή κύησης σε ανήλικες γίνεται μόνο με την υπογραφή ενός γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς συνήθως σοκάρονται και αδυνατούν να πιστέψουν πως αυτό συνέβη στο δικό τους παιδί», υπογραμμίζει τονίζοντας πόσο σημαντική θα ήταν για τα παιδιά η ενημέρωση για την αντισύλληψη από τους ίδιους τους γονείς. «Πολλές φορές οι μεγάλοι αποφεύγουν ή και αποκρούουν την οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει το παιδί τους να ενημερωθεί για τα θέματα αυτά από το γονιό του τον οπαίο και εμπιστεύεται. Αυτό συμβαίνει γιατί είτε οι ίδιοι οι γονείς δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, είτε αδιαφορούν είτε ντρέπονται και νιώθουν αμήχανα. Πολλές φορές μάλιστα πιστεύουν πως μια τέτοια συζήτηση θα αφυπνίσει μια πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα στο παιδί».
Η τελευταία προσέγγιση είναι εντελώς άστοχη σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο μιας και ζούμε στην εποχή του ίντερνετ και ο κάθε έφηβος έχει άμεση πρόσβαση σε εικόνες και ταινίες από το σαλόνι του σπιτιού του ή την κρεβατοκάμαρά του. «Είναι λοιπόν αδύνατο να σταματήσουμε τη σεξουαλικότητα ενός παιδιού. Οφείλουμε όμως να το θωρακίσουμε με τη σωστή πληροφόρηση για να ξέρει και το ίδιο το παιδί πως θα προστατεύσει τον εαυτό του».
Δυσοίωνο το μέλλον
Πάντως, ο κύριος Χριστόπουλος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος στο ότι μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον η στάση της κοινωνίας απέναντι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, είναι πολλές οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από οργανωμένους φορείς αλλά και ιδιώτες, που δυστυχώς αντιμετωπιστήκαν με πλήρη αδιαφορία και πολλές φορές αρνητισμό. «Στο εξωτερικό υπάρχει σχετική ενημέρωση στα σχολεία και επιφέρει αποτελέσματα. Εδώ δε βλέπω να αλλάζει κάτι στο ορατό μέλλον. Αν τυχόν συμβεί, θα πρέπει η ενημέρωση να γίνει από τους σωστούς ανθρώπους διότι ένας λάθος σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα», καταλήγει.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εφηβικές εκτρώσεις και την εφηβική γυναικολογία, θα βρείτε στα sites του κ. Χριστόπουλου: παιδογυναικολογοσ.gr και εκτρωση.gr.