του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε «μήλον της Εριδος» για τους δύο υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί η ισχυρή ελληνική Ομογένεια. Στην τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες, Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους όσο το δυνατόν περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Μέχρι στιγμής, η εικόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις υπέρ της υποψηφίας των Δημοκρατικών δεν απηχεί τις απόψεις των Ελλήνων ομογενών, η πλειονότητα των οποίων εκφράζεται υπέρ του δισεκατομμυριούχου.

Παράγοντες της Ομογένειας αιτιολογούν τη στάση αυτή επικαλούμενοι κυρίως την ελληνική ιδιοσυγκρασία και τη διάθεση σύγκρουσης που τους διαπνέει. «Το προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ, ως ενός ανθρώπου που, αφού πέτυχε στα επαγγελματικά του, κατάφερε να διεκδικεί τη θέση του πλανητάρχη, ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με το όνειρο που κυνήγησαν πολλοί όταν πήραν την απόφαση να φύγουν από την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ομογενής δεύτερης γενιάς.

Παράλληλα, όσο κι αν ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εμφανίζεται προκλητικός σε μια σειρά ζητημάτων, δεν έχει πίσω του την ιστορία που η Χίλαρι Κλίντον έχει ως σύζυγος του Μπιλ Κλίντον και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα.

Η σημαντικότερη ένσταση που προβάλλουν οι ομογενείς για το πρόσωπο της Κλίντον αφορά τη στάση που τηρεί απέναντι στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ειδικότερα, μάλιστα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, με το αποτυχημένο πραξικόπημα και την τεταμένη κατάσταση με την Ελλάδα, με αφορμή τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και την ένταση στο Αιγαίο.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών προσπάθησε να έρθει πιο κοντά στην ελληνική Ομογένεια αφήνοντας να διαρρεύσει το όνομα του Τζέιμς Σταυρίδη, του απόστρατου ναυάρχου του αμερικανικού Ναυτικού, για τη θέση του αντιπροέδρου, δείχνοντας ότι θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα γύρω από την ίδια.

Ο ομογενής απόστρατος μπορεί να μην ανακοινώθηκε, αλλά το όνομα του Τιμ Κέιν ικανοποίησε εν μέρει τους Ελληνες ομογενείς. Καθοριστική ωστόσο θα είναι η στάση που η Κλίντον θα κρατήσει απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το πραξικόπημα και το τι μέλλει γενέσθαι τους μήνες μετά τις εκκαθαρίσεις.

Η «παρτίδα σκάκι» όμως γύρω από τους Ελληνες ομογενείς δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς γίνονται πολλές κινήσεις από έμπειρους παίκτες, όπως είναι οι σύμβουλοι ελληνικής καταγωγής που έχουν στα επιτελεία τους οι Κλίντον και Τραμπ και οι οποίοι καταθέτουν τις προτάσεις τους. Ο Τζον Ποντέστα, από την πλευρά της υποψηφίας των Δημοκρατικών, και οι Γιώργος Παπαδόπουλος και Χρήστος Μαραφάτσος, για τον Ντόναλντ Τραμπ, παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, τόσο οικονομικής φύσεως όσο και γεωπολιτικής.

Ενδεικτική της πρόθεσης του επιτελείου της Χίλαρι να έρθει πιο κοντά στους Ελληνες ομογενείς ήταν η θετική αναφορά του υποψήφιου αντιπροέδρου της για την κυβέρνηση της Ελλάδας και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Οι αναφορές αυτές έχουν αξία αν συνδυαστούν με τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για το χρέος. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος χρησιμοποιεί σε σταθερή βάση την Ελλάδα και το χρέος της ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ και στο δικό τους χρέος, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται ανοιχτός στη διευθέτηση του αντίστοιχου ελληνικού, κάτι που εκλαμβάνεται από τους ομογενείς ως δώρο του Τραμπ στην Ελλάδα.

Από την άλλη, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κλίντον εμφανίζεται σταδιακά να βλέπει με σκεπτικισμό τις ενέργειες του Ερντογάν. Κοντολογίς, ένα μεγάλο κομμάτι της ατζέντας περιστρέφεται γύρω από την ελληνική Ομογένεια και έχει αναφορές στα ελληνικά ζητήματα.

Πήρε την ευλογία του Δημητρίου

Διχασμένη εμφανίζεται στο θέμα των αμερικανικών εκλογών η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, ένας θεσμός που έχει ξεχωριστή σημασία για την Ομογένεια. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις της Εκκλησίας είναι η ουδέτερη στάση που τήρησε ο μητροπολίτης του Σαν Φρανσίσκο, Γεράσιμος, μιλώντας στη μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα, τον «Εθνικό Κήρυκα», ένα μέσο που επίσης διαμορφώνει άποψη στις τάξεις των Ελλήνων που ζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Το θέμα αυτό είναι πολιτικής χροιάς και νομίζω πως δεν θα ήταν σωστό για μένα, ως ιεράρχη της Εκκλησίας, να κάνω κάποια δημόσια δήλωση. Ο επίσκοπος πρέπει να είναι υπεράνω των κομματικών προτιμήσεων», ανέφερε ο μητροπολίτης Γεράσιμος.

Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος παρευρέθη στο Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κλίβελαντ του Οχάιο δίνοντας την ευλογία του στον Ντόναλντ Τραμπ και στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Μάικ Πέινς, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας διεξαγωγής του. Η στάση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς κανείς δεν έχει ξεχάσει τη διάσταση απόψεων που υπήρχε με τη Χίλαρι Κλίντον στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των ψευδομουφτήδων στη Θράκη. Η θέση αυτή είναι απόρροια της γενικότερης φιλοτουρκικής στάσης που χρεώνουν οι ομογενείς στη Χίλαρι.