του Γιάννη Πολίτη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Είναι αγωνιστές της ζωής και φροντίζουν να το αποδεικνύουν συνεχώς με τα έργα και τις πράξεις τους. Ο λόγος για τους αθλητές που συμμετέχουν στην Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα, η οποία ταξίδεψε την Τετάρτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου θα διεξαχθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Ολοι τους εμφανίζονται έτοιμοι για νέες διακρίσεις και κατακτήσεις μεταλλίων, τιμώντας επάξια τα ελληνικά χρώματα. Οι Παραολυμπιακοί του Ρίο θα πραγματοποιηθούν από τις 7 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου, με τη χώρα μας να εκπροσωπείται από 54 αθλητές (41 άνδρες και 13 γυναίκες), οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα, τα περισσότερα μετά τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας.

Αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), Γιώργος Φουντουλάκης, και υπαρχηγός το μέλος της ΕΠΕ Αναστασία Γκούφα.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από το μεγάλο ταξίδι των αθλητών μας πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η παρουσίαση της Παραολυμπιακής Ομάδας, υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής.

Τα «Π» ήταν εκεί και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μερικούς εξ αυτών. Ο λόγος για τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Κέλλυ Λουφάκη, Παύλο Μάμαλο, Γεράσιμο Πυλαρινό και Στέφανο Διαμαντή. Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης είναι η παρουσία του Σύρου πρόσφυγα Ιμπραχίμ αλ Χουσεΐν, ο οποίος θα αγωνιστεί στο άθλημα της κολύμβησης με την ομάδα των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών (IPA). 

Ο πρόεδρος της Διεθνούς και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, μιλώντας στα «Π» έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους αθλητές που θα τιμήσουν τα ελληνικά χρώματα στην Παραολυμπιάδα του Ρίο.

«Θέλω να ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στα παιδιά. Αυτό που κάνουν χρειάζεται δύναμη ψυχής. Πρέπει να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και είμαι σίγουρος ότι θα τα πάνε πολύ καλά», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι τους είναι νικητές και θα πρέπει να θυμούνται ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συμμετοχή. Εύχομαι σε όλους να έχουν πολλές επιτυχίες».

 O ομοσπονδιακός προπονητής του στίβου Ευθύμης Κτενίδης με δήλωσή του στα «Π» ευχήθηκε «οι αθλητές που θα τιμήσουν τα ελληνικά χρώματα να κάνουν το καθήκον τους, όπως κάνουν οι αρτιμελείς αθλητές».

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις των αθλητών στα "Παραπολιτικά"

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ

«Ψηλά η ελληνική σημαία»

Ο σημαιοφόρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας στο Ρίο και Χρυσός Παραολυμπιονίκης στο μπότσια Γρηγόρης Πολυχρονίδης μίλησε στα «Π». Οπως είπε, «όλοι μας έχουμε προετοιμαστεί σκληρά για αυτή τη μάχη. Οχι μόνο φέτος, αλλά για τέσσερα χρόνια, με κύριο στόχο να σηκώσουμε ψηλά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες την ελληνική σημαία». Μιλώντας για την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας του, είπε ότι αυτή ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τη συμμετοχή του στο Ρίο, καθώς ευελπιστεί στην κατάκτηση ακόμα ενός χρυσού μεταλλίου.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

«Θα τα καταφέρω»

Ο 29χρονος αθλητής του τένις με αμαξίδιο μιλώντας στα «Π» πριν από τη μεγάλη μάχη στους Παραολυμπιακούς του Ρίο εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τη συμμετοχή του. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει σε Παραολυμπιάδα. «Εύχομαι να είμαι καλά. Εχω δουλέψει σκληρά και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να τα καταφέρω». Μάλιστα, έσπευσε να στείλει το δικό του μήνυμα στα ΑμεΑ: «Βγείτε από τα σπίτια σας και μη φοβάστε τίποτα. Να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν».

ΚΕΛΛΥ ΛΟΥΦΑΚΗ

«Ελπίζω σε διάκριση»

Η νεαρή από τη Χίο θα αγωνιστεί με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας σε αμαξίδιο στους Παραολυμπιακούς του Ρίο. Μιλώντας στα «Π» επισήμανε ότι είναι η πρώτη συμμετοχή της σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ πρόσθεσε ότι ασχολείται με το άθλημα της ξιφασκίας εδώ και δύο χρόνια. Οπως μας είπε, έχασε τη συμμετοχή της στους προκριματικούς αγώνες, παρ’ όλα αυτά ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τους Παραολυμπιακούς της έδωσε την ευκαιρία για την πρώτη της συμμετοχή. Η Κέλλυ Λουφάκη, που θα αγωνιστεί την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, ελπίζει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

«Προπονήθηκα σκληρά»

Ο Κεφαλλονίτης αθλητής στη σπάθη και στο ξίφος μονομαχίας στην Α’ κατηγορία, μιλώντας στα «Π», εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς του Ρίο. Θα συμμετάσχει για τρίτη φορά σε Παραολυμπιάδα, καθώς είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο Πεκίνο και το Λονδίνο. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι μεγάλη μου τιμή αυτή η συμμετοχή. Εχω προπονηθεί σκληρά και είμαι σίγουρος για την κατάκτηση ενός μεταλλίου». Απαντώντας στο τι θα ήθελε να ξεχάσει από τα χρόνια που αγωνίζεται, είπε με νόημα ότι «θέλω να σβήσω από το μυαλό μου την απώλεια ενός μεταλλίου στο Λονδίνο».

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΜΑΛΟΣ

Στη μάχη της πρωτιάς

Ο Ελληνας αθλητής της άρσης βαρών θα συμμετάσχει για τέταρτη φορά σε Παραολυμπιάδα. Στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο το 2008 είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο, ενώ στην αντίστοιχη του Λονδίνου είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ακόμη, διαθέτει πλούσια συλλογή από μετάλλια, καθώς έχει κερδίσει δύο ασημένια σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, και ένα χρυσό. Ο αρσιβαρίστας θα ριχθεί στη μάχη για ακόμα ένα μετάλλιο. Παράλληλα έστειλε το δικό του μήνυμα στα ΑμεΑ. «Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα παραολυμπιακά αθλήματα», ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα συμμετάσχουν στους Παρολυμπιακούς είναι:

Στην αντισφαίριση με αμαξίδιο ο Στ. Διαμαντής. Στην άρση βαρών με πάγκο ο Δημήτρης Μπακοχρήστος, ο Παύλος Μάμαλος, ο Πασχάλης Κουλούμογλου, ο Νικόλαος Γκουντάνης και ο Κώστας Δήμου. Στην ιστιοπλοΐα ο Βασίλειος Χριστοφόρου, ο Θεόδωρος Αλεξάς και ο Αργύρης Νοτάρογλου.

Στην κολύμβηση η Χρυσούλα Αντωνιάδου, η Σεμιχά Ριζάογλου, η Αλεξάνδρα-Αλκιστις Γκιάτη-Σταματοπούλου, η Μαρία Καλπακίδου, ο Αντώνης Τσαπατάκης, ο Δημοσθένης Μιχαλετζάκης, ο Αριστείδης Μακροδημήτρης, ο Δημήτριος Καρυπίδης, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο Χρήστος-Αλέξανδρος Ταμπαξής, ο Ιωάννης Κωστάκης, ο Γιώργος Σφαλτός, ο Παναγιώτης Χριστάκης, ο Γιώργος Καπελλάκης και ο Κωνσταντίνος Καραούζας.

Επιπλέον, στο μπότσια θα αγωνιστούν ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, με αθλήτρια συνοδό-director την Α. Πατρώνη, ο Νικόλαος Πανανός με αθλητή συνοδό-director τον Ανδρέα Κεραμιδά, η Αννα Ντέντα με αθλήτρια συνοδό-director τη Χριστίνα Ντέντα και ο Παναγιώτης-Προκόπης Σουλάνης με αθλήτριες συνοδούς-directors την Ελ. Καλογεροπούλου και τη Χ. Μόρφη-Μέτζου.

Παράλληλα, στην ξιφασκία με αμαξίδιο οι συμμετέχοντες θα είναι ο Γεράσιμος Πυλαρινός-Μαρκαντωνάτος, ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, η Κέλλυ Λουφάκη και ο Βασίλης Ντούνης. Στην ποδηλασία, η Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, η οποία θα συνεπικουρείται από την αθλήτρια συνοδό-πιλότο Αργυρώ Μηλάκη, ο Αθανάσιος Μπαράκας με αθλητή συνοδό τον Κώστα Τρουλινό και η Παρασκευή (Βούλα) Καντζά με αθλήτρια συνοδό-πιλότο τη Βασιλική Βούτζαλη. 

Στον στίβο θα αγωνιστούν οι Δ. Κοροκίδα, Αν. Λιάγκου, Β. Κυργιοβανάκη, Ζ. Μαντούδη, Εμ. Στεφανουδάκης, Σε Τζον Φερνάντες, Δ. Σενικίδης, Δ. Ζησίδης, Ευ. Νικολαΐδης, Ν. Γονιός, Ευ. Καναβός, Α. Κωνσταντινίδης, Μ. Σεΐτης, Χρ. Καπέλλας, Γ. Κωστάκης και Χρ. Κουτούλιας. Τέλος, στη σκοποβολή ο Β. Κακοσαίος, στο τζούντο ο Θ. (Κλήμης) Παπαχρήστος και στην τοξοβολία η Δ. Ποιμενίδου.

Οι στιγμές που μας έκαναν υπερήφανους

Ελληνες αθλητές λαμβάνουν μέρος σε Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Ωστόσο, από το 1988 και έπειτα η χώρα μας συμμετέχει με επίσημες εθνικές αποστολές. Η ελληνική αποστολή κατέκτησε τα πρώτα της μετάλλια στους Αγώνες της Σεούλ. Εκεί κέρδισαν ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο και στην Ατλάντα το 1996 ένα χρυσό, ένα αργυρό και τρία χάλκινα. Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, η ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Εκεί οι Ελληνες αγωνίστηκαν στον στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η ελληνική ομάδα κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακή Ομάδα (137 αθλητές), η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας και κίνησε το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Οι Ελληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά και 4 χάλκινα), εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ, ενώ σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οκτώ θέσεις. Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση όπου του αρμόζει στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην ελληνική αθλητική οικογένεια. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θεωρούνται οι πιο επιτυχημένοι για την ελληνική ομάδα μέχρι στιγμής. Συμμετέχοντας σε 10 αθλήματα, οι 69 αθλητές και αθλήτριες κατέκτησαν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα), ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, και κατατάχθηκαν 20οί στην παγκόσμια κατάταξη.