Η θεομηνία και ο κατακλυσμός που έπληξε το νομό Μεσσηνίας την περασμένη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου κάλυψαν από τόνους λάσπης και τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Συγκεκριμένα ο χώρος έχει καλυφθεί από λάσπη, κορμούς δέντρων, ογκόλιθους, σπασμένα κλαδιά απότο γειτονικό χωριό, που μεταφέρθηκαν αστραπιαία με τη βροχή στον αρχαιολογικό χώρο και τον κάλυψαν. 

Την επόμενη μέρα ειδικό εντεταλμένο κλιμάκιο  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, υπό το συντονισμό και καθοδήγηση  της Προϊσταμένης κ. Ε. Μηλίτση, διενήργησε από την πρώτη στιγμή αυτοψία προκειμένου να διαπιστώσει και να καταγράψει το είδος και την έκταση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της.

 Tα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίσθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων (πρωτοελλαδικό μέγαρο και ιερό Ποσειδώνος) στην Καλαμάτα, τα οποία ωστόσο δεν αφορούν στα ίδια τα μνημεία αλλά κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο τους και στην προσβασιμότητα σε αυτά. Ήδη στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού των αγωγών ομβρίων, από συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Σπουδών, που έχει την ευθύνη των ανασκαφών του χώρου.

Με αυθημερόν ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, προχώρησε κατεπειγόντως η έγκριση χορήγησης όλων των απαραίτητων πιστώσεων για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας και τον καθαρισμό των μνημείων από την ιλύ και λοιπά παρασυρμένα από τα όμβρια ύδατα υλικά στους εν λόγω αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μνημείο κρίνεται απαραίτητο. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Μεσσήνης και των Ακοβίτικων θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής τους, που αναμένεται κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.