Της Στέλλας Νοβάκη  

Μέχρι το Χόλιγουντ θα φτάσει το δράμα των προσφύγων, αλλά και η αυτοθυσία των Ελλήνων λιμενικών μέσα από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους μιας Ελληνίδας φοιτήτριας, το οποίο είναι για πρώτη φορά υποψήφιο για Όσκαρ. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο,  «4.1 miles» είναι η απόσταση, που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.

Εκεί, όπως αποκαλύπτει στα parapolitika.gr, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Ανθυπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος «καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους μου αφήνουμε ένα κομμάτι της ψυχής και της ζωής μας. Εκεί, ανθρώπινα δράματα εκτυλίσσονται και γίνονται κομμάτι της δικής μας ζωής. Εκεί τα παγωμένα νερά του Αιγαίου όπου καθημερινά σώζουμε ζωές. Αυτό είναι το δικό μας βραβείο, όταν σώζουμε έστω και μια ζωή. Και ευτυχώς έχουμε ακόμη αντοχές για να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Για πρώτη φορά το Ελληνικό Λιμενικό θα… φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ και μέσω ενός εκπροσώπου του που πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ θα διεκδικήσει το βραβείο Όσκαρ.

«Αυτό μας κάνει όλους πολύ περήφανους. Κι εμένα προσωπικά και τους συναδέλφους μου. Η Δάφνη Ματζιαράκη έκανε μια καταπληκτική δουλειά και πραγματικά οι εικόνες που αποτυπώνονται στην ταινία της είναι πολύ δυνατές γιατί απεικονίζουν την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά», δηλώνει στα parapolitika.gr ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημειώνει πως τις δύσκολες αυτές εικόνες κάνει προσπάθεια καθημερινά να τις αποβάλει από το μυαλό του και επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς να μεταφέρει μέσα του τις κραυγές και τα βλέμματα απόγνωσης των ανθρώπων που σώζει καθημερινά. «Το δικό μας βραβείο είναι όταν σώζουμε έστω και μια ζωή. Όταν ένας πρόσφυγας κυνηγημένος από την μανία του πολέμου και των κυμάτων, φτάνει στη στεριά, όταν ένα ορφανό νεογέννητο ή ένα παιδί ασυνόδευτο πιάνει το χέρι μας και ανεβαίνει στο σκάφος του λιμενικού. Αυτή είναι η καθημερινή μας περηφάνια.

Εύχομαι η Δάφνη Ματζιαράκη να τα πάει πολύ καλά και να πάρει το Όσκαρ το οποίο για το σώμα των Λιμενικών σημαίνει την απόλυτη και παγκόσμια αναγνώριση της δουλειά μας. Η αυτοθυσία και η αλληλεγγύη είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε». Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν ξέρει ακόμη αν θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί κάτω από τα λαμπερά φώτα του Χόλιγουντ, αλλά είναι κάτι που θα ήθελε να συμβεί. «Θα ήθελα να παραβρεθώ στην τελετή, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμένα φυσικά. Είναι θέμα υπηρεσίας, οικονομικό και χρόνου.

Σημασία άλλωστε έχει να είσαι πάντα εκεί που… σε χρειάζονται».  

Η ταινία

Το «4.1 miles» της Ελληνίδας φοιτήτριας δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, Δάφνης Ματζιαράκη, αφηγείται μία ημέρα από τη ζωή του μυτιληνιού κυβερνήτη σκάφους του Λιμενικού, του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. 

Η νεαρή φοιτήτρια Δάφνη Ματζιαράκη βρέθηκε στο σκάφος, όταν ο κυβερνήτης Κυριάκος Παπαδόπουλος, μαζί με τη Ζωή Λειβαδίτου, κατάφεραν να επαναφέρουν ένα βρέφος, μόλις ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του. Αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές κατέγραψε με τον φακό της η Δάφνη Ματζιαράκη, αποτυπώνοντας δραματικές επιχειρήσεις του λιμενικού, για να σώσει ζωές. Ο φακός της είναι ο αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωπιάς στη Λέσβο.

Το ντοκιμαντέρ, εκτός από τις δραματικές διασώσεις, καταγράφει και τις προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου, παρακολουθώντας την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και την οικογένειά του. Καταγράφει στιγμές με τις κόρες του και τη σύζυγό του. Αποτελεί μια ματιά στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίστηκε ήρωας. Το ντοκιμαντέρ της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας έχει ήδη αποσπάσει το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών, συμμετέχοντας στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου.