Επίσκεψη – αστραπή στη γειτονική μας Βουλγαρία, την πρώτη του στο εξωτερικό ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πραγματοποίησε ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, για να παρακολουθήσει την τελική φάση της ΝΑΤΟϊκής ασκήσεως “Trident Jaguar 2017”, μετά από σχετική πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του.

Η άσκηση που έχει ξεκινήσει από τις 8 Μαρτίου υπό την ευθύνη του Joint Warfare Centre (JWC) του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεως του Βουλγαρικού Στρατού στο Νόβο-Σέλο κοντά στο Μπουργκάς, και σήμερα ήταν η VIP-Day ή «Ημέρα των Επισήμων». Στόχος της ασκήσεως είναι η εκπαίδευση και η κοινή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Γαλλικού Σώματος Ταχείας Αντιδράσεως (RRC FR), που τελεί υπό τη διοίκηση του Γάλλου Αντιστρατήγου Thierry Corbet, ώστε να εκπαιδεύσει, να αξιολογήσει και να πιστοποιήσει την RRC FR για να χρησιμεύσει ως μια NFS (JTF HQ) για την περίοδο 2017.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ΝΑΤΟϊκή ιστοσελίδα της ασκήσεως, αυτή «…επικεντρώνεται στη δυνατότητα δομήσεως της RRC FR στο να ανταποκριθεί σε μια κρίση στο σύγχρονο, σύνθετο και εξελισσόμενο περιβάλλον. Μερικά από τα βασικά θέματα της ασκήσεως επικεντρώνονται στην επίλυση κρίσεων, στην ασφάλεια στη θάλασσα, καθώς και την εναέρια υποστήριξη, στον κυβερνοχώρο, στις χημικές, βιολογικές και ραδιολογικές απειλές και την στρατηγική επικοινωνιών κλπ»