Τραγωδία έξω από την Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις δέκα το βράδυ του Σαββάτου, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, επιβατική αμαξοστοιχία Intercity που μετέφερε 70 άτομα εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε οικία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τέσσερα άτομα έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες. Ο ένας εξ αυτών, μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Από την πλευρά του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, πάντως, λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα, αναφέρονταν δύο επιβεβαιωμένοι νεκροί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι δέκα επιβάτες της αμαξοστοιχίας είναι ελαφρά τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία 'Αγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς.

Γλίτωσαν την τελευταία στιγμή οι κάτοικοι του σπιτιού

Τύχη βουνό είχαν δύο άτομα αλβανικής καταγωγής που την ώρα της πρόσκρουσης δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στις 21.40 του Σαββάτου, στην οικία τους, οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου».

Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και 45 άνδρες της Pυροσβεστικής υπηρεσίας με 21 οχήματα, ενώ στο σημείο μετέβη και κλιμάκιο του ΟΣΕ.

Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Η αμαξοστοιχία Intercity με 70 επιβάτες ξεκίνησε στις 16.18 το μεσημέρι από την Αθήνα, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε κατοικία.Μέσα στο σπίτι ήταν δυο αλλοδαποί οι οποίο πήδηξαν από το μπαλκόνι μόλις είδαν την αμαξοστοιχία να κατευθύνεται κατά πάνω τους.

Τζιτζικώστας: Θα αποδοθούν οι ευθύνες

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μια μεγάλη τραγωδία, συνομίλησα με τους επιβάτες οι οποίοι είναι σοκαρισμένοι και μου είπαν ότι όλα έγιναν γρήγορα, κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Είναι σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει γιατί η μηχανή της αμαξοστοιχίας μπήκε κυριολεκτικά μέσα σε ένα σπίτι, το διαπέρασε το σπίτι. Μόλις διασφαλιστεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες για το που θα αποδοθούν οι ευθύνες».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι θα έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. «Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε» σημείωσε και προσέθεσε πως «είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν».

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο».

Κανονικά κυκλοφορούν τα υπόλοιπα τραίνα στον Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Στο σημείο που σημειώθηκε το συμβάν η κυκλοφορία γίνεται από μονή γραμμή, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

«Σήμερα και ώρα 21:45 η αμαξοστοιχία I/C 58 με 70 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το σταθμό Άδενδρο για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Τέσσερις νεκροί επιβάτες και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας (μηχανοδηγός) σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δυστυχήματος. Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Στο σημείο έχουν σπεύσει από τη πρώτη στιγμή συνεργεία του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας τα οποία μετέφεραν τους επιβάτες και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και δυο κρατικά νοσοκομεία τέθηκαν σε επιφυλακή.

Άμεσα αναχώρησαν από την Αθήνα με εντολή του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των επιβατών και το άνοιγμα της γραμμής η οποία έχει προσωρινά κλείσει».

Διαβάστε επίσης:
 Εκτροχιασμός τρένου έξω από τη Θεσσαλονίκη - Τουλάχιστον 10 τραυματίες