Το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που συντάχθηκε από ελληνική πόλη διαθέτει πλέον ο δήμος Αθηναίων, ακολουθώντας ενεργά τις προσπάθειες των μεγάλων πόλεων διεθνώς για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με διπλή στόχευση και ορίζοντα που φτάνει ως το 2030: αφενός, αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% και αφετέρου στην προστασία της πόλης και του πληθυσμού από την κλιματική αλλαγή.


Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι και στο περιβάλλον, οι πόλεις τα καταφέρνουν καλύτερα από τις χώρες. Όπου οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει, οι πόλεις λαμβάνουμε πιο δραστικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, περιβαλλοντικού και οικονομικού, την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τη διαφύλαξη της κανονικότητας της ζωής στις πόλεις. Η συμμετοχή της Αθήνας σε μεγάλα και αναγνωρισμένα διεθνώς δίκτυα πόλεων, όπως είναι το ‘C40’ και οι ‘100 Ανθεκτικές Πόλεις’, καθώς και η ενεργή παρουσία μας στη διεθνή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy), φέρνει απτά αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση για τον δήμο».


To σχέδιο αυτό είναι εναρμονισμένο και με τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στη συνδημιουργία - με τους πολίτες και φορείς - και την προτεραιοποίηση δράσεων που μπορούν να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα μια πόλη που προετοιμάζεται για επερχόμενες κρίσεις, ακούει τους πολίτες, υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και είναι ζωντανή, ελκυστική και δημιουργική.


Ενδεικτική της σημασίας αυτών των πρωτοβουλιών είναι η δήλωση του Mark Watts, Εκτελεστικού Διευθυντή του Δικτύου Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή C40 (www.c40.org): «Οι αποφάσεις και οι δράσεις που θα αναλάβουν οι πόλεις την επόμενη τριετία θα καθορίσουν αν ο κόσμος μπορεί να κάνει πράξει τη Συμφωνία του Παρισιού και να αποτρέψει μία καταστροφική αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. Με το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα που παρουσιάζει η Αθήνα αναδεικνύει την απόλυτη δέσμευση της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το πλάνο αυτό θα προστατέψει του πολίτες της Αθήνας από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος που λαμβάνει χώρα με ταχείς ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην απαραίτητη μείωση των εκπομπών που θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για την πόλη».
Ο Michael Berkowitz, πρόεδρος των 100 Resilient Cities – 100 Ανθεκτικών Πόλεων - Pioneered by Rockefeller Foundation (www.100resilientcities.org) επισημαίνει για το Σχέδιο της Αθήνας: «Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή της Αθήνας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της πόλης για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας ενόψει των μυριάδων προκλήσεων του 21ου αιώνα. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της αστικής ανθεκτικότητας και θέλουμε να συγχαρούμε τόσο την πόλη όσο και τους συνεργάτες μας στο δίκτυο C40. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους αυτού του σχεδίου όπως και την επικείμενη Στρατηγική Ανθεκτικότητας της πόλης».


Η προσπάθεια του δήμου Αθηναίων για το περιβάλλον είναι καινοτόμα και για έναν ακόμη λόγο. Ενσωματώνει, πρωτίστως, το έργο και τις δυνάμεις του ίδιου του προσωπικού. Οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, με την τεχνική υποστήριξη και επιμόρφωση από τα διεθνή δίκτυα, κατάρτισαν ένα άρτιο σχέδιο που πληροί διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα, συνδυάζοντάς το ταυτόχρονα με το Επιχειρησιακό και Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας.


Με απλά λόγια, όπως εξηγεί η Λενιώ Μυριβήλη, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Αλλαγή, «το Σχέδιο της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνει τόσο παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας -αρκετές από τις οποίες υλοποιήσαμε ήδη- όσο και δράσεις με μακροχρόνια προοπτική που είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν με τη συνεργασία όλων».