Τους νεκρούς του τιμά με πολυήμερες εκδηλώσεις η μαρτυρική πόλη του Διστόμου, που γέμισε τις προάλλες με «Ναύτες του Αιγαίου», σπουδαστές και σπουδάστριες της σχολής μονίμων υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

Η Σχολή πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δίστομο, στο πλαίσιο αποτίσεως φόρου τιμής στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των Ολοκαυτωμάτων που έγιναν στην Ελλάδα, καθώς – όπως είναι γνωστό – στις 10 Ιουνίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η θλιβερή επέτειος της σφαγής των 218 αθώων Διστομιτών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τα στρατεύματα κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας, στις 10 Ιουνίου 1944.

Στη διάρκεια της επισκέψεώς τους αυτής, οι σπουδαστές της Σχολής, μαζί με τους συνοδούς τους, κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο, όπου φυλάσσονται τα οστά των 218 σφαγιασθεντων από τους Γερμανούς και ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Οι σπουδαστές μετά την ξενάγηση έμειναν αρκετή ώρα στην Μαρτυρική κωμόπολη, όπου εντυπωσίασαν τους κατοίκους με τις όμορφες, λευκές, στολές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας έχουν εντάξει στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα επισκέψεις και βιωματικές δράσεις στο Δίστομο, όπως φυσικά πάρα πολλά Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα.

.

Λ.Σ.Μ