Χρειάστηκαν περισσότερα από 300.000 ευρώ πεταμένα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 60 οικίσκοι πολυτελείας που κυριολεκτικά σαπίζουν λεηλατημένοι στην βουνοκορφή του όρους Πατέρα υψόμετρου 1200 μέτρων, καθώς και τέσσερα χρόνια αναλγησίας των υπευθύνων για να αποκαλυφθεί η πλήρης ανυπαρξία του Ελληνικού κράτους σε έναν υποτιθέμενο οικισμό που θα λειτουργούσε για την μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου. Την ίδια ώρα μάλιστα που δεκάδες Έλληνες πολίτες κοιμούνται στα παγκάκια ή στα πάρκα.


Η ιστορία είναι μια από τις καθημερινές Ελληνικές ιστορίες που αποκαλύπτουν πως το Ελληνικό κράτος... μπάζει από παντού.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφασίζει την μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου από το Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου στην πρώην Αμερικανική βάση στο Όρος Πατέρα, του δήμου Μεγαρέων. Αν και οι αντιδράσεις είναι έντονες τόσο από τους Ρομά του Νομισματοκοπείου όσο και από τον δήμο Μεγαρέων, η αποκεντρωμένη διοίκηση είναι ανένδοτη: η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει ώστε να μην χαθούν και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν διατεθειμένα για αυτό τον σκοπό. Ποιος όμως μπορεί να μείνει σε μια βουνοκορφή, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και τις απαραίτητες υποδομές για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης;


Οι 60 πολυτελείς οικίσκοι που είναι πλήρως εξοπλισμένοι με aircondition, κρεβάτια, κουζίνα, μπάνιο στήνονται στην πρώην Αμερικανική βάση, οι εργασίες ανάπλασης του χώρου ξεκινούν και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέφτουν για το έργο που ποτέ δεν θα λειτουργήσει.

Οι Ρομά του Χαλανδρίου προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ίδιο και ο δήμος Μεγαρέων o οποίος δεν επιθυμεί νέο καταυλισμό στην περιοχή των Μεγάρων με αποτέλεσμα το Τμήμα Δ’ του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφαση 4577/2015 να ακυρώσει την από 13 Δεκεμβρίου 2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΓΓΑΔΑ) για να μεταστεγαστούν οι Ρομά Χαλανδρίου από την περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι στη θέση Κανδήλι Μεγάρων.


Την εξ αρχής μη σύννομη απόφαση μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου στην Κορυφή του Όρους Πατέρα είχε πάρει η ΓΓΑΔΑ που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών το Δεκέμβριο 2013 δηλαδή την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Το ΣτΕ «συνδίκασε» τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 21 Απριλίου 2015, δηλαδή την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πρασίνων. Οι αντίδικοι Υπουργοί Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Λαφαζάνης (σήμερα στη ΛΑΕ)και Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι Πράσινοι) επέμειναν τότε στην απόφαση μετεγκατάστασης: αν οι Υπουργοί την είχαν ανακαλέσει θα καταργείτο η δίκη. Το έργο για τη διαμόρφωση οικισμού στο Όρος Πατέρα που κόστισε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρηματοδότησε η Περιφέρεια Αττικής τόσο επί Γιάννη Σγουρού όσο και επί Ρένας Δούρου.

Μόνο οι Ρομά Χαλανδρίου μέσω του ΕΠΣΕ επικαλέστηκαν στην αίτηση ακύρωσης ως λόγο το ότι «ο καταυλισμός μας παρά την περί του αντιθέτου κρίση της καθ’ ης δεν είναι νομαδικής φύσεως αλλά αντίθετα, παραμένει επί δεκαετίες εδραιωμένος στην εν λόγω περιοχή, η δε πλειοψηφία των κατοίκων του απαρτίζεται από δημότες Χαλανδρίου, όλοι δε τυγχάνουν μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου. Για τη μη εφαρμογή της ΚΥΑ σε μόνιμους κατοίκους υπάρχει σχετική νομολογία» την οποία παρέθεσαν. Πρόσθεσαν πως «Όπως λοιπόν προκύπτει με σαφήνεια από τα ανωτέρω, εσφαλμένως και παρανόμως θεωρηθήκαμε «πλανόδιοι» από τις προσβαλλόμενες πράξεις, και αντιθέτως όντας μόνιμα εγκατεστημένοι κάτοικοι της περιοχής, θα έπρεπε να υπαχθούμε στις οικείες διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων … με βάση τις διατάξεις του οποίου άλλωστε αντιμετώπισε το θέμα της μεταστέγασης των Ρομά του καταυλισμού στο Αργοστόλι ο Δήμος Κεφαλλονιάς.»


Στις 10 Μαΐου 2013 μάλιστα, ο ΟΗΕ μετά από υπομνήματα που έστειλαν οι Ρομά του δήμου Χαλανδρίου, επιβάλλει στην Ελλάδα ασφαλιστικά μέτρα προστασίας και ζητάει την πλήρη κάλυψη τους, απομακρύνοντας έτσι για πάντα το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους στην βουνοκορφή των 1200 μέτρων!

Σήμερα…

Ωστόσο, σήμερα 4 χρόνια μετά, η πλήρης εγκατάλειψη και λεηλασία των πολυτελών κατοικιών διαφαίνεται από την αυτοψία που κάναμε λίγες ημέρες πριν στον υποτιθέμενο οικισμό του όρους Πατέρα.

Σπασμένες πόρτες, οικίσκοι χωρίς τα air-condition που είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό των οικίσκων, χωρίς τα κρεβάτια που είχαν επανδρωθεί και τις τουαλέτες αλλά και χωρίς παράθυρα και πόρτες, στέκουν εκεί, στην βουνοκορφή των 1200 μέτρων χωρίς να προσφέρουν τίποτα, έρμαια για οποιονδήποτε.

Σε μια εποχή μάλιστα, που εκατοντάδες Έλληνες πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες! Ένα έργο που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ {υπήρχε κονδύλι ακόμα και για security} και πλέον είναι απολύτως λεηλατημένο!