Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Κύπρο μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πιο σημαντικές από άποψη στρατηγικού ενδιαφέροντος και σημασίας εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς, η συνεκπαίδευση ανδρών της με 400 Ισραηλινούς κομάντος οι οποίοι έχουν φτάσει στο νησί ειδικώς για τον σκοπό αυτό. Την είδηση αυτή είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» της 3 Απριλίου 2017 και τώρα επιβεβαιώθηκε.

Πρόκειται για μία κοινή κυπροϊσραηλινή άσκηση στην οποία συμμετέχουν Καταδρομείς των Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και 400 Ισραηλινοί συνάδελφοί τους, που πραγματοποιούν συνεκπαίδευση στις ορεινές περιοχές του όρους Τρόοδος. 

Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του μηνός και πρόκειται για τη μεγαλύτερη από πλευράς συμμετοχής αλλά και διάρκειας ασκήσεως μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον στην ξηρά.

Το σενάριο της ασκήσεως προβλέπει μεταξύ άλλων την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος με ελικόπτερα και υποστήριξη άλλων επιθετικών ελικοπτέρων για τη διάσωση αμάχων που έχουν «αποκλειστεί» στις προαναφερθείσες ορεινές περιοχές με την υποστήριξη δυνάμεων του ΓΕΕΦ, τόσο Καταδρομέων όσο και άλλων δυνάμεων.

Είναι γεγονός ότι παρόμοια εκπαιδευτική δραστηριότητα τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και στο συγκεκριμένο σημείο ασφαλώς εκπέμπει και άλλα μηνύματα, πέραν του αμιγώς στρατιωτικού που «διαβάζεται» άμεσα και εύκολα. Και καταδεικνύει ότι η συνεργασία – σε διμερές και τριμερές επίπεδο – μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ μαζί με την Ελλάδα προχωρά και ενισχύεται έτι περαιτέρω.