Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πολυεθνική άσκηση, διπλής ενεργείας, με την επωνυμία “Noble Dina 2021”, με τη συμμετοχή μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 8-10 Μαρτίου 2021 στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα με τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» τύπου “S” (“Standard”), το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» τύπου “Super Vita”, το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» τύπου Type-214AIP, το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας τύπου Aegean Hawk, και ένα Αεροσκάφος Ναυτικών.



Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion της «ενδιαμέσου λύσεως» του προγράμματος αναβαθμίσεως 4 αεροσκαφών του ίδιου τύπου της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού, που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Στην προαναφερθείσα άσκηση πραγματοποιήθηκαν πολλαπλά εκπαιδευτικά αντικείμενα με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στη σύνθεση κοινής επιχειρησιακής εικόνας, τον πόλεμο επιφανείας, την έρευνα και διάσωση καθώς και την παροχή ιατρικής περιθάλψεως εν πλω.

«Η άσκηση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων» σημειώνεται από το ΓΕΝ, με την επισήμανση ότι τόσο κατά τη σχεδίαση όσο και κατά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών αντικειμένων ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για προστασία των συμμετεχόντων από τον κοροναϊό.