Ένα εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας έξι λεπτών έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφορικώς με την επιχείρηση που στήθηκε χθες βράδυ, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την ασφαλή απομάκρυσνη των μελών του πληρώματος και των επιβαινόντων του πλοίου “MED STAR” στα ανοικτά της Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα. Χθες βράδυ το ΕΚΣΕΔ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του φορτηγού – οχηματαγωγού πλοίου “MED STAR”, σημαίας Κύπρου, για ένα περιστατικό εκδηλώσεως πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο του πλοίου και εν συνεχεία εγκαταλείψεώς του στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 2 ναυτ.μιλίων βορειοδυτικώς της Ρόδου.
Αμέσως κινητοποιήθηκε όλως ο μηχανισμός για την επιχείρηση ερεύνης – διασώσεως από το ΕΚΣΕΔ και στο σημείο που είχε σταματήσει το πλοίο έσπευσαν τρία πλωτά περιπολικά του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τρία ρυμουλκά, μία πυραυλάκατος του ΠΝ, ένα ελικόπτερο Super Puma της 384 ΜΕΔ της ΠΑ, καθώς και παραπλέοντα πλοία προς παροχή συνδρομής, όπως φαίνεται και από το βίντεο της ΠΑ

Συμφώνως με το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ρόδο για Σαντορίνη και Πειραιά, με 30 μέλη πληρώματος και δύο οδηγούς φορτηγών, όλοι Έλληνες, ενώ μετέφερε και 33 φορτηγά οχήματα. Πάνω στο πλοίο παρέμειναν αρχικώς 12 μέλη πληρώματος προκειμένου να επιχειρήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία τελικώς τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ οι 20 επιβαίνοντες του πλοίου επιβιβάστηκαν σε σωστική λέμβο, η οποία ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο λιμένα Μανδρακίου της Ρόδου.
Σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά δήλωση του πλοιάρχου του πλοίου, η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως και στο πλοίο επιβαίνουν συνολικώς 16 μέλη πληρώματος. Στην περιοχή παραμένουν τρία ρυμουλκά, ένα περιπολικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ενώ μεσημβρινές ώρες πρόκειται να προσεγγίσει πυροσβεστικό πλοιάριο προκειμένου στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος να επιβιβασθούν σε αυτό για να διενεργήσουν ενδελεχή έλεγχο και εκτίμηση της καταστάσεως. Ακολούθως, το πλοίο ρυμουλκήθηκε ασφαλώς στο αγκυροβόλιο της Ρόδου, στα βορειοανατολικά του νησιού.
Για το περιστατικό προανάκριση διενεργείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή Ρόδου.