Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία  γίνεται πλέον η κατάσταση με τα σκουπίδια, καθώς ενώ ανεβαίνει η θερμοκρασία, λύση ακόμα να υπάρξει.

Στις 11 το πρωί, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να συζητήσει την κυβερνητική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. 

Το απόγευμα μάλιστα του Σαββάτου οι τιμές του όζοντος σε πολλές περιοχές της Αττικής ξεπέρασαν το όριο ενημέρωσης, όπως έκανε επισήμως γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού συνεχίζονται προκειμένου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς και να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Δεν τα βρήκαν Σκουρλέτης–ΟΤΑ - ΚΕΔΕ

Την ίδια στιγμή, οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους, αλλά και την Κεντρική Ενωση Δήμων απέβησαν άκαρπες. 

Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός παρουσίασε στους εργαζόμενους τη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα για τους συμβασιούχους, έτσι όπως αυτή συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου.  

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ είπε πως η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει μεγάλη απόσταση από αυτά που ζητά η Ομοσπονδία και συμπλήρωσε πως πλέον το ζήτημα θα το αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι και η εκτελεστική επιτροπή που θα πάρει τις αποφάσεις. «Εχουμε την υποχρέωση να τη δούμε με τους νομικούς συμβούλους μας και να πάρουμε αποφάσεις ως εκτελεστική επιτροπή για να απαντήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, μετά τη συνάντηση.

«Οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου.
Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», πρόσθεσε και σε ερώτηση για το αν θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, ξεκαθάρισε: «Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές».

«Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους», κατέληξε ο Νίκος Τράκας.  

Στο μεταξύ, τις επιφυλάξεις της σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου Τροπολογίας που έχει καταρτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στις συμβάσεις εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Υπουργείο με το Γ. Σκουρλέτη.

Όπως επισήμανε «η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και υπαιτιότητα. Από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ορισμένα ‘’αγκάθια’’, τα οποία θα μελετήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ και στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις σχετικά με το επίμαχο κείμενο της τοπολογίας».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

Σ' αυτό το σκηνικό, την Κυριακή το πρωί στις 11,  θα συνεδριάσει τελικά η ΠΟΕ ΟΤΑ για να συζητήσει την κυβερνητική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των Δήμων.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τη Δευτέρα το υπουργείο, οι νυν συμβασιούχοι θα διασφαλίζονται με νέες συμβάσεις μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων (πινάκων) του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.