Την ολοκλήρωση της αποκτήσεως των 15 ελικοπτέρων Σινούκ, των 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως Καϊόβα, αλλά και τη δυνατότητα ενισχύσεως με δωρεάν μεταχειρισμένο υλικό επίσης από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού του Μηχανικού Μάχης και του Πυροβολικού, καθώς και την απόκτηση αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού διαφόρων τύπων φέρνει στο «καλάθι» του επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μετά από σχετική πρόσκληση του αμερικανού ομολόγου του στρατηγού Mark A. Milley.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης την ενίσχυση των συνεργειών των Στρατών Ξηράς Ελλάδος και ΗΠΑ σε θέματα εκπαιδεύσεως, ασκήσεων αλλά και συντηρήσεως του υπάρχοντος υλικού του Ελληνικού Στρατού, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματικούς του αμερικανικού Στρατού και του Σώματος των Πεζοναυτών, καθώς και με την επικεφαλής του γραφείου αμυντικής συνεργασίας του αμερικανικού Στρατού. Θυμίζουμε ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αποκτήσεως 15 συνολικώς (10+5) μεταχειρισμένων, μεταφορικών, ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook, που αποκτώνται δωρεάν και έχουν ήδη φτάσει τα πρώτα επτά.

Έχει δρομολογηθεί η απόκτηση των 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58 Kiowa, που ως «επιθετικής αναγνωρίσεως» και όχι επιθετικά, δεν εντάσσονται στους περιορισμούς της συνθήκης CFE για την Ελλάδα. Από αυτά τα 60 θα ενταχθούν σε τάγματα ελικοπτέρων και τα υπόλοιπα 10 θα ενταχθούν στη δύναμη της Σχολής Αεροπορίας Στρατού για την αρχική εκπαίδευση των νέων πιλότων της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης, συμφώνως με τις πληροφορίες μας, ζητήθηκε η – δωρεάν – απόκτηση επιπλέον αριθμού εκτοξευτών MLRS, που έχουν δυνατότητα βολής βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, καθώς και εξειδικευμένων οχημάτων διασπάσεως ναρκοπεδίων για το Μηχανικό Μάχης, επίσης δωρεάν.

Η αμερικανική πλευρά είναι κατά βάση θετική για κάτι τέτοιο, αλλά αν και από πλευράς αμερικανικού στρατού δεν υπάρχει αντίρρηση, θα πρέπει να δοθεί η σχετική έγκριση και από πολιτικής πλευράς, από την πλευρά της κυβερνήσεως Τραμπ και της Γερουσίας. Ίσως για τον λόγο αυτό, και πέραν του εθιμοτυπικού σκέλους, ως εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η συνάντηση του αντιστρατήγου Αλκ.Στεφανή με τον πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ Θεοχάρη Λαλάκο.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτων ο Έλληνας Αρχηγός συναντήθηκε επίσης με το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, που υπηρετεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ συμμετείχε και σε εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες Έλληνες στον πόλεμο της Κορέας, στο Μνημείο Κορεατικού αγώνος.

Λ.Σ.Μ.