Ελληνικό λιμενικό σκάφος άνοιξε πυρ εναντίον πλοίου με τουρκική σημαία και ονομασία «act» στο Αιγαίο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Συμφωνα με πληροφορίες το φορτηγό πλοίο M/V ACT έπλεε μεταξύ των ακτών της Ρόδου και της Τουρκίας όταν το σκάφος του Λιμενικού, κατόπιν πληροφοριών ότι μετέφερε λαθραία ζήτησε από το πλήρωμα να κατευθύνει το σκάφος στο λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο.

Η απάντηση της Άγκυρας είναι να στείλει τρία πλοία στα ανοιχτά της Ρόδου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο καπετάνιος αρνήθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα και το ελληνικό το κατεδίωξε ανοίγοντας πυρ. Το CNN Turk μετέδωσε επικαλούμενο τον καπετάνιο του τουρκικού πλοίου ότι στο σκάφος υπάρχουν 16 σφαίρες.

Ο καπετάνιος φέρεται να δήλωσε στο CNN Turk ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητης εισροής νερού στο πλοίο από τις τρύπες. Το πλοίο φέρεται να είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας και τελικό του προορισμός ήταν ο κόλπος της Νίκαιας στην Προποντίδα.

Το πλοίο αυτή την ώρα βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω δράση των ελληνικών Αρχών. Η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.

Δείτε στο χάρτη την πορεία του φορτηγού πλοίου

Τι απαντά το Λιμενικό Σώμα για το περιστατικό

Έπειτα από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία που δέχθηκε και στην οποία γινόταν αναφορά για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών από το συγκεκριμένο πλοίο, πραγματοποιήθηκε το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο «ACT» σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, που σημειώνει πως ενημέρωσε και τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές για το συμβάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».