Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία από μέρους της Ελλάδος, και πιο συγκεκριμένα από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), για τη σύσταση ανεξάρτητου Σώματος Ακτοφυλακής στην Κύπρο, ήταν το αντικείμενο μιας σημαντικής συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά.

Βλέπετε το θέμα της εκμεταλλεύσεως του φυσικού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου είναι σε πολύ προχωρημένο σημείο και μία χώρα με τέτοιες πλουτοπαραγωγικές πηγές δεν επιτρέπεται – για πολλούς και προφανείς λόγους – να μη διαθέτει μία οργανωμένη Ακτοφυλακή, που μπορεί να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο και σε επίπεδο ΕΕ. Σήμερα η Κύπρος έχει μόνο Λιμενικό Σώμα το οποίο έχει αστυνομικό ρόλο και υπάγεται στην ευθύνη της Αστυνομίας.

Στη σημαντική αυτή σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Κύπριος ομόλογός του Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Γ.Γ.του υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός, ο αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης, ο επικεφαλής του Α’ Κλάδου του Σώματος υποναύαρχος ΛΣ Γιάννης Αργυρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ειδικά μετά και από την κρίση που προκάλεσαν οι τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, έχει πολύ αυξημένο ρόλο με βασική ευθύνη τη φύλαξη των συνόρων, τα οποία δεν είναι μόνον ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», προσθέτοντας ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν αποκλείεται στο μέλλον να ενισχυθούν και λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Αναφορικώς με τη δράση του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο Π.Κουρουμπλής επισήμανε ότι «το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» επισημαίνοντας ότι χάρη στις ενέργειες της φυσικής ηγεσίας του Σώματος έχει επιτευχθεί η στελέχωση όλων των μονάδων σε ποσοστό 97%-98% των οργανικών θέσεων και ο εξοπλισμός του με ό,τι καλύτερο ήταν δυνατό από πλευράς σκαφών.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρεί στην υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών, με σύγχρονα συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης, νέα σκάφη, μικρά και μεσαία, ώστε να μπορεί το Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο που του έχει ανατεθεί, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και δεν είναι άλλος από τη φύλαξη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων», καθώς και ότι «επιβάλλεται με έγκυρο και έγκαιρο τρόπο να εργαστούμε για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και την ετοιμότητα των στελεχών του ΛΣ. Τέτοιος τρόπος θα μπορούσε να θεωρηθεί και η νέα διάταξη που ορίζει την εισαγωγή στο ΛΣ μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων».

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του και γενικότερα την Ελλάδα για την παρασχεθείσα βοήθεια, τόνισε ότι «η Κύπρος αναγνωρίζει την πολύ καλή πρόθεση και προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει στην Κύπρο για να αξιοποιηθεί η ελληνική τεχνογνωσία και εμπειρία σε πολλά θέματα, όπως και το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Ακτοφυλακής στην Κύπρο».

Συμφώνως με τον ίδιο, οι λόγοι που ώθησαν την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στη συγκρότηση ανεξαρτήτου Σώματος Ακτοφυλακής «…είναι βεβαίως η μετακίνηση πληθυσμών, οι ανάγκες της ναυτιλίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και η φύλαξη των θαλάσσιων περιοχών, με την εκμετάλλευση των Οικονομικών Ζωνών», όπως χαρακτηριστικώς σημείωσε.