Με 43 παραβιάσεις, δύο υπερπτήσεις και δύο εμπλοκές ολοκλήρωσαν το χθεσινό μπαράζ προκλήσεών τους στο Αιγαίο οι Τούρκοι όπως προκύπτει από τα επίσημα, συνολικά, στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, δύο σχηματισμοί τουρκικών F-16C, που ήταν όλα οπλισμένα, και άλλα δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Αεροπορίας του τουρκικού ναυτικού, συνολικώς έξι αεροσκάφη, πραγματοποίησαν τέσσερις παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 43 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από αυτές τις τελευταίες οι 28 πραγματοποιήθηκαν από τα δύο CN-235.

Άλλες δύο πραγματοποιήθηκαν από το ένα ζευγάρι των F-16, που πέταξε χθες το μεσημέρι πάνω από τις νησίδες Λέβιθα και Μαυριά, δυτικώς της Καλύμνου. Στις 15:34 το ζευγάρι των τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως πετώντας μεταξύ Χίου και Σάμου. Στις15:49 πέταξε πάνω από τα Λέβιθα στα 26.500 πόδια και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από τα Μαυριά, δυτικώς των Λεβίθων, στα 26.000 πόδια. Το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών στις 16:26 πετώντας ανατολικώς της Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από τα Μαυριά στα 25.000 πόδια και το μεσημέρι της 14ης Ιουνίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της ελληνικής αεραμύνης, με τα οποία δύο φορές σημειώθηκαν ισάριθμες εμπλοκές