Συνεχίζει τον «πόλεμο των NAVTEX» η Άγκυρα, με παράνομη έκδοση για εκπαίδευση…βρετανικού πολεμικού, παρά το πρόσφατο «άδειασμα» που υπέστη στην Κύπρο από τους Αμερικανούς, που φαίνεται ότι δεν έλαβε υπόψη της!

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία με παρανόμως εκδοθείσα NAVTEX (764/17) δεσμεύει περιοχή νοτιοανατολικώς της Καρπάθου από τις 11 έως 13 Αυγούστου για εκπαίδευση…βρετανικού πολεμικού πλοίου με εκτέλεση πραγματικών πυρών! Άμεση ήταν η αντίδραση της αρμόδιας για την έκδοση NAVTEX εντός του FIR Αθηνών Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (Σταθμός Ηρακλείου), που εξέδωσε NAVTEX (447/17), με την οποία ακύρωνε την προηγηθείσα τουρκική, για λογαριασμό του Βρετανικού Ναυτικού, ως παρανόμως εκδοθείσα και από μη εξουσιοδοτημένη προς τούτο αρχή.

Θυμίζουμε ότι στις 29 Ιουλίου 2017, η Τουρκία είχε εκδώσει άλλη παράνομη ΝΑVTEX εντός του FIR Λευκωσίας για «συνεκπαίδευση» με αμερικανικό πολεμικό σκάφος. Μετά από άμεσο σχετικό διάβημα της κυπριακής κυβερνήσεως προς τις ΗΠΑ, το αμερικανικό ΥΠΕΞ απάντησε ότι δεν είχαν ζητήσει από την Άγκυρα κάτι τέτοιο για να ασκηθεί το σκάφος τους, αφήνοντάς την ουσιαστικώς έκθετη.

Τέλος, στις 21 Ιουλίου η Τουρκία έχει ανακοινώσει παρανόμως με NAVTEX (724/17) τη διενέργεια ασκήσεων με πυρά για το μεγαλύτερο μέρος της θερινής περιόδου που απομένει στο Κεντρικό Αιγαίο, «δεσμεύοντας» περιοχές μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Ευβοίας, στα διεθνή ύδατα, αλλά παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και τους όρους των ισχυόντων Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης, που δεν επιτρέπουν ασκήσεις τη θερινή τουριστική περίοδο. Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα δέσμευσε παρανόμως τις περιοχές για την περίοδο 24-27 Ιουλίου, 31 Ιουλίου, 1-3 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να ασκηθεί, ενώ έχει εξαγγείλει πως θα ασκηθεί στις 7-10, 14-17, 21-23, 28 και 29 Αυγούστου. Ίδομεν!