Αθήνα και Πάτρα θα είναι οι πρώτες πόλεις της χώρας όπου θα κατασκευαστούν αποτεφρωτήρια νεκρών, καθώς το πράσινο φως το «άναψε» η κυβέρνηση με τη σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Αθήνα, το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο νεκρών είναι στον Ελαιώνα, έκτασης περίπου δέκα στρεμμάτων, και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο υπό κατασκευή τζαμί, με είσοδο από τη λεωφόρο Αθηνών. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, ο δήμος έχει ήδη κάνει την οικονομικοτεχνική μελέτη και περιμένει, πλέον, μια αλλαγή στις χρήσεις γης στην περιοχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς, για να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο, θα πρέπει να ενταχθεί ως «κοινωφελή χρήση», κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στον Ελαιώνα.

Από την πλευρά της, η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει πρόβλημα με τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου, αρκεί να μη λειτουργήσει μέσα σε κοιμητήρια. Αυτό, βέβαια, δεν προβλέπεται σε Αθήνα και Πάτρα, αφού τα οικόπεδα που έχουν επιλεγεί και πληρούν τις προϋποθέσεις περιβαλλοντικών όρων τους οποίους θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εκτός κοιμητηρίων και μακριά από κατοικημένες περιοχές. Από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων δεν υπάρχει αντίρρηση. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ συμφωνούν.

Βάσει της μελέτης που έχει κάνει ο δήμος, το αποτεφρωτήριο θα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις χιλίων περίπου τ.μ., με κόστος κατασκευής 1.500.000 ευρώ. Η απόσβεση της επένδυσης, όπως δηλώνει η κυρία Παπαχελά, θα έχει γίνει σε δύο χρόνια, αφού ετησίως περίπου χίλιοι Ελληνες μεταφέρονται στη Βουλγαρία, προκειμένου να αποτεφρωθούν, με κόστος σχεδόν 3.000 ευρώ. Στην Αθήνα το κόστος θα ανέρχεται σε 500 ευρώ. Το όλο θέμα ήδη έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, ενώ το φθινόπωρο θα εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επένδυση θα γίνει με σύμπραξη ιδιώτη. Οπως τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος, θα γίνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να αναδειχθεί ο ιδιώτης ο οποίος θα συνεργαστεί με το δήμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για να μετέχουν στην επένδυση, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από γραφεία τελετών τα οποία έχουν ενωθεί, προκειμένου να «χτυπήσουν» τη δουλειά, την οποία και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν.

Δημοσιεύθηκε στην Ελευθερία του Τύπου