Πολλαπλή ήταν η παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία παραδοσιακώς θεωρείται (και είναι) η Προστάτις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δημήτριο Μπίκο.


Στην Παναγιά της Τήνου για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την 77η επέτειο από τον τορπιλισμό του ευδρόμου «ΕΛΛΗ», βρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από το αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο εορτάζων Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Σταμ.Ράπτη ΛΣ.


Στην Τήνο είχαν καταπλεύσει επίσης το διήμερο του εορτασμού 14-15 Αυγούστου η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Στόλου, το αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ», στο οποίο επέβαιναν οι σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) εκτελώντας τον ετήσιο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου της, καθώς και η πυραυλάκατος «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ».
Στις εκδηλώσεις, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ν.Τσούνης κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο των πεσόντων στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ενώ μαζί με τους υπουργούς πραγματοποίησαν και ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του ευδρόμου «ΕΛΛΗ» από την ΤΠΚ «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ». Κατά τη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος τιμές απέδωσαν αγήματα της ΣΜΥΝ και η Μπάντα του ΠΝ.


Επίσης, για τον εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, κατέπλευσε στο λιμένα Παροικιάς του νησιού το ναρκοθηρευτικό «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», ενώ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ παρέστη ο αρχιπλοίαρχος (Μ) Δημήτριος Σούφρας ΠΝ, ενώ τιμές στις εκδηλώσεις απέδωσαν άγημα από το σκάφος και τμήμα της Μπάντας του ΠΝ.


Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί στο Μοναστήρι της Παναγιάς στην Αγιάσο Λέσβου, αλλά ακύρωσε τη μετάβασή του αυτή λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στον Κάλαμο Αττικής, τελικώς μετέβη στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Παναγιά Κουρσαλά, στο Κορωπί.