Σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιώντας ισάριθμες αποστολές αεροδιακομιδές και διασώζοντας ισάριθμους συνανθρώπους μας ναυτικούς.

Πιο συγκεκριμένως. Στην πρώτη περίπτωση, τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 26 Αυγούστου, ένα ελικόπτερο της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου S-70B “Aegean Hawk”, μετέφερε 42χρονο ασθενή που έχρηζε αμέσου νοσοκομειακής περιθάλψεως, από το δεξαμενόπλοιο (crude oil tanker) “TRIATHLON”, σημαίας Λιβερίας, που έπλεε σε απόσταση 20 ναυτ. μιλίων νοτιοανατολικώς της Ύδρας. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Ελευσίνος, όπου και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνος «Θριάσιο»..

Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ένα άλλο ελικόπτερο, Super Puma τη φορά αυτή της 384 Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως (384 ΜΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, διενήργησε αεροδιακομιδή 43χρονου τραυματία Φιλιππινέζικης υπηκοότητας, μέλους του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου “KAPSALI”, που έπλεε σε απόσταση 150 ναυτικών μιλίων νοτίως της Ρόδου. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο της Ρόδου, από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι πτήσεις αεροδιακομιδών των πτητικών μέσων του ΠΝ και της ΠΑ συντονίστηκαν μετά από σχετικά αιτήματα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.