«Ο στόχος επετεύχθη, ο λαός έδειξε μεγαλοθυμία και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης οι πρόσφυγες ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στα εναπομείναντα camps και σε διαμερίσματα» τόνισε ο Υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα έχουν κλείσει περίπου τα μισά camps-11 τον αριθμό- και αναμένεται να κλείσουν κι άλλα, με προτεραιότητα τη δομή στο Δερβένι και τη SOFTEX.
«Στην κεντρική Μακεδονία είχαμε 22.000 πρόσφυγες, τώρα έχουμε 11.000 και ο στόχος είναι να μειωθούν κι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε, σε σχέση με τις μετακινήσεις προσφύγων, τους τελευταίους 15 μήνες «έχουν μετεγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες 17.000 πρόσφυγες, είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν άλλοι 7.000, έγιναν 7.000 επανενώσεις οικογενειών, 100 με 200 επανενώσεις τον μήνα δηλαδή, και 7.000 οικειοθελείς επιστροφές». Πρόσθεσε δε ότι: « η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου και σε μια συμβολική κίνηση καλής θέλησης, θα δεχθεί μερικές δεκάδες άτομα που είναι επιστροφές από τη Γερμανία».

Ο κ.Τζιτζικώστας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε για την συνεργασία τον κ.Μουζάλα και εκτίμησε ότι τον πληθυσμό των προσφύγων που έχει τώρα διαμορφωθεί, μπορεί να τον "σηκώσει" η τοπική κοινωνία και παράλληλα, οι πρόσφυγες, να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης.

Ο Υπουργός συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο εξήρε για τη συνδρομή του «στο να μην αναπτυχθούν ρατσιστικά και ξενοφοβικά συναισθήματα», ενώ έκανε αναφορά και στη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ο κ.Μουζάλας ολοκλήρωσε τις επαφές του με τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα.