Αίσιο τέλος σε μια υπόθεση που κράτησε 6 μήνες, την ομηρία του επιχειρηματία από την Κρήτη Μιχάλη Λεμπιδάκη έβαλε η αστυνομία χθες το πρωί, με την απελευθέρωσή του και τη σύλληψη των απαγωγέων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε χθες η επιχείρηση με την αίσια κατάληξη.

Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.

Η αστυνομία, όπως αναφέρει το protothema.gr, εξετάζει μια ομάδα σκληρών κακοποιών, βαριά ονόματα της παρανομίας, αφού θεωρεί ότι αποτέλεσε τον βραχίονα κρούσης που κατέστρωσε και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου έξω από το Ηράκλειο.

Ουσιαστικά ψάχνουν για 4 ή 5 άτομα με καταγωγή από τη νότια Κρήτη που ασχολούνται με εκρηκτικά και όπλα και διαθέτουν «χοντρό» φάκελο στην Ασφάλεια. Και αυτό γιατί οι 12 συλληφθέντες δεν διαθέτουν το επιχειρησιακό προφίλ για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απαγωγή του 54χρονου βιομηχάνου, ενώ η συχνή αλλαγή κρησφύγετων και η τελική κρυψώνα στη μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από το Ρέθυμνο οδηγούν σε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που εξετάζεται είναι η πιθανότητα περίπου έναν μήνα μετά την απαγωγή η πρώτη ομάδα να διαπίστωσε ότι η οικογένεια Λεμπιδάκη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των λύτρων, ενδεχομένως να κατάλαβαν ότι η αστυνομία τους πλησιάζει και έτσι μέσω κοινών συνδέσμων να παρέδωσαν τη σκυτάλη στον δεύτερο κύκλο των απαγωγέων και να αποσύρθηκαν από την υπόθεση.

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνουν ότι άτυπος αρχηγός στην ομάδα των 12 που συνελήφθη είναι ένα γνωστό πρόσωπό της Κρήτης που έβγαινε συχνά στα τοπικά κανάλια ως μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Ωφειλετών Ρεθύμνου. Ο 45χρονος άνδρας που διαθέτει αγροτικές επιχειρήσεις πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και μάλιστα κατηγορήθηκε γιατί προσπάθησε να κάψει γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίπτωση πλειστηριασμού κατοικίας στην Κρήτη. Δίπλα στον 45χρονο, ένας μεσίτης που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν σε αδιέξοδο, φθάνοντας σε σημείο να εμπλέξει και τη 16χρονη κόρη του, η οποία, χωρίς φυσικά να γνωρίζει το παραμικρό, είχε αναλάβει να στέλνει μέσω ΚΤΕΛ τις επιστολές των απαγωγέων στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Μάλιστα, κάμερες την έχουν «πιάσει» την ώρα των παραδόσεων και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος της. Στην ομάδα των 12 φιγουράρουν και οι δύο ιδιοκτήτες της μάντρας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όπου ήταν φυλακισμένος ο Λεμπιδάκης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μαζί τους, ένας 59χρονος πρώην φυλακισμένος με δραστηριότητα και στην Αμερική καθώς και ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε στα Σκόπια, ηλικίας 40 ετών.

Η περίπτωση του 38χρονου Κρητικού που είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου το 2009 τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση Λεμπιδάκη και η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι για κατοχή παράνομου οπλισμού.